En Sıcak Konular

''Suriye krizi ilişkilere engel değil''

7 Ekim 2012 12:36 tsi
''Suriye krizi ilişkilere engel değil'' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 14-15 Ekim 2012 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesi Türk ve Rus akademisyenler iki ülke ilişkilerini ele aldı.

St. Petersburg’da faaliyette bulunan Rus-Türk Kültür Merkezi ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda iki ülke ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri ele alındı. Alanlarında uzman bilim adamları ve akademisyenlerin katıldığı “21. yüzyılda Rus-Türk İlişkileri; Soğuk savaştan stratejik işbirliğine” başlıklı forumda Suriye krizinin iki ülke stratejik işbirliğini etkilemeyeceğine vurgu yapıldı.

Sempozyumda konuşma yapan St. Petersburg Devlet Üniversitesi Dünya Politikası Bölüm Başkanı Yagya Vatanyar, gerçekleştirilen programın iki ülke arasında yeni bir sayfa açmasını umduğunu söyledi. Bir zamanlar Türkiye’nin üçüncü dünya ülkesi mi yoksa gelişmekte olan ülke mi olduğu tartışmalarının yaşandığına dikkat çeken Vatanyar, “O dönemin ünlü bir akademisyeni, ‘3. Dünya ülkesi NATO’ya giremez.’ demişti. Daha sonra tarih gösterdi ki, o tamamen haklıydı. Günümüzde Türkiye Dünya politikasında kendi çıkarlarına koruyacak nitelikte politika geliştiriyor. Ayrıca günümüzde var olan denge politikasını ve güç dengesini de göz önüne almak zorunda olan bir politika izliyor.” dedi.

SURİYE KRİZİ İLİŞKİLERE ENGEL DEĞİL

Suriye’de yaşanan olayların iki ülke arasındaki ilişkileri kısmen etkilediğine değinen Rus uzman, “Ancak yine de bu, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini engelleyemedi. Özellikle ekonomi alanında karşılıklı büyük bir ivme var. Günümüzde Rusya’da 2 binden fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Ayrıca Denizbank’ın alımında da görüldüğü gibi, Rus sermayesi artık Türk finans yapısında da yer almaya başladı. Bu ilişkilerde ki yeni bir akımın da göstergesi.” tespitinde bulundu.

SURİYE SORUNU SİLAHLA ÇÖZÜLEMEZ


St. Petersburg Devlet üniversitesinden Politolog Prof Dr. Valery Açkasov, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesinin sadece politik alanda değil, aynı zamanda bilimsel alanda da gelişmesi gerektiğini söyledi. Özellikle bu tarz sempozyumlarda, Suriye krizi gibi birçok problemin çözümü için ortak çalışmaların ortaya konabileceğini vurgulayan Açkasov, “Şu anda Rusya’nın uygulamaya koyduğu politikanın Amerika ve Türkiye’nin politikalarıyla örtüşmediğinin farkındayım. Türkiye ve Amerika şu an Esed rejimine karşı ayaklananların arkasında durmaya devam ediyor. Bana göre Rusya’nın politikası oldukça açık. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de üzerinde ısrarla durduğu gibi, şu anki durumda hem Esed’in hem de muhaliflerin suçu var. Bu yüzden, mevcut durumdan kurtulmanın en iyi yolu işi silah yoluyla halletmek değil, karşılıklı görüşmelerle sorunu çözmek. Sonuç olarak bu sorunu silah yoluyla çözmek mümkün değil.” tespitinde bulundu.

ATATÜRK DÖNEMİNDEN BU YANA İKİLİ İLİŞKİLER EN İYİ SEVİYEDE

Günümüzde Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin oldukça olumlu yönde ilerlediğini ifade eden Açkasov, “Belki de, Atatürk döneminden beri iki tarafta en iyi dönemlerini yaşıyor. Günümüz de özellikle Türkiye, güçlü bir şekilde ilerleyen, devasa bir ekonomiye sahip, uluslararası ilişkilerde bir aktör olarak kabul edilen bir ülke haline geldi. Rusya ise geçmişteki kudretli günleri geride bırakmış durumda. Bu yüzden günümüzde daha eşit durumlarda olan iki ülke durumundayız. Karşılıklı fayda çerçevesinde, kendi ulusal çıkarlarımızı düşünüyoruz. Ve iki ülke arasındaki ilişkilerde böyle devam etmelidir.” çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’NİN İLK 500 ŞİRKETİNİN 150’Sİ RUSYA’DA İŞ YAPIYOR

Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Selçuk de iki ülke arasında ekonomik ilişkilere değindi. Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatının 1991 yılında 400 milyon dolar seviyelerindeyken, 2011 yılı sonunda yaklaşık 6 milyar dolar seviyelerine geldiğini belirten Selçuk, enerji alımının Türkiye aleyhine dengesizlik oluşturduğunu ifade etti. Selçuk, 2010 yılı sonu itibariyle Türk girişimcilerin Rusya’da, 1.100 civarındaki taahhütlük işi için yaklaşık 33.3 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını kaydetti. Türkiye’nin en büyük 500 yatırımcısından 150’sinin Rusya’da olduğunu, ilk 10’daki ENKA ve KOÇ-ENKA’nın da Rusya’da iş yaptığını sözlerine ekledi.

Selçuk sözlerine şöyle devam etti: “2011 yılı itibariyle, Rusya’ya direk yatırım gerçekleştiren Türk sermayesi 7,3 milyar dolara ulaştı. Diğer yandan, Türkiye’ye yatırım yapan Rus sermayesi ise 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yine bu tarih itibariyle, Türkiye’deki toplam Rus sermayesi 20.3 milyar dolara ulaştı. Bu ilişkilerin geldiği boyutu göstermede çok önemli bir örnek.” şeklinde konuştu.

St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç ve St. Petersburg Yasama Meclisi Başkanı Vyaçeslav Makarovda’nın da hazır bulunduğu sempozyumda, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Emrah Cengiz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinden Çağrı Erhan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümü Devletler Hukuku kürsüsü başkanı Rauf Versan, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdal, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Marmara Üniversitesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Talip Küçükcan ve Moskova üniversitesinden birçok akademisyen katıldı.

cihan

Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs