En Sıcak Konular

Çankaya Köşkü'nde bir ilk

12 Ekim 2012 08:11 tsi
Çankaya Köşkü'nde bir ilk Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna verdiği yemeğe Çiçek, Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Orgeneral Özel de katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Nazarbayev, yemeğe katılan konukları Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmaya, ''Aziz dostum Nursultan Nazarbayev, ikinci vatanınız Türkiye'ye bir kez daha hoşgeldiniz'' diyerek başladı. Gül, Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yıl dönümünde gerçekleşen tarihi ziyaretin iki ülkenin işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağını söyledi.

Kazakistan'ın, her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesinden kıvanç duyduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

"Ulu bir çınar olan büyük Türk milletinin iki büyük dalını oluşturan Türkiye ve Kazakistan, bundan sonra da birbiriyle her alanda yakın dayanışma içinde olmaya devam edeceklerdir.

Benim tabirimle siz, 'Türk dünyasının aksakalı'sınız. Dirayetli liderliğinizde kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber etmektedir. Kurucu Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan'ın önemli komşularıyla sınır sorunlarını çözmek suretiyle, gelecek nesillere en büyük hediyeyi verdiniz. Hızla kalkınan Kazakistan artık bölgesinde lider bir ülkedir."

İki ülke arasında 4 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna işaret eden Gül, 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışılacağını söyledi. Bu kapsamda Kazakistan'ın ekonomisini çeşitlendirme stratejisinin kararlılıkla desteklendiğini dile getiren Gül, ''İhtiyaç duyulabilecek ileri teknoloji ve yenilikçi projeler konusunda işbirliğine hazırız. Bugün imzalanan Yeni Sinerji Eylem Planı, ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki ivmeyi güçlü şekilde geleceğe taşıyacaktır'' diye konuştu.
 
Nazarbayev'in konuşması

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek sözlerine başladı. ''Hepimizi dilimiz ile kültürümüz, dinimiz ve manevi değerlerimizin ortaklığı bağlamaktadır. Kazakistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin kökü derinlere dayanmaktadır'' diyen Nazarbayev, iki ülkenin de birbirinin değerini bildiğini, kardeşliğe ve dostluğa önem verdiğini ifade etti.
 
Gül'e ''Altın Kartal'' nişanı

Konuşmaların ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Gül'e, ülkesinin en yüksek devlet nişanı olan ''Altın Kartal'' nişanını takdim etti.

Gül'ün, cumhurbaşkanı olduğundan bu yana Türk dünyasını birleştirmek için büyük emek verdiğini belirten Nazarbayev, özellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yaptığı katkılardan dolayı ''Altın Kartal'' nişanını Gül'e takdim ettiğini ve bundan şeref duyduğunu ifade etti.
   
Yemeğe üst düzey katılım

Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafet Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bekir Okan, Ali Sabancı, Ahmet Çalık, Akın İpek ve Fettah Tamince'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda iş adamı, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

Başbakan Erdoğan yemeğe, Nazarbayev'in kendisine takdim ettiği devlet nişanını takarak geldi.

Bu arada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Çankaya Köşkü'nde yabancı bir devlet başkanı onuruna verilen akşam yemeğine ilk kez katıldı.

aa

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,229 µs