En Sıcak Konular

Barzani'den tarihi itiraf

8 Ekim 2012 11:06 tsi
Barzani'den tarihi itiraf Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Fransız L'Essentiel dergisine önemli açıklamalarda bulundu.

PKK'nın benimsediği şiddet yöntemini desteklemediklerini belirten Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmanın doğru yönde değişimin işareti olduğunu söyledi. Barzani, bölgelerinde bulunan bazı Suriyeli sığınmacılara da savunma amaçlı silahlı eğitim verildiğini kabul etti.
 
Türkiye ile ilişkilere de açıklık getiren Barzani, ''Türkiye ile olan ilişkilerimizin bozulmasını hiçbir zaman istemeyiz.'' vurgusunda bulundu. Geçmişte bazı dönemlerde Türkiye'nin kendilerine karşı “gözdağı” politikası uyguladığını belirten Kürt lider, bu iletişim dilini kabul edemeyeceklerinin altını çizdi. Mesut Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmasının dönüm noktası olduğunu da belirterek, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır'daki konuşmasında Kürt sorununu kabul ederek bu soruna barışçıl yoldan çözüm bulmak gerektiğini söylemesiyle düşüncem değişti." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşayan Kürtlerin haklarını desteklediklerini belirten Barzani bu hakların elde edilmesi için politik yolları işaret etti. PKK'nın uyguladığı yöntemin gereksiz olduğunu belirten Kürt lider, bu yöntemi kabul etmediklerini ve desteklemediklerinin altını çizdi. Barzani, savaşa ve şiddete karşı olduklarını da vurgulayarak sorunun çözümünde mecliste yer alan Kürt politikacıların rolüne atıfta bulundu. Mesut Barzani konuştuğu Kürt politikacılara da sorunu barışçıl yollarla çözmek zorunda olduklarını söylediğini ifade etti.

BAZI SIĞINMACILARA EĞİTİM VERDİK

Barzani, Suriye'deki gelişmelere de değindiği açıklamasında, Suriye'de yaşayan Kürtlerin yıllardır haksızlığa maruz kaldığını söyledi. Suriye Kürtlerinin vatandaşlık hakkının bile olmadığına değinen Barzani, Kürt çocuklarının da Arap okullarına gitmek zorunda bırakıldığına vurgu yaptı. Sorunun çözümüyle ilgiliyse Barzani, Kürtlerin yaşadığı her bölgede çözümün de farklı olduğunu belirterek, ''Çözüm yaşadıkları ülkelerin gerçekleri ile tutarlı olmalıdır.'' açıklamasında bulundu. ''Irak modelini Suriye ya da başka bir bölgeye taşıyamayız'' diye konuşan Barzani, ama Suriye'deki Kürtlerin de Irak'taki gibi haklara sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Suriye'deki Kürtlerle birleşmek gibi gündemlerinin bugün itibariyle bulunmadığını belirten Kürt lider, ama gelecekte ne olacağını bilmediğini sözlerine ekledi. Birleşme isteğinin her ulusun doğal hakkı olduğuna da vurgu yapan Barzani, hakların elde edilmesinin barışçıl yollardan ve diyalogla temin edilebileceğinin önemine vurgu yaptı.

Kuzey Irak Lideri Mesut Barzani bir soru üzerine ise, bölgelerinde 10 ile 15 bin arasında çoğunluğu genç erkeklerden oluşan Suriyeli sığınmacıların bulunduğuna değinerek, bunların içinde bazılarına silahlı eğitim verdiklerini kabul eti. Barzani fakat bu eğitimin tamamen savunma amaçlı olduğunu ifade etti.

Derginin ''Kürdistan'' için bir dilek dilemek gerekirse ne isterdiniz? Özerlik, bağımsızlık, refah sorusuna ise Kürt lider. ''Hepsini bir anda isterdim.'' diyerek cevapladı.

cihan


Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs