En Sıcak Konular

Konuşan belli. Konuşturan kim?

6 Ekim 2012 09:09 tsi
Konuşan belli. Konuşturan kim? Kuzey Irak'tan Türkiye'yi çıkartmak isteyenlerin bir derdi var...

İran-Irak yakınlaşmasının zamanlaması çok önemli.

İran Savunma Bakanı'nın Bağdat ziyaretinde Tahran’dan ortak savunma teklifi alan Irak Başbakanı Maliki, ABD’ye “İran’a gitmemi istemiyorsan Ankara’nın hava sahası ihlallerini durdurmasını sağla” mesajı göndermiş.  Maliki hükümetinin Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askeri varlığına son verilmesi için meclisin mevcut uluslararası anlaşmaların iptal etmesini istemesi de gene aynı döneme denk geliyor.

Türkiye'yi geçelim, söz konusu İran-Irak anlaşması esas olarak Washington'a bir darbe olur. Nihayetinde İran'ı nükleer silah üretimiyle suçlayıp, uluslararası arenada izole etmeye çabalarken, "demokrasi" götürdüğü Irak'ın İran ile askeri işbirliğine gitmesi, Obama hükümetini zorda bırakır.

Ancak uzun zaman önce Maliki'nin İran ile flörtünü gördüğü halde, Washington, Irak'a savaş uçağı ve tank satma konusunda hiç tereddüt yaşamamıştı. Dolayısıyla şu anda konuşulan Irak-İran askeri işbirliğine, her ne kadar ABD ile Irak arasındaki Güvenlik Anlaşmasını hiçe saysa da, Washington'dan henüz sert bir yanıt gelmemiş olması, manidar. Son olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Maliki ile telefon görüşmesinde bu konuların konuşulduğunu biliyoruz ki, "Biden ve Maliki, Irak'ın toprakları ya da hava sahasının başka ülkelerce Suriye'ye silah göndermek için kullanılmasının engellenmesi gereği dahil olmak üzere, bölgesel güvenliği ilgilendiren konuları" ele almışlar.

Kısaca Washington Maliki'nin İran flörtünü tehlikeli bulduğunu belli ediyor ancak nedense hem silah satışına devam ediyor, hem de Bağdat'a karşı sesini yükseltmiyor.

Oysa ABD'nin müttefiki olan Türkiye için Maliki'nin Kuzey Irak ile ilgili talepleri hayli kritik. Washington'un bu ve benzeri konularda Ankara'yı yalnız bıraktığını, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz ay ABD bizi destekliyor mu? sorusuna verdiği yanıtta okuyabiliriz

"ABD destekliyor desteklemeye de ama seçimler midir nedir bilemiyorum. Şu anda kendisinden bekleneni yapmıyor."

Beklenenlerden biri de Maliki yönetiminin Ankara'yı rahatsız eden tavrından vazgeçirilmesi.

Oysa Washington'a tam tersi bir baskı uygulanıyor. Maliki, Bağdat’ta görüştüğü İran Savunma Bakanı Vahidi’den iki ülke arasında askeri güvenlik anlaşması talebine cevap vermek için zaman istiyor. Belli ki ortada bir pazarlık var ve Obama yönetimine "zamanınız az" mesajı veriliyor.

Esas soruları sormanın vakti geldi:

1- Bölgesel dengelerde ne değişti de, zaten bir süredir Ankara'ya ters giden Bağdat yönetimi, dikkatini Kuzey Irak'a kaydırdı?  

2- Washington Irak-İran yakınlaşmasına karşı neden sessiz kalmayı tercih ediyor? Yoksa İran ile pazarlık, Bağdat üzerinden mi yürütülüyor?

3- Eğer Bağdat, Washington - Tahran hattında pazarlığın yürüdü mecra ise, Kuzey Irak'taki Türk askeri varlığına karşı çıkan taraf, Maliki mi yoksa İran olabilir mi? Yani konuşan Maliki ama esas talep Tahran'a mı ait?

4- Öyleyse İran, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığını neden sona erdirmek ister?

Her ne olursa olsun, İsrail'in sürekli İran'ı bombalama tehdidini yinelemesine, Beyaz Saray üzerinde İran ile bir an önce pazarlıkların sonuçlandırılması için baskı üretiyor, dolayısıyla İran lehine Türkiye konusunda belli tavizler vermesine yol açıyor olabilir.

Sonuç olarak hem İran'ın pazarlıkla dize getirilmesi, hem de bunun Türkiye'nin çıkarları pahasına olması, bölgede 3. bir aktörün işine gayet yarıyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,017 µs