En Sıcak Konular

Nebil Şaat: Müslüman siyasiler için derstir

3 Ekim 2012 15:56 tsi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi ve Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Şaat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan modelinin, bölgedeki Müslüman siyasiler için ders niteliği taşıdığını ifade etti.

Fetih hareketinin temsilcisi olarak AK Parti 4. Olağan Kongresi'ne katılan Nebil Şaat, Suriye'de yaşayan Filistinliler için ''Suriye krizinde taraf olmama kararı'' aldıklarını belirterek, ''Filistin halkı, Kuveyt-Irak çatışmasında ve kısmen de Lübnan'da yaşanan iç savaşta, büyük bedeller ödedi. Kalbimiz Suriye halkının yanında ancak yeni bir Irak olmak istemiyoruz'' dedi.

Mısır ile ilişkilerin Filistin meselesinden bağımsız, tarihi geçmişe dayandığına dikkati çeken Şaat, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerinin Filistin'in bütünlüğüne verdiği önemin altını çizdi.

Şaat, Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye'nin Mısır ziyaretini ''başbakan'' sıfatı ile gerçekleştirmesini de eleştirerek, liderlerin artan endişelerine rağmen Kahire görüşmelerinde uzlaşı sağlanacağını belirtti.

Fetih Hareketi içinde 40 yıldır mücadele verdiğini ifade eden Şaat, kendisine en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde hareketi terk etmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

AK Parti Kongresi'nde Hamas Hareketi'nin siyasi büro şefi Halid Meşal'e sarılan Şaat, Meşal'in gülümseyerek ''Nebil ile bana kalsa aramızdaki sorunları 24 sat içinde çözeriz'' yorumu yaptığını anımsattı.

Şaat, ''Fetih Hareketi, Meşal'den görevini sürdürmesini istiyor zira Meşal, iki hareket arasında uzlaşmanın sağlanabilmesinin önemli bir ayağı olarak görülüyor'' dedi.

''Meşal'i Hamas'ta lider olarak görmek isterim''

Soru: AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'nde Fetih Hareketi'nin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın temsilcisi olarak katıldınız. Bu katılımı nasıl görüyorsunuz?

Şaat: AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra bölgesel ve ulusal bir güç haline gelen Türkiye, Filistin halkının yanında yer almıştır. Filistin halkı da Türkiye'yi kahraman olarak adletmektedir.

Soru: Kongreye Hamas Lideri Meşal de katıldı. Kongrede Meşal ile Filistin'e dair meseleleri görüşme fırsatı bulabildiniz mi?

Şaat: Halid Meşal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenlediği akşam yemeğinde bir araya geldik. Ancak vakit darlığından dolayı Filistin'le ilgili meselelerde konuşma fırsatı bulamadık. Halid Meşal, Hamas içinde Filistin'in birlik ve beraberliğini en çok isteyen kişi olması hasebiyle Hamas Liderleri arasında en çok bulunmasını istediğim kişidir.

Hamas ve Fetih uzlaşısı

Soru: Türkiye'nin Filistin meselesindeki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şaat: Türkiye, Fetih ve Hamas arasındaki milli uzlaşı konusunda elinden geleni yapmaya hazır. Ancak biz bu dosyanın Mısır'ın kontrolünden çıkmasını istemiyoruz. Eğer Türkiye, bu konuda yardım etmek isterse her zaman kabul ederiz. Türkiye'nin Gazze'deki ablukayı kırmak için, tehlikeleri göze alarak Mavi Marmara Gemisi'ni Gazze'ye yollaması ve bu olaydan sonra İsrail'le olan ilişkilerini düzeltmemesi onurlu bir davranıştır. Öte yandan Türkiye, Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınması için de elinden gelen yardımı yapıyor.

Soru: Sizce Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşının önündeki gerçek engeller nelerdir?

Şaat: Şu anda uzlaşı durmuş durumda. Artık sorumluluğun Hamas'a ait olduğunu düşünüyorum. Kahire'de imzaladığımız anlaşma yeterli ve detaylı bir anlaşmaydı. Aynı şekilde Katar'da da bir anlaşma imzaladık. Fakat anlaşmalar sonrası hiçbir konu müzakere edilmedi.

Batı Şeria'daki seçim hazırlıkları

Soru: Batı Şeria'da yerel seçim konusunda hala ısrarlı mısınız?

Şaat: Batı Şeria'daki seçimler, halkın isteği üzerine yapılacak. Seçimlerdeki amaç Hamas'la sorun çıkartmak ya da ona karşı bahane uydurmak değil.

Soru: Gazze'de Fetih, yeni bir yönetim için hazırlıklara başladı. Bu yönetimde yer alacak mısınız?

Şaat: Fetih yönetimi 15 senedir boşta, mevcut yönetimler de geçici yönetimdir. Demokrasi çerçevesinde yeni bir seçim istiyoruz. Görevimi bırakmayacağım çünkü Gazze'ye aşığım ve Fetih hareketinin gençlerine güveniyorum.

Soru: Gazze'de Fetih Hareketi'nin güçlenmesi için uygun bir ortam var mı?

Şaat: Türkiye'ye bakınca ekonomi alanında birçok projeyi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Filistin, bağımsız bir devlettir ve Türkiye gibi güçlü bir ekonomi oluşturabilir.

İran ve Filistin ilişkileri

Soru: İran-Filistin ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şaat: Filistin, İran'la ilişkilerinin kötü olmasını istemez. Mahmud Abbas da en son gerçekleştirdiği İran ziyaretinden gayet memnun döndü.

Soru: Oslo Anlaşması'nın fikir babası olarak bilinen Eski İsrail Dışişleri Bakanı Yossi Beilin, son zamanlarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Filistin Devleti'ne son verip, bunun sorumluluğunu da İsrail'e yükleme çağrısında bulunuyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Şaat: Yossi Beilin, İsrail'in şu anki konumu için üzülmektedir. Bu açıklamalar, İsrail-Filistin arasındaki mevcut siyasete bir tepkidir.

Kaynak: AA



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,048 µs