En Sıcak Konular

13 il büyükşehir belediyesi oluyor

10 Ekim 2012 20:17 tsi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan düzenlemenin ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe gireceğini söyledi.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısının görüşmelerine başlandı. Bakan Şahin, tasarıyla ilgili Komisyona bilgi verirken, yerel yönetimlerin teşkilatlanması ve işleyişi bakımından sürekli olarak AK Parti hükümetlerimizin gündeminde olduğunu kaydetti.

Tasarıyla; 16 büyükşehir belediyesinin sınırının il sınırına genişletildiğini, buna ilave olarak nüfusu 750 bin üzerindeki belediyelerin sınırlarının il mülke sınırları olmak üzere büyükşehirlere dönüştürüldüğünü anlatan Şahin, ''Orman köyleri de dahil olmak üzere tüzel kişilikleri kalkmakta ve köyler mahalleye dönüştürülmektedir. Yeni ihdas edilen 13 büyük şehrimizde toplamda 24 yeni ilçe kurulmaktadır.  Bu kanun ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe girecektir'' dedi.

Mevcut il özel idaresi, köy ve beldelerin tüzel kişiliğinin ilk seçime kadar devam edeceğini ifade eden Şahin, mevcut il ve ilçe belediyelerinin de ilk seçime kadar tüzel kişiliklerini sürdüreceğini söyledi. Şahin, tasarıyla tüzel kişiliği kaldırılacak olan belediye, il özel idaresi ve köylerin menkul ve gayrimenkulleri üstündeki tasarrufları, borçlanmalarının sınırlandırılmakta olduğunu anlattı.

Şahin, sayısı 29'a çıkacak olan büyükşehir belediyelerinde tüm beldelerin kalkmış olacağını ve bunların sayısının 1023 olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Büyükşehire dönüşmeyen 52 ilde, nüfusu 2 binin altında olan  559 belde belediyesini de tüzel kişilikleri sona erecektir. Böylece bin 582 belde belediyesinin tüzel kişiliği sona erecektir. Varolan Büyükşehirlerin sınırlarının il mülki sınırları olması nedeniyle mahalleye dönüştürülen 6 bin 430 köy ve 9 bin 612 orman köyünün de tüzel kişiliği son ermektedir, bunların toplamı 16 bin 82'dir. Yeni büyükşehirlerle birlikte 29 belediyede yeni kurulacak ilçe sayısı 24'tür. Halihazır 16 büyükşehir sınırları içinde ilçe sayısı 143'tür. Böylece 29 ilde toplamda 500 ilçemiz olacaktır. Bu tasarının kanunlaşması durumda 29 büyükşehir, 500 büyükşehir ilçesi, 52 il belediyesi ve bunlarda 416 ilçe ve 395 belde belediyesi olacak.''

Şahin, Büyükşehir belediyesi sınırları içinde toplanan vergi tahsilatının yüzde 5'inin belediye payı olarak ayrıldığını hatırlatarak, tasarıyla bu payın yüzde 6'ya çıkartıldığını, bunun yerel yönetimlere bakışın açık bir ifadesi olduğunu kaydetti. Şahin, pay dağıtımında yüzölçümünün de dikkate alınarak, daha adil olunmaya çalışıldığını söyledi.

-'Orman köylülerinin hakları korunacak''-     

Bakan Şahin, ''Orman köylülerinin hakları aynen korunmaktadır. Düzenlemeyle mahalleye dönüşen orman köylülerinin Orman Kanunu'ndan gelen hakları aynen korunmuştur. Tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen diğer köy ve beldelerin ortak kullanım alanları olan köy ve belediyelerin tüzel kişiliği adına kayıtlı mera, yaylak ve kışlak gibi alanlardaki kullanım hakları da aynen muhafaza edilmiştir'' dedi.

Köy iken, mahalleye dönüşecek yerlerdeki mevcut yapı stoklarının ruhsatlı kabul edildiğini ve ruhsatlı hale getirildiğini belirten Şahin, ''Buralarda her türlü harçlar Emlak Vergisi, Çevre ve Temizlik Vergisi, alt yapı harcamalarına katılım payları 5 yıl süreyle buralardaki vatandaşlardan alınmayacaktır. Ayrıca içme ve kullanma suyu ücreti en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde Büyükşehir belediye meclisleri tarafından düzenlenecektir. Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idareleri ve belediyelerin personeli var. Bunlar ihtiyaç olması halinde yeni belediyelerde ve uygun görülen kamu kurumlarında istihdam edilecek'' diye konuştu.

Şahin'in, belediyelerin mabetlere içme ve kullanma suyunu ücretsiz veya indirimli bedelle verilmesine imkan tanındığını söylemesine, bazı CHP'li milletvekilleri, ''Hangi mabetler, cemevi var mı?'' diye sordu. Şahin, ''Bakmak lazım içinde var mı?'' karşılığını verdi.

Belediyelerin kadınlar ve çocuklar için konukevi kurmalarının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Şahin, muhtarlık sayısının azaltılmadığını, aksine arttığını söyledi.

 -''Islak imzalı emir vardır''-

Düzenlemede Anayasa aykırı bir durum olmadığını belirten Şahin, mahalli ihtiyaçların daha iyi karşılanmasının amaçlandığını kaydetti.

Muhalefet milletvekillerinin, ''Bu yasa tasarısı emirle hazırlanmış'' ifadesini kullandıklarını beliren Şahin, ''Doğru bir emirle hazırlanmıştır; aziz milletin emriyle hazırlanmıştır. Eğer Bakanlık çalışmalarını hafife alacak ve emirle düzenlenmiş şeklinde değerlendirmelere muhatap kılarsanız, ben pek de yakıştırmadığım bu değerlendirme karşısında 'Bu eleştirileri yapan siz sayın arkadaşlarımızın da bu eleştirileri yapmak için sanıyorum yakın tarihli ıslak imzalı bir emir vardır; derim'' diye konuştu.

Şahin'in konuşmasının ardından tasarının görüşmelerine ara verildi.

aa

Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs