En Sıcak Konular

Cari açık düştü borsa çıktı

11 Ekim 2012 15:22 tsi
Maliye Bakanı Şimşek, cari açığın, Ağustos'ta son 34 ayın en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi. Borsa, gelen olumlu veriyle ilk seansı 69 binin üzerinde kapattı.

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı ocak-ağustos dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yılın sekiz ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 128 milyon dolar azalarak 36 milyar 82 milyon dolara geriledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açıktaki daralmanın Ağustos ayında hız kazanarak devam ettiğini belirtti. Cari açığın aylık bazda 1,2 milyar dolar ile son 34 aydaki en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu başarı, Türk iş dünyasının, Avro Bölgesi'nde derinleşen borç krizine ve artan küresel belirsizliklere rağmen elde ettiği bir başarıdır. Cari açığın daralmasında turizm gelirlerinde yaşanan artış da etkili olmuştur.''

İYİLEŞMENİN KAYNAĞI İHRACATTA YAŞANAN ARTIŞ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da cari açıktaki daralmaya ilişkin, ''Enerji dışı fazlada şimdiye kadarki en iyi düzeydeyiz. Açıktaki iyileşmenin kaynağı ihracatta yaşanan artış'' değerlendirmesini yaptı.

PİYASALARA OLUMLU YANSIDI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, önceki ikinci seans kapanışına göre 738,83 puan artarak günün ilk yarısını 69.196,41 puandan tamamladı.

Birinci seansta, hisse senetleri ortalama 1,08 oranında değer kazandı.

ALTININ ONSU 1.768,42 DOLAR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 24 Eylül 2014 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 12.55 itibariyle basit getirisi yüzde 7,45, bileşik getirisi yüzde 7,59 seviyelerinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2887, sterlin-dolar paritesi 1,6021, dolar-yen paritesi ise 78,10 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,8130 liradan, avro 2,3370 liradan satılıyor.

Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.768,42 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 115,13 dolardan işlem görüyor. (AA)

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs