En Sıcak Konular

Maliki, Putin’le görüştü

10 Ekim 2012 21:08 tsi
Irak Başbakanı Nuri El Maliki Rusya ile 4,2 milyar dolarlık silah alım anlaşmalarının ardından bugün de Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Irak Başbakanı Interfax’a yaptığı açıklamada Rusya’dan yeni silah alımları ile ilgi

İkili görüşmede Putin, Rus şirketlerine yönelik bir kısım sınırlamaların kaldırılması için Maliki’den talepte bulundu. Moskova dışında bulunan Novo Ogoryova devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen görüşmede Putin, Irak yönetiminden Rus enerji şirketlerinin çalışmalarına da destek istedi.

İkili ticaretin çok yoğun olmadığına değinen Putin, Maliki’ye hitaben “Şu an söz verilen önemli projeler var. Şirketlerimiz Irak’taki faaliyetlerini geliştirmek istiyor. Enerji şirketlerimizin çalışmalarını geliştirmesi için desteğinizi bekliyoruz… Rus şirketlerin Irak’ta ofis açmaları, izinler ve diğer konular da önemli.” dedi.

İnsani alanlarda da ikili ilişkilerin geliştiğine değinen Putin, 150 Iraklı öğrencinin Rusya’da eğitim alacağını hatırlattı. Askeri-teknik alanda yapılacak çalışmaların ilk adımının atıldığına değinen Rus lider, işbirliğinin ilerletilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Rusya’dan 4,2 milyar dolar silah alımına onay veren Maliki, Rus basınına yaptığı açıklamada yeni alımların olabileceğini, ziyaret çerçevesinde ya da yeni gelecek delegasyonlarla bu anlaşmaların da imzalanabileceğine dikkat çekti.

Rusya’dan savunma ve terörle mücadele çerçevesinde silah alımı yaptıklarına değinen Maliki, “Bunlar daha çok uçaksavar sistemleri, terörle mücadele için kullanılabilecek helikopterler. Irak her zaman Sovyetler Birliği’nden silah aldı. Bu alanda uzmanlarımız çok. Bu yüzden biz de Rusya’dan silah alımı ile ilgiliyiz. Biz bunları ihtiyaç olması durumunda kendi savunmamız için kullanacağız.” şeklinde konuştu.

Maliki ülkenin ekonomik durumunun iyi olması durumunda, gelecekte savaş uçağı, tank ve diğer silah alımları da yapacaklarını kaydetti. Irak lideri ABD’den de silah alımı yaptıklarını, ancak hepsinin de savunma amaçlı olduğunu vurguladı.

Maliki, Irak üzerinden İran’a ait silahların Suriye rejimine ulaştırıldığı yönündeki iddiaları da yalanladı. Maliki’ye göre Suriye’nin Irak üzerinden geçişi yapılacak herhangi bir silaha ihtiyacı yok.

cihan

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,122 µs