En Sıcak Konular

Rus askeri üssün vadesi 2042`ye kadar uzatıldı

8 Ekim 2012 11:49 tsi
Tacikistan’daki en büyük Rus üssünün süresi 2042’ye kadar uzatıldı. Rusya karşılık olarak daha fazla Tacik işçisinin Rusya’da çalışmasına izin verecek.

Rusya, Tacikistan’daki önemli askeri üssü anlaşmasını 30 yıl uzattı. Anlaşma, NATO’nun Afganistan’dan çekilmesinin öncesinde Moskova’nın bölgedeki stratejik konumunu güçlendirecek.

Rusya’nın Tacikistan’daki askeri varlığının 2042’ye kadar uzatacak olan anlaşma, 2 günlük ziyaret için Duşanbe’de bulunan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in huzurunda Savunma Bakanları tarafından imzalandı.

Putin ve Tacik Devlet Başkanı İmamali Rahman’ın ortak basın açıklamasında “Afganistan’dan gelen uyuşturucu trafiği ile terörizm tehdidini durdurmak, bölgesel istikrarı sağlayacak çabaların önceliklerinden biridir” denildi.

En büyük üs

Putin’in dış politika danışmanı Yuri Ushakov, Rusya 1993’te kurulan askeri üssü “pratikte özgür” olarak kullanmayı sürdüreceğini söyledi. Buna karşılık olarak Rusya, Tacik silahlı kuvvetlerini modernize edecek ve eğitecek.

Tacikistan, Moskova’nın üssü kullanması için senelik 250 milyon dolar ödemesi talebini ise geri çekti. Üste Rusların 7 bin askeri konuşlu bulunuyor. Üs, Rusların yabancı ülkelerdeki en büyük üssü konumunda bulunuyor.

Geçen ay Putin, benzer bir anlaşmayı Kırgızistan’la yenilemişti. Anlaşmaya göre başken Bişkek yakınlarındaki Kant’ta bulunan Rus hava üssü ile Sovyet döneminden kalma diğer askeri tesislerin kullanımını 2032’ye kadar uzatmıştı.

Çalışma yaşındaki nüfus

Uşhakov, Moskova’nın daha fazla Tacik işçinin Rusya’ya gelmesine izin vereceklerini söyledi. 2011 rakamlarına göre, ülkede çalışma yaşındaki nüfusun 3’te 1’i hayatlarını Rusya’da çalışarak kazanıyor. Bu işçiler, Tacikistan’ın GSMH’nın yarısına yakın bir ederi, 3 milyar doları ülkelerine geri gönderiyor



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs