En Sıcak Konular

Türkiye vurdu tanklar çekildi

6 Ekim 2012 12:48 tsi
Türkiye  vurdu tanklar çekildi Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine top mermisi düşmesi ve 5 kişinin ölümüyle sınırda başlayan gerginlik yerini sükûnete bıraktı.

Türkiye’nin askerî hedefleri vurduğu sınır ilçesi Tel Abyad da sessizliğe gömüldü. 20 bin nüfuslu ilçede yaşayanların birçoğu başka şehirlere gitti. Kalanlar ise halinden memnun; Türkiye’nin cevabından sonra ilçe halkının rahat bir nefes aldığını söylüyorlar. Son kalan askerler de 3 top bataryası ve 6 tankla birlikte sınırdan 25 kilometre güneyde sahra ortasında bir bölgeye çekilmiş. Muhalifler, çekilen Suriye birlikleri içinde birçok İran ve Iraklı askerin bulunduğunu iddia ediyor.

Alınan bilgilere göre, Esed birlikleri tarafından 10 bin 375 metreden yapılan top atışına Akçakale Hudut Taburu 5. Bölük’ten sert karşılık verilmesinin ardından Esed askerleri geri çekildi. Tel Abyad ilçesinin sokaklarını sessizlik kaplarken, bölgeyi kontrolünde tutan muhalif Enver El-Hak birlikleri komutanları, Esed birliklerinden son kalan askerlerin 3 top bataryası ve 6 tankla birlikte sınırdan 25 kilometre güneyde sahra ortasında etrafı çukur olan bir bölgeye çekildiğini söyledi. Muhalifler, çekilen Suriye birlikleri içinde birçok İran ve Iraklı Şii askerin bulunduğunu iddia ediyor.

Yaklaşık 20 gündür Esed rejiminin bombalı saldırılarına maruz kalan Tel Abyadlılar ise Türkiye’nin karşılık vermesiyle iki gündür huzur içinde uyuduklarını söylüyor. Tel Abyadlı Ebu Muhammed, “Allah Türkiye’den razı olsun. Sayenizde iki gündür huzurla uyuyoruz. Ailem Türkiye’deki kamplarda kalıyor. Ben burada dükkânımızın ve evimizin başındayım. Artık Esed yönetiminin bir daha burayı kolay kolay vuramayacağını da biliyoruz. Eğer böyle sürerse hayat burada biraz normale döner ama insanlar hâlâ çok korkuyor.” diyor.

Şehirde bulunan muhalif askerlerin büyük kısmını Türkmenler oluşturuyor. Suriye’nin birçok yerinde olduğu gibi savaşan muhalif askerleri kimi öğretmen, kimi avukat, kimi okul müdürü. Neredeyse her biri bombalamalarda kaybettiği, yaralanan ya da tutuklanıp işkence gören yakınları nedeniyle muhaliflere katılmış. “Hiç kimse böyle olmasını istemezdi ama bu zulme karşı koymak zorundaydık. Ölüm, bizim için artık su içmek gibi basit.” diyorlar. Çatışmalardan önce 20 bin nüfusu olan Tel Abyad’ın nüfusu bugün 3 bine kadar düşmüş. Sokaklar ise Suriye’nin çatışma yaşanan bütün bölgelerinden farksız. Çatışmalardan önce cıvıl cıvıl olan Tel Abyad sokakları bugün bomboş.

“Esed bölgeye yeniden saldıracak”

Tel Abyad’daki camilerde cuma namazında sadece muhalif askerler ve az sayıda vatandaş saf tutuyor. Halk, fotoğraflarının çekilmesini istemiyor. Türkiye’nin kendilerini unutmaması çağrısı yapıyorlar. Esed yönetiminin geri gelerek ilçelerini yeniden ele geçirmesinden korkuyorlar. Muhalif komutanlar, telsizlerden Rakka’daki Esed birlikleri komutanlarının sınır kapısını ele geçirmeleri için sürekli birliklere emir verdiğini dinlediklerini anlatıyor. Bu nedenle yakın bir zamanda büyük bir saldırı daha beklediklerini vurguluyorlar. “Her ne pahasına olursa olsun burayı bırakmayacağız. Gerekirse ölürüz ama asla bu kapıyı vermeyeceğiz.” diye ekliyorlar. Şehirde muhaliflerin ele geçirdiği bölgelere abluka uygulandığından bölgeye hiçbir temel yaşam maddesi girmiyor. Bu nedenle büyük yiyecek sıkıntısı yaşanıyor. Şehirde elektrik ve su da yok. İlaç ve çocuk maması sıkıntısı had safhada. Maddi durumu iyi olanlar Türkiye’ye gidiyor. Geri kalanlar ise açlıkla karşı karşıya. Muhalif komutan şehirde binden fazla askerleri bulunduğunu söylüyor. Tel Abyad’ın 4 kilometre doğusunda Kobani kentinin terör örgütü PKK-PYD kontrolünde bulunduğunu, yol kontrollerini silahlı PKK militanlarının yaptığını anlatıyor. Casus geçişlerin olmaması için sınırda önlem aldıklarını da ifade ediyor.



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,127 µs