En Sıcak Konular

Türkiye kullanıyor, ABD yasakladı

8 Ekim 2012 15:26 tsi
Türkiye kullanıyor, ABD yasakladı Çin'in telekominikasyon şirketleri Huawei ve ZTE'nin ABD'nin güvenliği açısından tehdit oluşturduğuna karar verildi.

ABD kongresi Çin'in telekominikasyon şirketleri Huawei ve ZTE'nin ABD'nin güvenliği açısından tehdit oluşturduğuna karar verdi.

Resmi raporunu bugün yayınlaması beklenen panel, iki şirketin ABD'de birleşme ve satın alımlara katılımını yasakladı.

Şirketilerin Çin hükümeti ve ordusu için çalıştığından şüpheleniliyordu. Panel, yürüttüğü araştırmanın sonucunda şirketlerin bu şüpheleri ortadan kaldırmayı başaramadığını söyledi.

Komite raporunda ''Çin bu telekominikasyon şirketlerini kötü amaçlar için kullanabilir'' dedi.

Raporda ''Gizli ve gizli olmayan bilgilere dayanarak Huawei ve ZTE'nin yabancı bir devletin etkisi altında olmadığını söyleyemeyiz. Bu şirketler ABD için güvenlik tehtidi oluşturmaktadır'' dendi.

Daha önce hem Huawei hem de ZTE suçlamaları reddetmişti.

Casusluk şüphesi

Huawei 1987 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu üyesi Ren Zhengfei tarafından kurulmuştu.

Yıllar içinde şirket büyüdü ve sektördeki en önemli oyunculardan biri haline geldi, ancak bu şirketin Çin ordusu ile olan bağları sık sık gündeme gelmeye devam etti.

Huawei geçmişte Çin'e yabancı şirket ve ülkeler ile ilgili istihbarat toplamakta yardım etmekle suçlanmış ancak şirket iddiaları reddetmişti.

Geçen yıl şirketin ABD bilgisayar şirketi 3Leaf Systems'i satın alma girişimi ABD'deki güvenlik yetkilileri tarafından durdurulmuştu.

Hem Huawei hem de ZTE, bu sene içinde, bazı cihazlara Çin'e gizli bilgiler gönderilmesini sağlayacağı söylenen kodlar yüklemekle suçlandı.

Her iki şirketin de üst düzey yöneticileri Eylül ayında ABD kongre komitesinde verdikleri ifadelerde suçlamaları reddetti.

Politik oyalama taktiği

Rapor, ABD Başkanlık seçimi kampanyasının devam ettiği bir sırada yayımlandı; Çin li bağlantılı tartışmalar kampanyanın ana eksenlerinden birini oluşturuyor.

Hem Başkan Obama hem de Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney, kampanyaları sırasında Pekin'e yapılacak baskıları artırmayı vaad etti.

Ay başında Başkan Obama, Çin şirketi Rally Corp.'un Oregon'da ABD donanmasına ait bir merkezin yakınlarındaki dört rüzgar çiftliği projesini satın almasını engellemişti.

Bu, son 22 yılda ABD'nin engellediği ilk yabancı yatırımdı.

Şirket, kararın ardından Obama'yı dava etmiş ve ABD yönetiminin böyle bir karar almaya yetkisi olmadığını iddia etmişti.

Huawei'nin Genel Müdür Yardımcısı William Plummer şirkete yöneltilen suçlamaların politik olduğu görüşünde.

Plummer ''Huawei 150 farklı piyasada itibarlı bir şirket. Huawei'nin siber suçlara alet olmasının diğer şirketlerden daha kolay olduğunu iddia etmek teknik ve ticari gerçekleri görmezden gelmek demek. Bu tavır ABD'de istihdam yaratımını ve ülkedeki gelişimi tehdit ederken milli güvenlik için hiç bir yarar sağlamıyor. Bu karar politik bir oyalama taktiği'' dedi.

BBC



Bu haber 1,326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs