En Sıcak Konular

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı

8 Ekim 2012 22:41 tsi
Bosna Hersek Merkezi Seçim Kurulu, yapılan yerel seçimlerde sonuçları açıkladı. Belediye başkanlığı yarışını kazanan SDA, 41 belediye meclisinde de üstünlük sağladı.

Bosna-Hersek'te dün yapılan yerel seçimlerde, belediye başkanlıklarında yarışı kazanan merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA), 41 belediye meclisinde de üstünlük sağladı.

Merkezi Seçim Kurulu, belediye başkanlık yarışı sonuçlarının ardından, partilerin belediye meclis üyeliklerinde aldığı sonuçları da açıkladı. Buna göre, ülkedeki 125 belediye başkanlığından 34'ünü kazanan SDA, 41 belediye meclisinde de üstünlük sağlayarak seçimlerin galibi oldu.

Bosna-Hersek Merkezi Seçim Kurulu'nca yapılan açıklamada, toplam 3 milyon 144 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 5 bin 100 noktada oy kullanıldığı, seçimlerde 84 parti ve 59 siyasi koalisyondan yaklaşık 30 bin adayın yarıştığı bildirildi.

Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Bosna-Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik'in başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği'nin (SNSD) 32 belediye meclisinde oyların çoğunluğunu aldığı, 15 belediye başkanlığı kazanan partinin belediye başkanlığı sayısında yaşadığı gerilemeye rağmen, belediye meclislerinde önceki seçimlerde ulaştığı başarıyı koruduğu açıklandı.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece "insanlığa karşı suç işlemekten" yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı, seçimlerde 27 belediye başkanlığı kazanarak, seçimin en fazla belediye başkanlığını kazanan ikinci partisi olan Sırp Demokrat Partisi (SDS) de 32 belediye meclisinde üstünlük kazanarak, meclis üyeliği konusunda seçimde en başarılı üçüncü parti oldu.

Seçimde 14 belediye başkanlığı kazanan Hırvat milliyetçi parti Hırvat Demokrat Birliği Bosna-Hersek (HDZ BiH) de 19 belediye meclisinde çoğunluğu elde ederken, 2010 yılında genel seçimlerin galibi olan ve bu seçimde 11 belediye başkanlığını kazanan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) 9 belediye meclisinde üstünlük kazandı.

Sırp partisi Demokrat Halk Birliği (DNS) 3 belediye meclisinde oyların çoğunu alırken, diğer parti ve koalisyon birer mecliste başarılı oldu.

Merkezi Seçim Kurulu dün gece, ülkedeki 125 belediye başkanlığından 34'ünü SDA, 25'ini SDS, 18'ini SNSD, 13'ünü HDZ BiH, 11'ini SDP, 3'ünü HDZ 1990, 2'sini SBB ve diğer partilerin de birer belediye başkanlığını kazandığını açıklamıştı.

Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,940 µs