iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Anlaşma

9 Ekim 2012 13:03 tsi
Anlaşma 10 maddede, 2'si süper güç toplam 6 ülkeli Suriye planı... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gelecek olması ve bu sırada yaşanan eş-zamanlı bölgesel gelişmeler, Suriye krizinden çıkmak için bir yol üzerinde yürünmeye başlandığına ilişkin  beklenti yarattı ve büyüttü.

İlk bakışta fark edilmeyen, edilse de diğer parçalarla birleştirilmesi zor kimi olaylar üst üste geldi ve Suriye üzerine küresel bir mutabakat arayışının izleri hissedilir oldu.

1) Rusya lideri Putin’in gerçekleşecek Türkiye ziyareti zaten başlı başına Suriye’ye ilişkin beklenti üretmeye yeterli. Ancak bu vesile ile hem Türk hem de Rus basınında çıkan, “Suriye, Türkiye ile Rusya’nın arasızını bozamaz” minvalindeki açıklamalar ayrı bir düşünceye hitap ediyor.

2) Rus lider geliyor ama o gelmeden hemen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türkiye’ye geldi ve her iki ülke birbirlerine olan “sevgilerini” anlattılar.

3) Aynı zamanlama ile İran’ın Suriye’de iktidara yardım için gönderdiği elit askerlerini geri çektiği haberi geldi ki, herkes işte o zaman “ne oluyor” dedi. İran’ın elbette “ekonomik sorunlar” gibi bilinen mazeretleri vardı ama politik sonuçlarını kimse görmezden gelemez.

4) Ki, S.Arabistan, Suriye muhaliflerine olan askeri/silah yardımlarını durduracağını açıkladı ve bunu açıklarken “ABD öyle diyor” dedi.

5) Tabii hep aynı saatler, günler içinde Türkiye’den de ses çıktı; Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk Şara’nın, Esad sonrası dönem için uygun bir lider olduğunu, bu dönemde elini kana bulaştırmadığını ve sistemi bildiğini söyledi.

6) Bu Türkiye’nin Suriye krizini aşmakta bir yol bulunması konusunda “politik arayış” içinde olduğunu işaret ediyordu.

7) Ve tabii, "Esad sonrası" ifadesi kullanılır kullanılmaz Yemen Modeli hatırlandı. Türkiye bu formülü de yukarıdaki konuşma içinde zikretti. Suriyeli muhalifler ise, “tamam ama o kadar uzun sürmesin” dediler.

8) Böylece 1 no’lu maddeye geri dönüyoruz: Yemen Modeli’nin sahibi kim? İşte o Türkiye’ye geliyor.

9) Geriye “peki Esad bu durumda ne olacak” sorusu kalıyor. Ne olacağı bugün gazetelere yansıyan bir haber üzerinden düşünülebilir.. Bu haber Esad için Rusya’da 300 odalı bir malikane hazırlığına başlandığını duyuruyordu.

10) Peki bunların hepsi olacak mı? Çünkü ABD de dahil sadece bu haberde geçen ülkelerin sayısı ve gücü çok fazla. Uyum içinde olabilirler mi, zamanla göreceğiz. Dediğimiz gibi bunların hepsi-şimdilik- sadece kuvvetli karineler.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs