En Sıcak Konular

ABD'de seçim öncesi anketler ne diyor?

12 Ekim 2012 08:17 tsi
ABD'de seçim öncesi anketler ne diyor?
Romney anketlerde yükseliyor ama Obama kritik eyaletlerde hala avantajlı.

ABD Başkanlık seçimlerine dört haftadan kısa bir süre kalırken kamuoyu yoklamaları da giderek daha fazla dikkat çekiyor. Son anketlere göre, ülke genelinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Başkan Barack Obama ile arasındaki oy farkını kapattı.
 
Ancak Romney'in başkan seçilebilmesi için karasız eyaletlerde (swing state) henüz Obama'ya karşı üstünlük elde edemediği de dikkat çekiyor.
 
Geçen hafta yapılan televizyon tartışmasında Romney'e karşı daha zayıf görünen Obama, anketlerde de ekrandaki acziyetinin bedelini ödediğini gösteriyor.
 
Obama Kritik Eyaletlerde Önde
 

TV'deki tartışma programından sonra Romney'e karşı ülke genelinde anketlere göre oy yitiren Obama'nın aynı şekilde karasız (swing state) eyaletlerde de kan kaybettiği görüldü. Ancak Obama anketlere göre Florida, Virginia, Ohio ile Wsiconsin gibi kritik eyaletlerde önde gidiyor.
 
Anketlerdeki Oy Oranları
 
NBC News, The Wall Street Journal ile Marist Koleji'nin Florida, Ohio eyaletlerinde ortaklaşa düzenlediği ankette Obama az farkla da olsa rakibinin önünde. Viginia'da ise Romney Obama karşısında bir puan önde. Ankette Obama, Florida'da yüzde 48'e karşı yüzde 47, Ohio'da yüzde 51'e 46 rakibine üstün durumda. Romney, Virginia'da yüzde 48 görünürken Obama'nın yüzde 47 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.
 
Her üç eyalette de bine yakın seçmen ile 7-9 Eylül tarihleri arasında telefonla anket yapıldı. Aynı kuruluşların 9-11 Eylül tarihlerinde yaptığı ankete göre, Florida'da yüzde 4, Ohio'da yüzde 1, Virginia ise yüzde 6 puan Romney oyunu artırdı.
 
CBS News, The New York Times ile Quinnipiac Üniversitesi'nin Colorado, Virginia ve Wisconsin'de yaptığı ankette ise yine Obama'nın üstünlüğü göze çarpıyor. Seçimin kaderini belirleyecek olan bu eyaletlerde Obama yalnızca Colorado eyaletinde rakibinin gerisinde kaldı. Bu üç kurum 1250 kişi ile 4-9 Ekim tarihleri arasında anketi yaptığını açıkladı. Colorado eyaletindeki ankette Romney yüzde 47'e karşı yüzde 48 önde çıktı. Obama, Virginia'da yüzde 46'a karşın yüzde 51, Wisconsin'de yüzde 47'e karşın yüzde 50 ile ilk sırada yer aldı.
 
Aynı kuruluşların 11-17 Eylül tarihlerinde yaptığı ankete kıyasla son kamuoyu yoklamasına göre Colorado ve Wisconsin'de Romney oylarını yüzde 2 artırdı. Virginia'da Obama yüzde 1 puan yükseldi.

trthaber


Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs