En Sıcak Konular

'Türklerin yanlış hesapları savaş çıkarabilir'

5 Ekim 2012 16:34 tsi
Guardian yazarı Simon Tisdall, Akçakale olayını Suriye'nin sınır ülkelerle yaşadığı 'en ciddi sıcak gelişme' olarak tanımlayarak, küresel güçlerin artık biran önce harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti."

Guardian yazarı Simon Tisdall, Akçakale olayını Suriye'nin sınır ülkelerle yaşadığı 'en ciddi sıcak gelişme' olarak tanımlayarak, küresel güçlerin artık biran önce harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Türkiye ve Suriye: Dünyanın büyük güçleri ne kadar süre daha elleri bağlı oturmaya devam edecek?" başlıklı yazısında Tisdall, uluslararası kamuoyunu Suriye krizi konusunda 'oyalanmakla' eleştirdi.

Şimdiye kadar yaklaşık 31 bin kişinin öldüğü şiddetin Suriye dışına da çıkacağı yönündeki varsayımların Akçakale olayıyla gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan ünlü İngiliz yazar, "Suriye'deki şiddet doğrudan uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor. Buna rağmen büyük güçler hala masada elleri bağlı şekilde oturuyor." dedi.

Tecrübeli dış politika yazarı, Türkiye'nin başlangıçta Esed'in gücünü ve mülteci akınını hafife alarak ciddi yanlış hesaplamalar yaptığını belirterek, "Şu anda ağır bir baskı altında olan Türk liderler, daha çok yanlış yapabilir ve bu durum askeri bir çatışmayla sonuçlanabilir." yorumunda bulundu.

Tisdall yazısının devamında, "ABD, NATO, BM Güvenlik Konseyi, AB ve Rusya, Çin gibi diğer büyük aktörler, Suriye krizinin daha ne kadar büyümesi için bekliyor? Birbirleriyle atışmak ve sadece sözlü olarak Esed rejimini kınamak dışında bir şey yapmayı düşünüyorlar mı acaba?" diye sordu.

Amerikan Michagan Üniversitesi profesörlerinden Muhammed Ayoob da yine aynı gazetedeki makalesinde, Türkiye'nin kaçışı olmayan bir çatışma riskiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Ayoob yazısında, Türkiye'nin, gerekli önlemlerini alamadan ve tahmin edilemeyen sonuçlarıyla, bölgesel bir çatışmanın içine çekilme riskiyle yüz yüze kalabileceğine dikkat çekti.

Suriye muhaliflerinin diğer önemli iki destekçisi Suudi Arabistan ve ABD'nin, işler kötüye gittiğinde evlerine dönme lükslerinin olduğunu ifade eden Ayyob, "Türkiye ise böyle bir lükse sahip değil. Türkiye'ye konumunu bir kez daha gözden geçirmeli. Aksi takdirde Suriye kargaşası Türkiye kargaşası haline dönüşebilir." sözlerine yer verdi.

cha



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs