iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Bu analizi Türkiye'de okuyabilirsiniz

7 Ekim 2012 22:49 tsi
Bu analizi Türkiye'de okuyabilirsiniz Siyasette işler kötü gittiğinde suçu önceki iktidara atmak klasik bir yöntemdir.. İşte ABD seçimlerini bu fikir kazanacak!. Üstelik bu seçenek iki aday için de geçerli... iyibilgi Ankara

Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimlerinde iki adayın başbaşa gittiğini veya işin son ana kadar belli olmayacağına ilişkin kestirmelere rastlarsanız fazla kulak asmayın.

Hatta yine sandığa kadar üç kez gerçekleşecek ve seçmen nezninde belirleyici olduğu söylenen “karşılıklı tartışma” programlarını da eleyebilirsiniz.. Ki ilkini Romney kazanmış olmasına rağmen.

Eğer bugün seçim olsaydı veya Kasım’a kadar süreç böyle devam ederse seçimi Barack Obama kazanacak. Üstelik burun buruna, kılpayı sonuçla değil, bir kaç puan farkla.

Bu değişik durum ABD seçmeninin "yeni" ruh hali ile ilgili. Öyle ki, seçimlerde sinir ucu sayılan işsizlik rakamlarının kötülüğü, ekonominin iyi gitmemesi, hatta aman benzin fiyatları yükselmesin diye dış politikada neredeyse yaprak kıpırdatılmaması dahi etken olmayabilir!

Örneğin ABD’de bir yıl önceki işsizlik orana %8.3’tü bugün ise %8.1 ve iyileşme çok sınırlı.  Cumhuriyetçiler de seçmene hep şunu soruyorlar, “4 yıl öncesine göre ekonomik durumunuz iyileşti mi?” Duruma bakıldığında doğru bir politika sayılabilir. Ama değil.

Yanıt ise şu oluyor; “Aynı”! İşte bu yanıt Cumhuriyetçiler’in kaybetmesine neden olacak ama Romney ve ekibi bunu görmüş değil. Görmüşlerse de uygun bir önlem almıyorlar, "alamıyorlar".

Obama ise bu “aynı”lığı yerinden kıpırdayarak bozmak niyetinde değil. Çünkü maçı kazanmak için ihtiyacı olan tek şey gol yememek. Atmasına gerek yok.

Seçmen kitlesi 2008 yılında ekonomik faturayı açık biçimde Bush hükümetine kesmiş durumdaydı ama kesmeye de devam ediyor. Yani bugünkü sıkıntıların ardında o günlerin olduğunu biliyor.

Obama kampanyası da bunun altını çiziyor: "Elimizden geleni yaptığımızı biliyorsunuz. Bir iyileşme var ama Bush’un bıraktığı yükü ancak temizliyoruz.”

Bunun ABD seçmeni neznindeki karşılığı Türkçe’de var aslında: “Enkaz devraldık.” Kimden Cumhuriyetçiler’den. Özetle, Amerikan seçmeni şu an bulunduğu durumu korumak derdinde.

Bush mirası o kadar can yakmış ki, daha fazlasını istemeyi akıl bile edemiyor. Obama’nın selefini kötülemesi yeterli. Çünkü yalan değil, gerçekten kötüydü. Bu şekilde rahat kazanacak gibi görünüyor. Tabii Romney aynı şeyi, yani Bush yönetimi sırasında ciddi hataların yapıldığı ve bunların tekrarlanmayacağı sözünü vermezse! Bu uygun biçimde yapılırsa yarış o zaman daha sıkılaşabilir!

Uygun olmalı çünkü, "değiştik" mesajı verebilmeli. Bu durumda "muhafazakar" seçmen ne demek istendiğini anlamayabilir, kızabilir.

Zaten bu ihtimale fazla umut bağlanacak gibi değil. Zira Romney değil bunu yapmak, bir de halkın % 47’sine karşı kendini sorumlu hissetmediği potunu kırmış durumda.  

Kısaca, bugün itibariyle Obama rahat kazanacak gibi görünüyor. Tabii, “normal şartlar altında”!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,881 µs