En Sıcak Konular

Belediyelerin yarısı kapanıyor

10 Ekim 2012 14:16 tsi
AK Parti'nin seçim kaybettiği yerel belediyeler kapanıyor.

AK Parti'nin seçimlerde yenik düştüğü belediyeler köy oluyor...

Tasarıyla, Türkiye’deki belediye sayısının yarı yarıya azaltılması amaçlanıyor. Tasarı yasalaşırsa Türkiye’deki 2 bin 950 belediyenin bin 581’i kapanmış olacak.

TBMM Başkanlığı’na sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’ya büyükşehir statüsü kazanacak 27 ilde bin 32 belde kapatılarak mahalle statüsüne dönüştürülürken, diğer illerde nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde de kapatılarak köy statüsüne dönüştürülecek.

Türkiye’de toplam belediye sayısının yarısındah fazlasına denk düşen bin 581 beldenin kapatılmasının öngörüldüğü tasarı için CHP, yerel referandum yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı uyarınca kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden hareket eden CHP, 14 ve 21 Ekim tarihlerinde kapanacak beldelerde sandık kuracak. Tasarı kapsamında turistik beldelerden Bitez ve Yalıkavak Bodrum ilçesinin mahallesine, Kalkan beldesi ise Kaş ilçesinin mahallesine dönüşecek.

13 İL 'BÜYÜKŞEHİR' OLDU

TBMM Başkanlığı’na önceki gün sevkedilen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı ile, 13 il daha büyükşehir statüsü kazanırken, toplam büyükşehir belediyesi sayısı 29’a çıkacak.

Tasarı, 29 büyükşehir belediyesindeki toplam bin 22 belde belediyesinin kapatılarak mahalle statüsü kazanmasını ve diğer 52 ilde nüfusu 2 binin altına düşen 559 beldenin de tüzel kişiliğini kaybederek köy olmasını öngörüyor. Tasarıyla, Türkiye’deki belediye sayısının yarı yarıya azaltılması amaçlanıyor. Tasarı yasalaşırsa Türkiye’deki 2 bin 950 belediyenin bin 581’i kapanmış olacak.

Tasarı; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van‘da bulunan toplam bin 32 beldenin kapatılarak mahalle statüsüne kavuşmasını öngörüyor. Yine bu kentin mülki sınırlarında bulunan 16 bin 82 köyün de tüzel kişiliğine son verilerek mahalle statüsüne dönüşmesi öngörülüyor.

Tasarı, bu illerdeki bütün belediyelerin büyükşehir belediyesine bağlanmasını öngörürken, Ak Parti’nin son seçimlerde kent merkezinde güçlü olmadığı için kaybettiği Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Eskişehir ve Manisa gibi illerde belediye başkanlığını kazanma şansını artıracak.

İLÇELERE TARİHİ İSİM FORMÜLÜ

Düzenleme 24 yeni ilçe kurulmasını da içeriyor. Yeni ilçelere tarihi Anadolu beyliklerinden olan Dulkadiroğlu, Karesi, Menteşe, Artuklu’nun yanı sıra Tuşba, Yunusemre, Süleymanşah, Yavuzselim gibi isimlerin verilmesi dikkati çekiyor.

Düzenlemeye göre Aydın’a bağlı Efeler, Balıkesir’e bağlı Karesi, Altıeylül, Altınoluk, Denizli’ye bağlı Merkezefendi, Hatay’a bağlı Antakya, Arsuz ve Defne, Manisa’ya bağlı Şehzade ve Yunusemre, Kahramanmaraş’a bağlı Dulkadiroğlu ve Onikişubat, Mardin’e bağlı Artuklu, Muğla’ya bağlı Menteşe ve Seydikemer, Tekirdağ’a bağlı Kapaklı, Süleymanşah, Ergene, Trabzon’a bağlı Yavuzselim, Şanlıurfa’ya bağlı Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü, Van’a bağlı Tuşba ve İpekyolu ilçelerinin kurulması öngörülüyor. (Ajanslar)

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs