En Sıcak Konular

Bozdağ: Kirli savaşa silah taşınmasına izin vermeyiz

11 Ekim 2012 12:02 tsi
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dün Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı ile ilgili soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Biz Türkiye olarak, Türkiye'nin toprakları kullanılarak, hem kara hem hava hem deniz kullanılmak suretiyle, bu kirli savaşa silah taşınmasını ve Suriye yönetimine silah taşınmasını veyahutta oradaki zulmü artıracak işler yapılmasına rıza göstermeyiz. Bizim hava sahamızı kullanarak uçakların oraya bir takım malzeme götürmesine izin vermeyiz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, a Haber'in canlı yayınına katılarak, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı ile ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Suriye'de yaşanan hadiseleri yakından takip ettiğini belirten Bozdağ, Suriye'de mevcut yönetimin kendi halkı üzerine ölüm yağdırdığı bir sürecin yaşandığına dikkati çekti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

''İç savaş orada yaşanıyor. Biz Türkiye olarak, Türkiye'nin toprakları kullanılarak, hem kara hem hava hem deniz kullanılmak suretiyle, bu kirli savaşa silah taşınmasını ve Suriye yönetimine silah taşınmasını veyahutta oradaki zulmü artıracak işler yapılmasına rıza göstermeyiz. Bizim hava sahamızı kullanarak uçakların oraya bir takım malzeme götürmesine izin vermeyiz. Zaten bunu daha önce de Türkiye defalarca ifade etti.''

Bozdağ, uluslararası hukukun da Türkiye'nin yanında olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Sivil havacılık, uçuş güvenliği ve diğer bütün mevzuat da bu noktada Türkiye'yi haklı gösteriyor. Tabii Suriye uçağının taşıdığı malzeme arasında kargo arasında uluslararası sivil havacılık şartları gereği bulunmaması gereken birtakım malzemelerin bulunduğuna ilişkin bilgiler intikal ediyor, Türkiye'ye. İstihbarat geliyor. Bu istihbaratın kaynağını söylediğinizde onun mahremiyeti ortadan kalkar. Ama gerçek olan şey, bu uçakta sivil havacılık gereği uluslararası hukuk gereği taşınmaması gereken bazı malzemelerin bazı kargoların bulunduğuna dair ciddi bir bilgi var.

Bu bilgi ne kadar doğru, ne kadar eğri... Bunun incelemeye ihtiyacı var. O nedenle uçak, gerekli değerlendirmelerin yapılmasından sonra Esenboğa Havaalanı'na indirildi. Havaalanında uzman kişiler tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uluslararası uçuş kurallarına aykırı bulunan malzemelere el konuldu. Daha sonra uçağın Türkiye'den ayrılmasına izin verildi.''

Bozdağ, uçakta füze yapımında kullanılabilecek parçaların bulunduğuna dair iddialara ilişkin soruya ''Tabii bu işin detaylarına girmek istemem. İşin doğrusu bununla alakalı uzman kişiler incelemeyi yaptı. Şu bir gerçek, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, sivil havacılık kuralları çerçevesinde taşınması yasak olan kargo malzemeleri veya taşınacak malzemelerle ilgili Türkiye birtakım deliller elde etti ve bunları aldı, muhafaza etti. Şu anda uçağa da izin verdi. Uçtu. Yolculara gayet iyi muamele yapıldı'' yanıtını verdi.

Uçakta bulunan yolculardan gözaltına alınan olmadığını söyleyen Bozdağ, Rusya ve Suriye hükümetinden şu ana kadar bir tepki gelmediğini kaydetti.

Rus haber ajansının ''Ruslar'ın uçakta silah olmadığına'' dair bir haber geçtiğinin belirtilmesi üzerine Bozdağ, ''Onlar iddia edebilir. Şu anda Türkiye'nin yaptığı inceleme sonucunda uluslararası sivil havacılık kurallarına, taşıma kurallarına aykırı malzeme bulunduğu tespit edildi ve bu malzemeler alıkonuldu ve bunlar şu anda Türkiye'nin elinde. Bunun ayrıca ispata ihtiyacı yok'' dedi.

Bozdağ, hacı adaylarını taşıyan uçakların Suriye hava sahasını kullanamayacak olması haccı olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair bir soruya da şu yanıtı verdi:

''Hayır etkilemez. Zira Türkiye'nin uçuş alternatifleri birden fazla. Suriye üzerinden uçabildiği gibi başka güzergahları kullanarak hacıları taşıma imkanı var. Dün akşam birtakım risklere karşı hem uçağımızı, hem hacılarımızın güvenliği nedeniyle böylesi bir tedbir alındı. Bundan sonra böyle bir tedbire ihtiyaç olduğu sürece bu devam eder.

İhtiyaç olmadığı kanaati hasıl olursa normal uçuşlar devam edebilir. Eğer devam ettiği takdirde alternatif güzergahlar var. Bu alternatif güzergahlardan hacılarımızı biz hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal beldeye götürmeye devam edeceğiz. Herhangi bir hacımızın Türkiye'de kalması, herhangi bir uçağımızın gitmemesi gibi bir husus söz konusu olmayacaktır. Dünkü olay bir tedbirdir. İhtiyaç olunca yine tedbirler alınabilir. Ama hacılarımız güvenlik içerisinde kutsal topraklara götürülecektir. Herhangi bir sorun ve sıkıntı yaşanmayacaktır.''.

Kaynak: AA



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs