En Sıcak Konular

Türk topları hangi yöne bakıyor?

11 Ekim 2012 12:07 tsi
Türk topları hangi yöne bakıyor? Bağdat-Tahran ortak yapımı projeden Ankara rahatsız

Türkiye ile ilişkileri donma noktasına getiren Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Rusya’ya yaptığı ilk resmi ziyarette, Moskova’nın Bağdat’a son aylarda 4.2 milyar dolarlık silah sattığının açıklanması, tesadüf değil. ABD ve bölgedeki “müttefiklerine” bir mesaj veriliyor.

Şimdilik pakette tam olarak nelerin olduğu kesin olmamakla birlikte, Rus yapımı 30 adet Mi-28 taarruz helikopteri ve 42 adet Pantsir-S1 karadan havaya füzenin adı sıkça geçiyor.

Söz konusu satış haberi, Kuzey Irak konusunda hamilik rolü açıktan konuşulmaya başlanan Ankara'da ihtiyatla karşılanmış olmalı keza son olarak Bağdat yönetimi, “Irak'ta herhangi bir yabancı devlete ait askeri kuvvetlerin yer almasını ve bundan sonra da yabancı güçlerin ülkeye girmesini yasaklayan” bir kararla Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri üslerinin boşaltmasını istedi. Ayrıca Türkiye'nin Kuzey Irak'ta, özellikle Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarına düzenlediği operasyonlara da artık müsaade edilmeyeceğinin de altını çizmiş oldu.

İşte, Rusya'dan alınan füzelerin önemi burada ortaya çıkıyor. Suriye hava savunmasında da kullanılan söz konusu füzeler, Irak'a teslim edildiği an, Kandil'deki PKK kampları havadan dokunulmaz hale gelebilir.

Böylece Ankara'nın Kuzey Irak konusundaki hamilik rolü, tartışmalı hale gelebilir. İran'ın sıkı gölgelemesine maruz kalan Kuzey Irak politikamız, Rusya'nın devreye girmesiyle çok farklı bir boyuta geçebilir. Rus ve İran gazına bağımlılığı azaltacak olan Kuzey Irak enerji sahaları, Bağdat’ın Türkiye’yi bölgeden uzak tutması ve İran'ın devreye girmesiyle, Türkiye’nin enerji yolları ile elleri kolları bağlanabilir.

Esas iki soru şu: Ankara'nın aksine Maliki ile sıkı ilişkiler içersindeki Tahran, Bağdat-Erbil hattında dengeleyici rolü üstlenebilecek pozisyona gelebilmek için Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'ne ne teklif edebilir? Suriye'de ne gibi tavizler verebilir?

7 Ekim tarihli Zaman gazetesindeki şu haber, bu konuda bir fikir verebilir:

"Suriye’de terör örgütü KCK-PKK’nın uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD), Türkiye sınırına yakın şehirlerde sözde Kürdistan Halk Tugayları Ordusu’nun (YPG) kuruluşunu ilan etmesinin ardından Türk sınırındaki hareketlilik de arttı."

Türkiye’nin Suriye konusundaki iyice sertleşen tavrı, Bağdat ve Tahran’ın açmaya çalıştıkları Kürt kartıyla yakından ilgili olabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,091 µs