En Sıcak Konular

BM'den kız çocuğu uyarısı

12 Ekim 2012 09:18 tsi
BM dünya genelinde bugünkü şartların devam etmesi durumunda önümüzdeki 10 yıl içinde 142 milyon kız çocuğunun evlendirileceğini rapor etti.

BM Uluslararası Kız Çocukları Günü vesilesi ile açıklanan raporda, son 10 yıldır dünya genelinde çocuk yaşta kızların evlendirilmesi vakalarında olumlu anlamda önemli bir gelişmenin yaşanmadığına vurgu yapıldı. BM Nüfus Vakfı (UNFPA) tarafından hazırlanan raporda çocuk yaşta kızların daha çok az gelişmiş ülkelerde evlendirildiği dikkat çekiyor.
 
Raporun yayınlanması vesilesi ile bir açıklama yapan UNFPA Genel Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, çocuk yaşta kızların her ne sebep ile evlendirilirse evlendirilsin bunun hem bu kızlara hem de evliliklerine zarar verdiğini ifade etti. Genç veya çocuk yaştaki kız çocuklarının evlenme konusunda kendi tercihlerinin olması gerektiğini belirten Osotimehin, "Kızların kiminle ve ne zaman evleneceklerine dair kendi tercih hakları olmalı. Birçok ulus gibi ebeveynler de çocukları için en iyisini istiyor ve bunun içinde hep birlikte çalışmak zorundayız Birlikte çalışmazsak çocuk yaşta evliliklerin önüne geçemez, bu trajediyi önleyemeyiz." dedi.
 
2010 yılı verilerine göre 158 ülkede yasalar kız veya erkeğin 18 yaşına girdikten sonra evlenmesine izin veriyor. Yine 2010 verilerine göre az gelişmiş ülkelerde yapılan her üç evlilikten biri çocuk yaşta kızların nikah masasına oturtulduğunu gösteriyor. UNFPA raporu 2030 yılına kadar bugünkü şartların devam etmesi durumunda kız çocuklarının 18 yaşından önce evlendirilmesinin yıllık olarak ortalama yüzde 14 artacağına dikkat çekiyor.
 
Kızların çocuk yaşta evlendirilmesine en fazla Asya ülkelerinde rastlanıyor. Dünya genelinde çocuk yaşta kızların evlendirilmesi olayının yüzde 50’si Asya ülkelerinde görülüyor. Asya’dan sonra ikinci sırada Afrika kıtasının Sahra bölgesi geliyor. Bu bölgeleri Latin Amerika ile Doğu Avrupa izliyor.
 
cihan


Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,144 µs