iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Papa, neden Arapça konuştu?

11 Ekim 2012 16:07 tsi
Papa, neden Arapça konuştu? 7. dil ... 7. mühür iyibilgi özel

Günün en önemli haberi, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus ilk kez Arapça seslenmesi oldu.

Bir rahip tarafından konuşmasının özeti Arapça olarak okunan Papa, daha sonra yine aynı dilde, “Papa tüm Arapça konuşanlar için dua eder. Tanrı hepinizi korusun” sözleriyle kısa bir selamlamada bulundu. Vatikan'dan yapılan açıklamada, ülkede İtalyanca'nın dışında kullanılan 6 resmi hitap diline 7. dil olarak Arapçanın eklendiği bildirildi. Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bu yeni uygulamanın, Papa’nın geçen ay Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “Papa böylece, Ortadoğu'daki Hıristiyanlara olan ilgisinin devam ettiğini ve o bölgede barışın sağlanması adına dua etmenin gerekliliğini herkese hatırlatmış oldu” dedi.

Suriye üzerinde kopmakta olan fırtına yüzünden gerilen Ortadoğu'daki Hristiyan Araplar açısından Vatikan'ın mesajı anlamlı.

Peki Papa, Arapça özetlenen hitabı hangi konu üzerineydi? Kitabın seçildiği günün anlam ve önemi var mıydı?

Evet, vardı. Papa'nın hitabı, II. Vatikan Konsili üzerineydi. Arapça sesleniş, 1962 yılında başlayıp 3 yıl süre II.  Vatikan  Konsili'nin 50. yıl dönümüne denk getirildi. Söz konusu konsilin önemi ise şurada yatıyor:

"II.  Vatikan  Konsili,  II.  Dünya  Savaşı’nın  ardından  toparlanmaya  çalışan  Katolik Kilisesi’nin, dünyanın 20. yüzyıl itibariyle artık eski dünya olmadığını, gelişen bilim ve teknolojinin ve yaygınlaşan seküler hayat tarzının insanları dinî hayattan giderek uzaklaştırdığını, diğer yandan giderek güçlenen Komünizm’in insanlara dinsiz bir hayatı dayatmasının yol açacağı sonuçların ciddiyetini fark etmesinin ardından toplanmış ve ilk defa muhatabını Katolik Kilisesiyle sınırlamayıp bütün insanlık olarak tespit etmiş bir konsil olmuştur.

...
1442'deki Floransa Konsilinde yer alan, Katolik Kilisesi’nin kendisi haricindeki inanç sistemlerinin hiç birisini kurtuluş vesilesi olarak görmediği şeklindeki kat’i hüküm de  II. Vatikan Konsili’yle  değişmiş  kararlar  cümlesindendir.  Konsil  beyannemesinin  ‘Lumen  Gentium’ isimli ‘Kilise’ bahsinde bu mesele şu şekilde izah edilmiştir:

“İsa Mesih ve onun kutsal Kilisesi’ni kendi kabahati olmaksızın  tanımayan; ancak  temiz bir kalple ve  samimi bir  şekilde Tanrı’yı arayan ve Tanrı  tarafından vicdanına gizlenmiş olan emirlere  riayet ederek merhametle muamele eden herkes kurtuluşa erebilir.”

Yine ‘Lumen Gentium’da yer alan şu cümle bizzat Müslümanları muhatap almaktadır:

“Tanrı’nın tüm insanlığı kurtarma dileği yaratıcıyı tanıyanları, özellikle Müslümanları da kapsamaktadır. Müslümanlar,  İbrahim peygamberin  inancını  tasdik etmekte, bizimle birlikte merhametli ve hesap günü insanları yargılayacak olan bir tek Tanrı’ya tapmaktadırlar.”  "
(Kaynak: M. Taceddin Kutay)

Vatikan'ın bu sembolik jestlerle dolu hamlesi, hayli yoruma açık. Bazı yorumcular tarih ve konuşmanın birleştirici içeriğine dikkat çekerken, kimileri mesajın tersten de okunabileceğini, Papa'nın 'yaklaşan fırtına' karşısında "safları sıklaştırma" çağrısında bulunduğunu söylüyor.

www.iyibilgi.com  özel

Not: Bu makaleden sonra ajanslara düşen şu habere dikkat çekmek isteriz:

"Ortodoks dünyasından tek temsilci olarak katıldığı ayinde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Doğu Kilisesi ve Batı Kilisesi’nin birleşmesinin önündeki engelin kalkmasını umduklarını belirtti. Vatikan Aziz Peter (St. Pietro) Meydanı, 1962 yılında düzenlenen Vatikan 2. Konsilinin yıl dönümü ayini nedeniyle 20 binin üzerinde kişiyi ağırladı. Henüz genç bir rahipken katılma fırsatı bulduğu konsilin 50’ci yılı ayinini Papa olarak yönetme fırsatı bulan 16. Benediktus, aynı zamanda ’İnanç Yılı’nın açılışını da gerçekleştirmiş oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 400’ün üzerinde kardinal ve din adamı ile çok sayıda diplomatın da ağırlandığı ayinde Türkiye ’yi, Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy temsil etti. Ayin boyunca Papa’nın sağ tarafında Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, sol tarafında ise Anglikan Kilisesi Canterburry Başpiskoposu Rowan Williams’ın bulunması dikkat çekti. "



Bu haber 2,961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,814 µs