En Sıcak Konular

Merkel, Atina'da protestolarla karşılanacak

9 Ekim 2012 10:52 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, bugün öğle saatlerinde Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelmesi bekleniyor.

Elefterios Venizelos Havaalanı’nda Başbakan Andonis Samaras tarafından karşılanacak Merkel’in ziyareti yaklaşık altı saat sürecek. Ziyaret öncesi Yunan polisi, şehirde seferberlik ilan etti. Bunun için 7 bin polis görevlendirildi. Yunan gazeteleri, Merkel’in bugünkü ziyaretini manşetten duyurdu.

5 yıldır süren ağır ekonomik kriz ve Almanya öncülüğünde 2010’dan bu yana Yunanistan’da uygulanan sert kemer sıkma önlemleri döneminde gerçekleşecek Merkel’in ziyaretine Atina büyük önem atfediyor. Sembolik tarafı da olan ziyaret boyunca herhangi bir güvenlik sorunun yaşanmaması için bütün detaylar gözden geçirildi. Sendikalar, kemer sıkma önlemlerinden sorumlu gördükleri Alman Başbakanı iki büyük meydanda düzenleyecekleri gösterilerle protesto edecek.

Almanya Başbakanı, yerel saat ile 14.15’te önce Başbakan Samaras ile görüşecek. Ardından ise ortak basın toplantısı düzenlenecek. 16.45’te ise Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edilecek. 17. 30’da da Samaras ve Merkel’in katılımı ile Hilton Otel’de iki ülke işadamları, yatırım olanaklarını masaya yatıracak. Bu toplantının ardından Merkel, Atina’dan ayrılacak.

ATİNA’NIN BEKLENTİLERİ

Ziyarete büyük umutlar bağlayan Yunan hükümetinin Merkel’den beklentileri var. Bu ziyaretle Merkel’in Samaras hükümetine destek ve güven mesajını net bir şekilde vereceği ifade ediliyor. Merkel’in Yunan halkının kriz döneminde gösterdiği sabır ve fedakarlıklara teşekkür etmesi, Yunan hükümetini ise krizle mücadele çabaları için takdir etmesi bekleniyor. Atina, özellikle Merkel’den ülkenin Euro bölgesinden çıkmayacağına dair net bir açıklama yapmasını umuyor.

Kasım sonuna kadar parası kalan Atina için en öncelikli konu, 130 milyar Euro’luk ikinci kredinin 31,5 milyar Euro’luk diliminin serbest bırakılması. İşte bunun için Troyka (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-Uluslararası Para Fonu) ile aylardır pazarlık yapılıyor. Ekonomik hedeflerden şaşıldığını ifade eden Troyka, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin 13,7 milyar Euro’luk kesinti yapılmasını, yeni vergi konulmasını ve kamuda daha fazla tasarrufa gidilmesini istiyor. Bu arada pazarlıklarda son haftaya gelindiği belirtiliyor. Troyka, 9 milyar Euro’nun maaş kesintilerinden olması için bastırıyor. 4’üncü defa maaşlarda kesinti yapmak zorunda kalacak yeni hükümet ise günlerdir ülke genelindeki yoğun gösteri ve eylemlerle protesto ediliyor.

Merkel’in Atina ziyareti ile kredi diliminin serbest bırakılacağı anlamına geldiği değerlendirmesi yapılıyor. Bunun için 18-19 Ekim’de yapılacak liderler zirvesinde yeşil ışık yakılacağı belirtiliyor. Yunan hükümetinin Merkel’den diğer beklentileri arasında ise vatandaşı iyice ezen ekonomi programın esnetilerek 2 yıl daha uzatılması, krizden çıkış için kesinti ağırlıklı program yerine kalkınma odaklı uygulamalara geçilmesi ve borç yükünün hafifletilmesi var. Başta ana muhalefet Radikal Sol İttifak olmak üzere diğer küçük partiler ise Merkel’in Atina ziyaretine karşı olduklarını duyurdu.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
 
Merkel için Yunan polisi, olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Yunan halkı, ekonomik kriz döneminde ülkenin kullanımına sunulan krediler karşılığında vatandaşa içirilen acı reçeteden önce hükümeti sonra da Almanya’yı sorumlu tutuyor. Merkel de ülkede adeta istenmeyen kişi durumunda. Bu nedenle işçi ve memur sendikaları ile muhalefet partileri bugün saat 13.00 da Sintagma Meydanı’nda büyük protesto gösterileri düzenleyecek. Çalışanlar saat 12 ile 15:00 saatleri arası iş bırakacak. Vatandaş adeta öfkesini haykıracak. İşte bu nedenle 1999’da Atina’yı ziyaret eden dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’a uygulanan güvenlik senaryosu bu defa Merkel için tekrarlanacak. 7 bin Yunan polisi, Merkel’i korumak için alarm durumuna geçirildi. Devamlı devriye gezen motosikletli ekipler, helikopterler ve su panzerleri göstericilerin aşırı eylemlerine karşı görev yapacak. Parlamento etrafı da demir bariyerlerle çevrilmiş durumda. Merkel’in geçeceği havaalanı ile Atina merkezi arasındaki 35 kilometrelik güzergahın hassas bölümlerine keskin nişancılar yerleştirilecek.

YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERİ YASAĞI TEPKİ ÇEKTİ

Bu arada polis, 2003 yılından bu yana uygulanmayan kamuya açık alanlarda gösteri ve yürüyüş yasağı uygulamasına gidileceğini duyurdu. Yunan polisi, kriz döneminde ilk defa bugün sabah 09:00’dan akşam 22:00’a kadar Atina’da yürüyüş ve gösteri yasağı uygulanacağını duyurdu. Sendikalar ve muhalefet partileri buna tepki gösterdi. Ancak Atina’daki gösterilerin merkezi Sintagma ve Omonia meydanları bu uygulamaya dahil edilmedi.

Çok satan Yunan gazeteleri, Merkel’in Atina’ya desteğini ifade edeceğini ve Euro’dan çıkarılma senaryolarına son vereceği yorumunda bulundu.

cihan

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,876 µs