En Sıcak Konular

Köşk için formül bulundu

10 Ekim 2012 08:25 tsi
Köşk için formül bulundu
AK Parti'nin Köşk planı belli oldu

AKP’de Köşk’te partili cumhurbaşkanı fikri önde. Burhan Kuzu: Anayasa’dan “cumhurbaşkanının partisiyle bağı kesilir” ibaresi çıkarsa, sorun kalmaz.

Başbakan Erdoğan ve kurmayları, yarı ve tam başkanlık sisteminin yanı sıra partili cumhurbaşkanlığı modelinin de olasılıklar arasında olduğunu açıklasa da, AKP içindeki olası alternatif büyük oranda şekillenmiş durumda. Partinin kurmaylarının konuyla ilgili açıklamalarının yanı sıra, içerdeki tartışmalarda da eğilim partili cumhurbaşkanlığı modelinden yana. Bunun iki somut nedeni var. Birincisi partili cumhurbakanlığı modelinin, başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerine göre daha kolay yaşama geçirilebilir olması ve köklü bir anayasal değişiklik gerektirmemesi.

İkincisi ise, muhalefetin ve koltuğunu bıraktıktan sonra partideki dengeleri etkilemesi muhtemel Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu alternatifi daha kolay benimseyeceğinin düşünülmesi.

Erdoğansız bir AKP’nin eski güçlü konumunu uzun süre muhafaza edemeyeceğini düşünen milletvekillerin tercihi de ağırlıklı olarak bu yönde. Erdoğan’ın konuyu araştırması için bizzat görevlendirdiği TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, gönlündeki modelin başkanlık olduğunu söylese de açıklamalarında daha gerçekçi bir yaklaşım sergiliyor.

DÜĞÜM MADDE DEĞİŞİKLİĞİYLE ÇÖZÜLÜR

Konunun, yeni anayasa çalışmalarında kuvvetler ayrılığı başlığı açıldığında gündeme geleceğini belirten Kuzu, düğümün anayasanın “Cumhurbaşkanı’nın partisi ile bağı kesilir” şeklindeki maddesinin değiştirilmesiyle çözülebileceği görüşünde. Partinin konuyla alakalı diğer hukukçu kurmaylarından Bekir Bozdağ da Başbakan’ın ve partililerin genel görüşünü yansıtan bu alternatifi cumhuriyetin ilk dönemindeki uygulamalardan verdiği örneklerle destekliyor.

AKP'DE FORMÜL 'PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI'

Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olması durumunda, zaten AKP Genel Başkanı sıfatını taşıyacağını ve kampanyasını da tek başına yürütmeyeceğini kaydeden bir AKP’li vekil, parti kulislerindeki eğilimi şöyle anlatıyor: “AK Parti milletvekillerinin tümü Tayyip Bey’siz bir partinin bugünkü etkinliğini ve çekim merkezi konumu koruyamayacağının farkında. Bu yüzden Sayın Başbakan bugünkü konumuyla cumhurbaşkanlığına razı olsa bile buna en başında milletvekilleri karşı çıkar. Muhalefetin karşıtlığını büyük oranda kıracak, kamuoyunun bazı kesimlerindeki yersiz de olsa kaygıları giderecek en mantıklı ve uygulanabilir formül de partili cumhurbaşkanlığı olacak. Zaten partideki tartışmalarda da kısa vadede başka bir formülün üzerinde durulmuyor."

AKP'DE BAŞBAKAN SONRASI EN GÜÇLÜ ADAY GÜL

"Aslında bu bir anlamda malumun da ilanı olacak. Sayın Gül, Başbakan sonrası AK Parti için hâlâ en güçlü aday. Adı geçen diğer isimler partiyi birarada tutamaz. Yalnızca bugün değil, ta başından beri başkanlık sistemine karşı olan Gül’ün de bu formülünü benimseyeceği kanaatindeyim.”

Taraf

Bu haber 1,668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs