En Sıcak Konular

Suriye'de 17 kişi kurşuna dizildi

10 Ekim 2012 17:19 tsi
Esed birliklerinin hava ve tank destekli olarak gerçekleştirdiği operasyonlarda şu ana kadar 158 kişi hayatını kaybetti.

17 KİŞİ KURŞUNA DİZİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye'nin başkenti Şam'ın Daraya beldesinde düzenlenen baskınlarda güvenlik güçlerinin 17 kişiyi kurşuna dizerek öldürdüğü bildirildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), güvenlik güçlerinin Şam'ın Daraya beldesine yaptığı baskınlarda 17 kişiyi kurşuna dizerek öldürmesinin ardından, cesetleri su kuyusuna attığını duyurdu.

Olayı ''katliam'' olarak nitelendiren Konsey, idam edilenlerden 15'inin kimliklerinin tespit edildiğini, diğer 2 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

ÖLENLERİN SAYISI 78'E YÜKSELDİ

Suriye'de, Esed yönetimine bağlı ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olduğu yerlere ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 78'e yükseldiği bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), güvenlik güçlerinin sabahtan bu yana başkent Şam'ın banliyölerinde hava ve tank destekli olarak düzenlediği operasyonlarda 49 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını kaydetti.

Örgüt, kuzeydeki İdlib kentinde 18, Halep'te 4, Deyru'z Zor'da 3, Dera'da 2, Hama ve Lazkiye'de birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu arada, Şam'ın Hareste ve Kabun bölgelerinde şiddetli patlamaların meydana geldiğini ve olay yerlerine çok sayıda ambulans ve itfaiye aracının gittiğini belirten Şam Haber Ağı (SNN), kentin Kadem bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile düzenli ordu arasında çıkan çatışmalardan sonra patlamaların meydana geldiğini ve bölgeden dumanların yükseldiğini aktardı.

Humus'un Halidiye, Curet eş-Şeyah ve Kusur bölgelerinin rejimin top atışlarına maruz kaldığını belirten SNN, bu bölgelerde şiddetli patlamaların meydana geldiğini kaydetti.

İdlib kenti, Maaret el-Numan ilçesi ile Cebel ez-Zaviye bölgesinde iki ordu arasında yoğun çatışmaların olduğunu ve ÖSO'nun bölgede çok sayıda kontrol noktasını ele geçirmesinden sonra savaş uçaklarının birçok yeri bombaladığını belirten SNN, Halep'in birçok semtinde de iki ordu arasında çatışmaların sürdüğünü belirtti.

Öte yandan, Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye devlet televizyonu el-Ahbariye kanalının kameramanı Muhammed el-Eşram'ın Deyru'z Zor kentinde silahlı gruplarca öldürüldüğünü duyurdu.

KİLİS'TE 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkelerindeki olaylarda yaralanarak Kilis'e getirilen 13 kişiden 3'ü hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, Suriye'nin Halep kentinde düzenlenen hava saldırılarında çok sayıda kişi yaralandı.

Saldırıda yaralanan ve son 24 saat içinde Türkiye'ye getirilen 13 kişi, Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların 3'ü yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Durumu ağır olan yaralıların Kilis Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Gaziantep'e sevk edildiği bildirildi.
SURİYELİ BABA EVLATLARINA KAVUŞTU

Anneleriyle İslahiye'deki çadır kentte kalan Suriyeli 3 kardeşin, 7 ay sonra babalarıyla buluşmasında duygusal anlar yaşandı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen ve daha sonra anneleriyle birlikte İslahiye'deki çadır kente yerleştirilen Suriyeli 3 kardeş, 7 ay sonra babalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

Suriye'nin İdlip kentinden gelen ve güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen babanın çocuklarına kavuşma anı, çadır kentteki görevlileri de duygulandırdı.

Koşarak çocuklarına sarılan baba kucağına aldığı çocuklarıyla hasret giderdi. Babasına sarılan Suriyeli küçük kızın mutluluğu ise çevredekileri duygulandırdı.

Eşi ve çocuklarıyla birlikte çadır kentteki misafirhane bölümünde hasret gideren baba, daha sonra ülkesine dönmek için buradan ayrıldı.

DÜNKÜ OPERASYONLARDA 158 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye ordusunun çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 158'e yükseldiğini duyurdu.

Londra merkezli örgüt, Esed birliklerinin başkent Şam'ın bazı banliyölerine hava ve tank destekli olarak gerçekleştirdiği operasyonlarda 74 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Örgüt, kuzeydeki Halep kentinde 35, Humus'ta 14, İdlib'de 12, Hama'da 10, Deyru'z Zor'da 6, Dera kentinde 4 ve Lazkiye'de 3 olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 158'e çıktığını kaydetti.

Suriye'nin farklı bölgelerinde olayları takip eden yerel aktivistler, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) savunma taktiğini bırakarak taarruza geçtiğini öne sürdü.

Aktivistler, İdlib'in Maaret El-Numan ilçesinin tamamıyla muhaliflerin eline geçtiğini, ÖSO'nun Şam, İdlib, Deyru'z Zor, Dera, Halep, Hama ve Humus kentinde ilerlemeler kaydettiğini belirttiler.

Bu arada, başkentin güneyinde yer alan Kadem, Aseli, Nahr Aişe ile Tadamun bölgesinde nizami birliklerle ÖSO arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını aktaran Şam Haber Ağı (SNN), ÖSO'un söz konusu bölgelerde düzenli orduya ait 5 tankla birlikte çok sayıda askeri aracı etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

SNN, Özgür Suriye ordusunun Şam'ın Zablatani ve Doğu Guta bölgelerinde birçok askeri noktaya saldırdığını, nizami ordunun büyük kayıplar verdiğini kaydetti.

Humus'un birçok semtinde de yoğun sokak çatışmalarının meydana geldiğine işaret eden haber ağı, Kuseyr ve Halidiye bölgelerini ele geçirmeye çalışan Suriye ordusunun başarısız olduğunu vurguladı.

Haber ağı, muhalif tugayların Humus'ta çok sayıda tank ve askeri aracı etkisiz hale getirerek, yüksek miktarda mühimmat ve cephanelik ele geçirdiğini belirtti.

SNN, Halep'tede iki ordu arasında çatışmalar yaşandığını, nizami ordunun savaş uçaklarıyla yerleşim yerlerini vurduğunu aktardı.

28 YARALI TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Ülkelerindeki olaylarda yaralanan 28 Suriyeli Türkiye'ye getirildi.

Suriye'nin İdlip kentine bağlı Sarmada kasabasında bir mahalleye havan topu mermisi düşmesi sonucu yaralananların da aralarında bulunduğu 28 Suriyeli, yakınlarının yardımıyla Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı ile Bükülmez köyü sınırına getirildi.

Aralarında muhalif askerlerin de bulunduğu yaralı 28 Suriyeli, buradan ambulanslarla alınarak Hatay'daki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

AKÇAKALE'DE DERS BAŞI YAPILDI

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle eğitim-öğretimin 3 haftadan bu yana aksadığı Akçakale'deki tüm okullarda bugün ders başı yapıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, konuyla ilgili yapılan toplantının ardından yaklaşık 30 bin öğrencinin bulunduğu ilçedeki tüm okullarda bugün eğitim-öğretime başlandı. Uzun bir aradan sonra arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşan öğrencilerin mutlu olduğu görüldü.

Süleymanşah İlköğretim Okulu öğrencisi Mehmet Emin Töki, okulların açılmasından dolayı çok sevinçli olduklarını dile getirerek, okulun bir daha tatil edilmesini istemediklerini söyledi.

Öğrencilerden Halil Karaca da okullarının 3 haftadır kapalı olduğunu hatırlatarak, eğitimde biraz geri kaldıklarını ancak kısa sürede eğitimde arkadaşlarını yakalayabileceklerini ifade etti.

Suriye'nin Tel Abyad ilçesinin kontrolünü büyük ölçüde elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu ile Beşşar Esed'e bağlı birlikler arasında aralıklarla devam eden çatışmalar sırasında zaman zaman top mermilerinin isabet ettiği Akçakale'de, okullarda eğitime sık sık ara verilmişti.

''Asi'' Suriye'den kaçışın adresi oldu

Altınözü ilçesi sınırındaki Suriye'nin İdlip kentine bağlı Azmarin kasabasında muhalifler ile ordunun arasında yaşanan yoğun çatışma sonucu evlerini boşaltmak zorunda kalan Suriyeliler, Asi Nehri'nden tahtalarla yapılmış sallarla karşıya geçerek Türkiye'ye sığınıyor.

Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Azmarin kasabasında sabah saatlerinde başlayan çatışmalar şiddetini arttırarak sürüyor.

Top mermilerinin ve makineli tüfek seslerinin neredeyse aralıksız duyulduğu kasabada yaşayan Suriyeliler, çatışma bölgesinden kaçmaya çalışıyor.

Evlerini geride bırakıp, yanlarında aldıkları bir çuval eşya ile ülkelerini terk etmeye çalışan Suriyeliler için kaçışın adresi Asi Nehri oluyor.

Nehirde kendi yaptıkları tahtadan basit sallarla karşıya geçen Suriyeliler, Hacıpaşa beldesindeki yakınlarından da yardım alıyor.

Karşıya geçenlerin büyük çoğunluğunu ise kadın ve çocuklar oluşturuyor. Erkeklerin bir kısmı, muhaliflere destek vermek için, bir kısmı da evlerine sahip çıkmak için kasabada kalıyor.

Sallarla nehri geçip Türkiye'ye sığınan çocuklar, çok korktuklarını, sürekli patlama sesi duyduklarını, bazı mermilerin evlerinin yakınına düştüğünü anlatıyor.

(AA)



Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,761 µs