En Sıcak Konular

Rus istihbaratı bilgi sızdıranların peşinde

12 Ekim 2012 08:07 tsi
Rus istihbaratı bilgi sızdıranların peşinde Rusya resmi iç istihbaratı FSB'nin, Moskova - Şam seferini yapan Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağının taşıdığı kargoyla ilgili bilgiyi sızdıranların peşine düşeceği belirtildi.

Kommersant gazetesine göre, FSB durumla ilgili Rus kurumlarında inceleme yapacak.
 
Söz konusu uçağın Türk F-16 savaş uçaklarının müdahalesi ile Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine geniş şekilde yer veren Kommersant, vakanın Türk-Rus ilişkilerini de gerginleştireceğini iddia etti. Gazetenin askeri teknoloji alanına yakın kaynakları, uçakta silahların taşındığını kesin dille yalanladı. Rusya'nın yurtdışına silah satmakla mükellef tek kurumu olan Rosoboroneksport'un sözcüsü Vyaçeslav Davıdenko, "Uçakta bize ait bir kargo yok idi. Bu kargonun içeriği ve kime ait olduğuyla ilgili de bilgim yok" dedi.
 
Uçaktaki 12 Koli
 
Kommersant'ın edindiği bilgilere göre, uçak içinde teknik cihaz dolu 12 koli taşıyordu. Söz konusu cihazlar ise Suriye silahlı kuvvetlerine ait uçaksavar radar sistem üsleri için öngörülmüştü. Kommersant'ın kaynağı, "Bu kargo ne mürettebat üyeleri ne de uçak için tehlike arzetmiyordu, dolayısıyla hiç bir kayıt işlemi veya kontrolden geçirilmesine gerek yoktu. Bu silah değil. Eğer insan uçakta kendisiyle bir radyo cihazı taşırsa, şimdi bu cihaz uçak veya insanlar için tehlikeli mi?" sordu. Gazetenin başka bir kaynağı ise "Biz hiçbir uluslar arası kuralları ihlal etmedik" iddiasında bulundu.
 
Kommersant'a konuşan Rusya devlet sivil havacılık kurumuna yakın bir kaynak, Türk jetlerin bu şekilde uçağı inişe zorlamasını "agresif eylem" gibi nitelendirerek, "Bir sivil uçağın durdurulması ancak şu durumlarda gerçekleştiriliyor: Eğer bir uçak radyo sinyallerine yanıt vermeyerek aniden rotasını değiştirmeye kalksa veya uçağın kaçırılmasıyla ilgili bilgi ulaşırsa" şeklinde Türkiye'yi suçladı.
 
“Teslim Et Artık” Mesajı
 
Türkolog uzman Viktor Nadein-Rayevski, Türkiye'nin NATO'nun çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve Suriye'ye yönelik olası operasyonda Kuzey İttifak'ın poligonuna dönüşeceğini savundu. Türkologa göre Ankara bu davranışıyla, "Esed rejimini teslim et artık" diye Moskova'ya mesaj da veriyor.
 
"Emin Olmasalardı Riske Girmezlerdi"
 
Kommersant'a göre, Rus merciler olayın peşini bırakmak niyetinde değil. Gazetenin edindiği bilgiye göre FSB yakın zamanda Suriye uçağındaki kargoyla ilgili bilgi sızdıranları bulmak için ilgili Rus kurumlarında inceleme yapacak. Kommersant'a konuşan devlet kurumlarındaki bir yetkili, "Türkiye Hava Kuvvetleri uçağı durdurmak için iki F-16 jetini görevlendirdi, çünkü büyük olasılık payıyla taşınan kargodan haberdar idi. Onlar emin olmasaydı, riske girmezlerdi" ifadelerini kullandı.

trthaber


Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs