En Sıcak Konular

Hasan Cemal'den şok darbe itirafları

9 Ekim 2012 08:23 tsi
Hasan Cemal'den şok darbe itirafları TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, gazeteci Hasan Cemal'i dinledi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, dün gazeteciler Hasan Cemal ve Rıdvan Akar ile 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu belgelerini sızdırdığı iddiasıyla “Köstebek” davasında yargılanıp beraat eden Onbaşı Kadir Sarmusak ve eski TİSK Başkanı Refik Baydur’u dinledi. Dünkü komisyon toplantısına gazeteci-yazar Hasan Cemal ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk arasındaki tartışma damga vurdu.

Komisyonda tartışma

Hasan Cemal, darbeler konusunda 1960’lı yıllarda takındığı tutuma ilişkin özeleştiri yaptığını ve konuyla ilgili bir kitap yazarak bunu kamuoyuyla paylaştığını söyleyince Öztürk, “Madem darbe tertipçiliği yaptınız o zaman neden yargılanmıyorsunuz?’’ diye sordu.

Bunun üzerine Cemal ile Öztürk arasında tartışma çıktı. Öztürk’ün kişisel bir eleştiri yaptığını belirten Cemal, şunları söyledi: “Siz beni 1969-71 dönemi ile ilgili eleştiriyorsunuz. Ben Halk Partisi’ndeki darbeci damarı burada konuşmaya başlasam, sizi çok üzebilirim.” Cemal’in, kendisini, partisinin üzerinden eleştirmesini doğru bulmadığını söyleyen Öztürk ise, “Ama benimle siyasi polemiğe girerseniz, her zaman cevap veririm’’ diye konuştu.

Cemal, 28 Şubat hakkında ise şunları söyledi: “Açık darbe isteyenler ile muhtıra isteyenler vardı. Açık darbe isteyenler başarısız olunca, AK Parti’den sonra, Sarıkız, Ayışığı, Balyoz, Ergenekon gibi yeni darbe tertipleri oluşmaya başladı.”

Açık darbenin önlenmesinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in büyük etkisi olduğunu da sözlerine ekleyen Cemal, hâlâ devam eden “asker sorunu”nun çözülmesi için Anayasal ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi

“Demirel’e sorabilir miyiz”

Gazeteci Rıdvan Akar ise, darbeleri önlemek için toplumun bu tür müdahalelerden medet ummayacak hale gelmesi gerektiğini, bunun da eğitimle mümkün olduğunu belirtti.

Akar, 28 Şubat süreci hakkındaki belgeseli için görüştüğü birinin tankların nasıl durdurulduğuyla ilgili şu sözlerini de komisyona aktardı: “İsmini veremeyeceğim bu kişi, 28 Şubat’ta, tankların kışladan çıktığı bilgisinin kendisine ulaştığını, bunun üzerine telefonla dönemin Genelkurmay Başkanı’nı aradığını anlattı. Uzun bir konuşmadan sonra Genelkurmay Başkanı’nı ikna etmiş ve tanklar geri dönmüş.’’ Bunun üzerine Komisyon Başkanı Nimet Baş, “Bunu Sayın Demirel’e sorabilir miyiz?” diye sordu. Akar’ın, “Evet sorabilirsiniz” yanıtını vermesi üzerine Baş, “Tamam, cevabımı aldım” ifadelerini kullandı.

“Paşalar borsada kazandı”

Komisyonun dün dinlediği isimlerden biri olan Onbaşı Kadir Sarmusak, 28 Şubat döneminde bazı paşaların borsada spekülasyon yaptığını iddia etti.

Sarmusak, “28 Şubat sürecinde borsaya 100-150 bin dolar para yatırdılar, daha sonra tanklar yürümeden önce borsadan çekildiler” diye konuştu. Sarmusak, “Köstebek” olayında kendisini ihbar eden kişinin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olduğunu da öne sürdü.

Baydur: Hata etmedik

Dönemin “Beşli Sivil İnisiyatif” üyesi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) eski Başkanı Refik Baydur da, komisyona ifade verdi. Baydur, “Gelinen bu süreçte, 28 Şubat’ı değerlendirdiğinizde hata ettik diyebiliyor musunuz?’’ sorusuna “Hiçbir şekilde hata ettiğimize inanmıyorum’’ karşılığını verdi. Baydur, “Yeşil Sermaye’’ adı verilen sermaye gruplarıyla bir sorununun olmadığını söyledi.

Erken seçim olsa darbe yapılmayacaktı

12 Eylül darbesine ilişkin alt komisyon ise, o dönemde Ticaret Bakanı olan MHP’li Agâh Oktay Güner’i dinledi. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in darbe olacağını önceden tahmin ettiğini ve hem eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’e hem de kendisine bunu söylediğini belirten Agâh Oktay Güner, sözlerine şöyle devam etti: “Süleyman Demirel bize ‘Havayı iyi görmüyorum, bu tablodan bir darbe çıkar. Çare olarak da erken seçimi görüyorum, ne dersiniz?’ dedi. Merhum Türkeş, ‘Son derece isabetli olur, biz destekleriz. Fakat Ecevit ve Erbakan’ın da bu karara katılmaları gerekir’ dedi. Demirel de onların erken seçim önerisini reddettiğini söyledi.”

taraf

Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,747 µs