En Sıcak Konular

Davutoğlu kesin konuştu

6 Ekim 2012 22:58 tsi
Davutoğlu kesin konuştu "Bundan sonra nereden Türkiye’ye bir saldırı gelirse susturulacak"

Dışişleri bakanı bombanın nereden geldiğini açıkladı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale’de 5 kişinin ölümüne yol açan top mermisinin “D30 tipi, 122 milimetrelik bir mermi” olduğunu, topun da sadece Suriye ordusunun envanterinde bulunduğunu söyledi...

Dün TRT1 televizyonunda “Enine Boyuna” programının canlı yayınında soruları yanıtlayan Davutoğlu, Akçakale’ye düşen top mermisiyle ilgili detaylı bilgi verdi. Türkiye’nin saldırıyı gerçekleştiren top ve tank bataryalarını susturarak caydırıcılığını gösterdiğini belirten Davutoğlu, “Bundan sonra nereden Türkiye’ye bir saldırı gelirse susturulacak” dedi.

‘3’üncü tarafın değil’

Bir soru üzerine “Üçüncü bir tarafın bu saldırıyı yapmış olabileceği şeklindeki yorumları hayretle karşıladığını” ifade eden Davutoğlu, “Eğer Beşar Esed kendini savunmak için bir uluslararası teşebbüs yapsa ve avukatlar tutulsaydı bu derece olurdu” dedi. Davutoğlu mermi ve top konusunda şu bilgileri verdi: “Herhalde Türkiye kendisine yönelik 12 km öteden atılan top mermisinin nereden geldiğini, kim tarafından atıldığını, bu top mermisi bizim alana düştüğüne göre elimizde, bunun ne nitelikte olduğunu bilir. Bu top mermisi D30 tipi, 122 milimetrelik top mermisidir. D30 topundan fırlatılmıştır. Adresi belli. Bu top da sadece ve sadece Suriye ordusunun envanterinde var.”

‘Caydırıcılığımız kalmaz’

Akçakale’den önce Suriye yönetiminin Suriye’deki Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ne giden köprüyü bombaladığını bildiren Davutoğlu, o zaman da Suriye yönetimine nota verdiklerini söyledi. Türkiye’ye Akçakale’den sonra da bazı saldırılar gerçekleştiğini ifade eden Davutoğlu, bu münferit saldırılara da mukabelede bulunulduğunu anlattı: “Türk uçağının düşürülmesinin ardından angajman kurallarını değiştirdik. 20 Eylül’den itibaren Suriye’den Türkiye’ye yapılan atışları sabırla takip ettik ve bu atışlara mukabelede bulunduk. Bu angajman kuralları biliniyordu Suriye tarafından, buna rağmen meskun mahale bu şekilde bir atış olmuşsa, eğer bu susturulmazsa caydırıcılığınız kalmaz. Eğer bir tezkere çıkarılıp, ‘Biz gerektiğinde buna sadece misliyle değil, fazlasıyla da mukabelede bulunuruz’ demediğiniz zaman, bu hakkı elinizde tuttuğunuzu, Meclis’ten bu yetkiyi aldığınızı göstermediğiniz zaman caydırıcılığınız kalmaz.”

‘Üzüntü mesajı geldi’

“Akçakale saldırısından sonra Arap Birliği ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar el-İbrahimi bana, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in, saldırının “maksatsız olarak yapılan bir saldırı olduğu ve Türkiye’nin kayıplarından üzüntü duyduğu” hususunu aktardı. Küçük depremler bazen büyük depremleri engeller. Suriye yönetiminin düşüncelerini bir sistematik içinde yürüttüğü kanaatinde değiliz.”

‘Savaş adımı atmadık’

“Hangi koşullarda ne adım atılacağını önceden öngördüğümüz için tezkere konusunda da bir tereddüt yaşamadık. Biz tezkereyle aslında bir savaş adımı atmış değiliz, aksine amaç bir savaşı engellemek üzere gerekli uyarıyı Suriye yönetimine yapmak, caydırıcılığımızı göstermek. Tezkereyle Suriye Türkiye’nin ciddiyetini ve kararlılığın test edilemeyeceğini, Türkiye’nin, Suriye iç savaşının bir şekilde kendi sınırları içerisine yansıtılmasına izin vermeyeceği gördü.”

‘Esad’sız geçiş süreci’

“Kapalı kapılar arkasında muhataplarımla yaptığım görüşmelerde herkes, Beşşar Esad’ın yanlış yaptığı ve bu görevden gideceğinde hemfikir olduğunu söyledi. Türkiye’nin bazı devletlerle Suriye konusundaki temel anlaşmazlık noktası geçiş sürecinin nasıl gerçekleşeceği konusunda. Rusya ve İran Beşşar Esad’ın liderliğinde bir geçiş süreç istiyor. Ama Türkiye öncelikle Esad’sız bir geçiş hükümeti kurulmasını ve bütün yetkilerinin devralınmasını istiyor. Türkiye için Suriye devletinin sürekliliği önem taşıyor. Bu geçiş sürecine Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk Şara önderlik edebilir. Bize Şara’nın kaçmaya çalıştığı ancak ayrılamadığı bilgisi geldi.”

‘Nereden bir saldırı gelirse susturulacak’

TRT1 televizyonunda “Enine Boyuna” programının canlı yayınında soruları yanıtlayan Davutoğlu, saldırı sonrasında atılan adımlar sayesinde artık Akçakale’ye top mermisinin düşmediğini söyledi. Türkiye’nin saldırıyı gerçekleştiren top ve tank bataryalarını susturarak caydırıcılığını gösterdiğini belirten Davutoğlu, “Bundan sonra nereden Türkiye’ye bir saldırı gelirse susturulacak” dedi.

Sovyet yapımı

D30 sahra topu, 1960’lı yılların başında Sovyetler Birliği tarafından üretilmeye başladı. 15.4 kilometre menzili bulunan topun bir başka özelliği ise, altına kurulan üçlü ayak sayesinde 360 derecedeki her yöne atış yapabiliyor. Dünya üzerinde 60 kadar ülkenin ordu envanterinde bulunan D30, Suriye tarafından dönüştürelerek T-34 tankında da kullanılıyor. 3.2 ton ağırlığındaki topun namlu uzunluğu 5.4 metre.

Sınıra tank ve füze yığıldı

TSK, Türkiye-Suriye sınırına adeta yığınak yaptı. Uzun süredir yapılan sevkiyatlar dün de devam etti. Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan gönderilen aralarında tank ve füze savunma sistemlerinin de olduğu askeri araçlar, Suruç’un sınıra sıfır noktadaki Mürşitpınar bölgesine getirildi. Askeri araçların, 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı 6. bölük çevresine konuşlandırıldığı görüldü. Bu arada Suriye’de yaşanan iç savaşa rağmen Türkiye ve Suriye arasında bulunan tampon bölgede yer alan demir yolunda yük trenlerinin seferlerine devam ettiği gözlendi. Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan Suriye sınırındaki Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na askeri araçlar sevk edildi. Öğle saatlerinde polis eskortu eşliğinde 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı nizamiyesinden çıkan 6 araçlık konvoyda top ve obüsleri taşıyan TIR’lar Kilis’e doğru yola çıktı. Askeri konvoya bu silahları kullanacak personel de eşlik etti. 

Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,390 µs