En Sıcak Konular

Ve söz 28 Şubat'ın başörtüsü mağdularında

8 Ekim 2012 14:49 tsi
28 Şubat döneminin başörtüsü mağdurları savcılığa ifade verdi. Başörtüleri nedeniyle öğretmenlikten atıldıklarını ifade eden mağdurlar, davaların açılmasını değil, sonuçlandırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını görmek istediklerini ifade etti.

Ankara'da yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında bugün yaklaşık 70 kişi ‘mağdur' sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İfadeye çağrılan mağdurlar İstanbul Adalet Sarayı'nda talimat savcısına ifade verdi.

Savcılığa, 28 Şubat döneminde yaşadıklarını anlatan mağdurlar, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ve Nur Serter gibi isimlerin yanı sıra görevlerinden atılmalarına karar veren dönemin Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden şikayetçi oldu.

Müşteki olarak ifade veren grup adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. 28 Şubat dönemindeki başörtüsü eylemlerine katılan ve idamla yargılanan Hüda Kaya, “Geçmişteki yanlışların hesaplarının görülmeye başlandığı bu süreçte 28 şubat soruşturmasına müşteki olarak baş vurmuştuk. Arkadaşlarımızla ifadeye çağrıldık ve ifadelerimizi verdik. 28 Şubat sürecinde Türkiye'de insanların özgürlüğünü çalışma ve eğitim haklarını kısıtlayanların hesaplarının görüldüğünü görmek istiyoruz. Bu davaların sadece açılmakla değil sonuçlara vardığını görmek istiyoruz. Bu hesapların görülmeye başlanmasıyla beraber, böyle olumlu gelişmeyle beraber maalesef başörtülüler kayıtsız şartsız hayatın her alanında var değiller.” dedi.

Başörtülü olduğu gerekçesiyle öğretmenlikten atılan Gülsüm Alpay, dönemin sorumlularının cezalandırılmasını istedi. Alpay, “Toplumun üzerinde bir korku, bir kabus gibi yaşatılan o kara günlerin düzenleyicilerinin mutlaka hesaba çekilmesini, cezalandırılmasını ve Türkiye'de bir daha böyle bir karanlık dönemin gelmemesi için örnek teşkil etmesini istiyoruz.” diye konuştu. O dönemde öğretmen olduğunu ve görevinden atıldığını anlatan Alpay, “Gerekçe olarak başörtülü olmam, başörtülü olmakta ısrar etmem, üstelik bunu siyasi ve ideolojik amaçla yapıyor olmam gösterildi. Bulunduğum kurumun huzur ve sükutunu bozuyor olmakla suçlandım. Mesleğimi iyi bir şekilde yapıyor olmam, öğrencilerim benden memnun mu, yeterliliğim hiç araştırılmadı. Sadece başörtülü olarak eğtim kurumunda bulunmam suç olarak algılandı.” şeklinde konuştu.

12 Eylül Anayasası'nın kaldırılmasını isteyen dönemin mağdurlarından Fatma Akdokur, “Bülent Ulusu tarafından konulmuş olan Başbakanlık yönetmeliğinin de kaldırılmasını istiyoruz, kılık kıyafet yönetmeliğinin. Kışla değil okullar. Kimseye kapıdan girerken ne giydiğinin ne yaptığının, üstünde başında, ayağında, bıyığında ne olduğunun sorulması gayri insani, gayri medeni ve aynı zamanda gayri İslami bir tutumdur.” dedi.

Başbakana çağrıda bulunan Akdokur, “Bakanlar kurulunu toplayıp o yönetmeliği kaldırdığı taktirde kılık kıyafet sorunu diye bir sorunun kalmayacağı çok açıktır.” ifadelerini kullandı.

İlahiyatçı olduğunu ve 28 Şubat döneminde öğretmenlikten ihraç edildiğini kaydeden Akdokur, “Aynı zamanda ilahiyat doktoruyum. Ben öğretmenlik yapamıyorum bugün. Kendi alanımda çalışma hayatımı sürdüremiyorum.” diye konuştu.

Kaynak: CİHAN



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs