En Sıcak Konular

Taşı toprağı gerçekten altın

13 Ekim 2012 08:33 tsi
Taşı toprağı gerçekten altın Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, "Türkiye'nin her yerinde altın buluyoruz. Altın rezervinin halen onda biri çıkarılıyor üretimi artırırsak ithalata gerek kalmaz" dedi.

Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, 2001'de 1 ton olan Türkiye altın üretiminin bugün için 25 tona çıktığını açıkladı.Potansiyelin onda biri kadar altın çıkarıldığına işaret eden Akdur, "istersek üretimi 250 tona çıkarırız ve ithalat durur." dedi. Türkiye'nin altın üretimi 2013 yılında yılda 40 tona çıkacak.

Ümit Akdur şu bilgileri verdi: "Dünyada altının fiyatı son 10 yıldır artıyor.  Konu dünyadaki kriz ve kâğıt paraya duyulan güvensizlikle ilgili. Uzmanlar bize fiyatların artış ivmesinin devam edeceğim söylüyor." Cari açık kalemlerinin en büyük etkenlerinden birinin bilinenin aksine altın olduğunu anlatan Akdur, "Türkiye'de 2001'den bu yana altın üretimi başladı. Türkiye'nin yıllık ithalatı ortalama 156 ton buna karşılık  yurtiçinde yılda 25 ton altın üretilmeye başlandı. Türkiye'nin her yerinde altın buluyoruz. Potansiyelimiz var ve bu hayata geçtikçe cari açık azalacaktır." diye konuştu.
Altın madenlerine karşı çıkan gruplar olduğunu da hatırlatan Akdur, "10 yıllık aramada ses çıkarmayanlar, maden bulununca dava açıyor. Türkiye'deki siyanürün sadece yüzde biri altın sektöründe kullanılıyor." dedi.
Akdur. Türkiye'nin yerli kaynaklanın üretmesine engel olmak isteyen davacıların ise hep aynı kişiler olduğunu söyledi.
Altın üretiminde kullanılan siyanürün abartıldığını belirten Akdur, "Türkiye'de kullanılan siyanürün sadece yüzde 1 i altın sektöründe. Bizim kullanımımız diğer sektörlere nazaran tamamen kayıt altında." diye konuştu.
Akdur'un verdiği bilgiye göre altının ons fiyatlannın 300-500 dolar olduğu dönemde tonda 1,5 gram altın tespit edilen alanlarda işletme ancak yapılabilirken, bugün tonda 0,4 gram altın olan sahalarda bile altın madenciliği yapılıyor. Fiyatlardaki artış altın üretimini tetikliyor.İzmir Efemçukuru, Niğde Ulukışla ve Eskişehir ¦ Kaymaz'da altın liretimi bu yıl içinde başlayacak. Böylece altın üretimine 2001 yılında başlayan Türkiye 10 yıl içinde 7 sahada 25 ton altın üretebilir hale geldi.
Türkiye külçe altın ihtiyacının büyük bir bölümünü yurtdışından karşılıyor. Son yıllarda fiyatların hızlı yükselmesi yerli üretimin önemini artırdı.
Altın Madencileri Demeği'nin verilerine göre 2001'de yıllık 1 ton olan Türkiye'nin altın üretimi, aradan geçen 10 yolda 25 tona yükseldi. Altın Madencileri Demeği Başkanı Ümit Akdur, Türkiye'nin halen altın potansiyelinin sadece yüzde 10'unu kullandığını söyledi.
Petrol ve doğalgazdan sonra en büyük ithal kaleminin altın olduğuna işaret eden Akdur, şunlan ifade etti: "Altın cari açığa yılda 7 milyar dolar etki yapıyor. Biz ise altın rezervimizin sadece yüzde 10'unu kullanıyoruz. 2013 sonrası üretim 40 tona gkacak. İstersek üretimimizi 250 tona çıkarabiliriz. Bu da ithalatın kesilmesi anlamına gelir. Vatandaşımız akıllı, diyen Akdur, ithal edilen altının üçte ikisinin yastıkaltna gittiğine vurgu yaptı. Akdur'a göre, böylece vatandaş hem enflasyona karşı korunuyor hem de kazanıyor. Son iki yılda Türk halkı 417 ton altın bozdurdu. Bu da ekonomiye 18 milyar dolarlık doping etkisi yaptı. Büyümeye de büyük katkı sağladı.

Türkiye'nin madenden ürettiği altınlar rafineride külçe haline getirilip, buradan takı sektörüne satılıyor.
Altın ons fiyatının 400 dolardan 1.700 dolara çıkması, altın oranı az olan rezervleri dahi isletilebilir hale getirdi.

Bu haber 1,625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,936 µs