En Sıcak Konular

Sınırdan girdiği andan itibaren izledik

11 Ekim 2012 10:50 tsi
Sınırdan girdiği andan itibaren izledik Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağına ilişkin, ''Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var.'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağına ilişkin, ''Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Bizim için mahzur telakki edilebilecek unsurlar var'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Suriye yolcu uçağının yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Ancak uçaktaki malzemelerin hem incelemeleri sürüyor hem de sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz'' dedi.

''Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var''

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağına ilişkin, ''Uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Uçaktaki malzemeleri hem incelemelerin sürmesi hem de daha sonraki işlemler için elimizde  tutuyoruz'' dedi.

Atina ziyaretinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, uçakla ilgili incelemelerin sürdüğünü, kısa süre önce ellerinde net veriler söz konusu olduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişarede bulunduklarını belirtti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Uçaktaki malzemeleri hem incelemelerin sürmesi hem de daha sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz, aldığımız karar bu. Yolcuların mağdur olmaması için, yolcuların yolculuklarına devam etmesi için izin vereceğiz. Ancak malzemeye el koyuyoruz. Malzemeyi Türkiye'de tutacağız, incelemelerimiz de sürüyor, bazı bulgular da söz konusu. Bu yönde yani yapılması gereken bildirimin unsuru olmayan bazı malzemelerin varlığı söz konusu olduğu için biz bu incelemenin ve işlemin devamı için malzemeleri elimizde tutuyoruz.''

''Silah olduğu söyleniyor mu?'' sorusuna Davutoğlu, ''Bazı incelemeler neticesinde bunu daha net olarak göreceğiz ancak  söylediğim gibi, sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Diplomatik bir ifade gibi gelebilir ama herkes tarafından da anlaşılacak bir ifadedir zannediyorum. Bizim bu konudaki ilkesel tutumumuz belli'' diye konuştu.

Davutoğlu, bu çerçevede malzemeler üzerindeki incelemelerin sürdüğüne dikkati çekerek, ''Dediğim gibi uçak yoluna devam edebilir ancak malzemeleri elimizde tutarak bu incelemelerin neticesini göreceğiz. Ama özellikle dediğim tarz, bizim için mahzur tellakki edilebilecek unsurlar var'' ifadesini kullandı.

Bu uygulamaların devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, ''Bu uygulamalar, zaten daha önceki askeri uçuşlarla ilgili getirdiğimiz kısıtlamalar vardı ama sivil bir uçuşta bizim için mahzurlu ve bildirimde bulunulması gereken nitelikteki malzemelerin bildirilmemiş olması, böyle bir durum olması durumunda tekrar aynı işlem yapılır'' dedi.

 "Uçak Türk hava sahasına girdiği andan itibaren izlendi"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağının Türk hava sahasına girdiği andan itibaren izlendiğini ve daha sonra Ankara'ya indirildiğini söyledi.

Davutoğlu, TGRT Haber televizyonunda soruları cevapladı.

Aldıkları istihbaratın ardından uçağın Ankara'ya inmesinin talep edildiğini belirten Davutoğlu, uçağın ikazlara uyduğunu dile getirdi. Davutoğlu, durumun yolcularla ilgili olmadığını ifade etti.

Davutoğlu ayrıca Türk hava sahasının Suriye'nin sivil uçuşlarına şu anda açık olduğuna işaret ederek, "Ancak her an denetlediğimiz bir durum söz konusu. Suriye'deki sivil halka yönelik bu baskı, bu zulüm sürdükçe bu konulardaki titizliğimiz de devam edecek" dedi.

-"Putin'in ziyaretinin ertelenmesi herhangi bir krizle ilgili değil"-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin ertelenmesinin herhangi bir krizle ilgili olmadığını, ziyaretin önümüzdeki haftalarda yapılacağını bildirdi. Davutoğlu, uçağın indirilmesinin de Türk-Rus ilişkilerini etkileyecek bir boyutunun olmadığını da kaydetti.

Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,262 µs