En Sıcak Konular

Özal’ın naaşı Adli Tıpçıları şoke etti !

3 Ekim 2012 16:25 tsi
Özal’ın naaşı Adli Tıpçıları şoke etti ! Turgut Özal'ın naaşı neden bozulmadı?

Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın naaşının “Araştırmaya şaşırtıcı derecede müsait” olmasını yağ dokusuna bağladı.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Bedenin üst kısmının bütünlüğünü korunduğuna dair haberler yer aldı. Daha fazla yağ dokusunun bulunduğu bölgeler belden üst kısma doğru yerleşmiş olduğundan bu bölümlerin mum benzeri bir organik madde ile kaplandığını ve böylelikle üst kısmın alt kısma göre daha fazla korunduğunu açıklamak mümkün.” dedi.

ADLİ TIPÇILAR ŞOK OLDU

khaber.com.tr’nin haberine göre, Turgut Özal’ın mezarını açan adli tıpçılar gördükleri manzara karşısında şok oldu. Özal’ın cesedinin üst kısmının 19 yıl geçmesine rağmen bozulmadığını gören bilim insanları şaşkınlıklarını gizleyemedi. Konu hakkında açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin “Mezarda ne bulacaksınız, diyorlardı. Ancak şunu belirteyim ki adli tıpçılar çok önemli veriler elde etti. Adli tıpçılar ‘acaba saç teli veya kemik örneklerinden DNA neticesi elde edebilir miyiz?’ diye düşünürken düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar. Kabirden adli tıp uzmanlarını da şaşırtacak şekilde veriler elde edildi. Özal’ın naaşının büyük bir kısmı hiç bozulmamış” dedi.

YAĞLARIN ÇÜRÜMEYE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VARDIR

Bu açıklamanın ardından Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy khaber.com.tr’nin sorularını cevapladı. Prof. Dr. Atasoy Özal’ın naaşının neden bozulmadığını şöyle anlattı:

“Soğuk ve nemli ortamda normal çürüme süreci yavaşlar uzun süre su altında kalmada beden şaşırtacak ölçüde korunmuş biçimde kalabilir hele cilt altında lipitlerin (yağların) hidroliz ve hidrojenlenmesi sonucunda adiposer oluşmuşsa bunun çürümeye karşı özellikle koruyucu etkisi vardır. Islak toprakta, göl tabanındaki çamurda ayrıca iyice kapalı tabutta, gerek tahnitlenmiş gerekse hiçbir işlem görmemiş bedenlerde adiposer (bir nevi kimyasal sabunlaşma) oluşumuna rastlanır. Ölümden bir ay kadar sonra başlayan bu süreç havasız ortamda yüzyıllarca dayanabilir. 13. yüzyıldan kalma bir çocuk beyninin sol yarısında her türlü özelliğini tespit etmek mümkün olmuştur. Kadın çocuk ve aşırı kilolu kişiler daha fazla beden yağı içerdiklerinden adiposer oluşumuna yatkındır.

İLAÇLAMANIN DA KORUMADA ETKİSİ OLMUŞTUR

Bu olayda muhtemelen suyun kazı sırasında beden üzerinde birikmesinden ziyade, çok daha önceki yıllarda beden üzerinde toplandığı düşünülebilir. Elbette kısmi olsa da ilaçlamanın da korumada etkisi olmuştur.

Basında merhum Cumhurbaşkanı’nın bedeninin üst kısmının bütünlüğünün korunduğuna dair haberler yer aldı. Bu beklenen bir durum, daha fazla yağ dokusunun bulunduğu bölgeler belden üst kısma doğru yerleşmiş olduğundan bu bölümlerin mum benzeri bir organik madde ile kaplandığını ve böylelikle üst kısmın alt kısma göre daha fazla korunduğunu açıklamak mümkün” 

Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs