En Sıcak Konular

En zorlandığı seçim oldu

8 Ekim 2012 08:12 tsi
En zorlandığı seçim oldu Venezuella’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimi sonuçları belli oldu.

Chavez taraftarlarının, ön sonuçların açıklanmasını beklemeden sokaklara döküldüğü seçimde, Chavez oyların yüzde 54'ünü topladı. Chavez, 1998'den bu yana katıldığı devlet başkanlığı seçimlerindeki en düşük oyu aldı.
 
Venezuela'da dün yapılan seçimde oyların yüzde 54'ünden fazlasını alan Devlet Başkanı Hugo Chavez, 3. kez seçildi.
 
Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena, ülke genelinde oyların yaklaşık yüzde 90'ının sayıldığını, 19 milyon kayıtlı seçmenden yüzde 81'inin oy kullandığını ve seçime katılım oranının ülke tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre Chaves oyların yüzde 54'ünden fazlasını, rakibi Demokratik Birlik Koalisyonu'nun adayı Henrique Capriles ise yüzde 45'ini aldı.
 
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Chavez'i kutlayan Capriles, kendisini destekleyenlere yaptığı açıklamada, "Sakın yenilmiş gibi hissetmeyin. Venezuela'nın her köşesine tohumlar ektik, Bu tohumlar, gelecekte yüzlerce ağaca dönüşecek" dedi.
 
14 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanının tarafları ise Chavez'in zaferini havai fişekler atarak, devlet başkanlığı sarayının önünde ellerinde bayraklarla dans ederek kutladı.
 
57 yaşındaki Chavez'e oy verenler, kanser tedavisi görmesine rağmen yoğun bir seçim kampanyası yürüten Chavez'in dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan Venezuela'da halkına en çok değer veren lider olduğunu söyledi.
 
İlk kez 1999'da seçilen Chavez, ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları sağlayarak yoksul halkın sevgisini kazanmıştı.
 
Geçen yıl kanser teşhisiyle Küba'da ilk ameliyatını olan Chavez, Şubat ayında tekrar ameliyat olmuş ve leğen kemiği bölgesinden yaklaşık 2 santimetre büyüklüğünde bir tümör çıkarılmıştı.
 
Chavez'in 6 yıllık yeni devlet başkanlığı dönemi 10 Ocak'ta başlayacak.
 
EN ZORLANDIĞI SEÇİM OLDU
 
Chavez, Capriles’e karşı aldığı en son seçim zaferinde bugüne kadar girdiği devlet başkanlığı seçimlerinde elde ettiği en düşük oyla karşılaştı.
 
Venezuella’nın lideri, göreve geldiği 1998 yılında yüzde 56, ikinci kez seçildiği 2004’te yüzde 59, 2006’daki erken seçimlerde yüzde 63 oy almıştı. Chavez, dün yapılan seçimde ise oyların yüzde 54.42’sini alırken, rakibi Capriles yüzde 44.97’te kaldı.
 
Chavez, ilk seçim mağlubiyetini, 2007’de devlet başkanlığı yarışına süresiz aday olabilmek için gittiği referandumda almıştı. Kaybettiği referanduma rağmen geri adım atmayan Chavez, 2009’da yine aynı maddenin oylandığı referandumda yüzde 56 oy alarak istediği kadar devlet aşkanlığı seçimine katılma hakkı kazandı.

trthaber


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,141 µs