En Sıcak Konular

En dindar toplum

3 Ekim 2012 13:56 tsi
En dindar toplum 'Türkiye Değerler Atlası 2012' araştırmasına göre, Türk toplumu dünyanın en dindar toplumları arasında yer alıyor.

'Türkiye Değerler Atlası 2012' araştırmasının sonuçları, Taksim'de bir otelde düzenlenen toplantıda, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Değerler Araştırmaları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından açıklandı.

Prof. Dr. Esmer, sosyal bilimler alanında dünyanın en geniş kapsamlı projesi olarak gösterilen bu araştırmanın Türkiye sonuçlarını içeren çalışmasının, Türk toplumunda değişimin kültürel sınırlarını belirlemeye yönelik olduğunu kaydetti. 'Değerler Atlası' kapsamında 1990'dan itibaren 14 araştırma yapıldığını belirten Esmer, 'Son 22 yılda hiç kuşkusuz bazı değerler değişime uğradı. Araştırmada bu değişimleri oldukça ayrıntılı bir şekilde izlemek mümkün. Ancak bazı alanlarda da değerler dünyamızın şaşırtıcı biçimde aynı kaldığı gözleniyor' dedi.

"DÖRT ALANDA DEĞERLER DEĞİŞMEDİ"

1990 ile 2011 arasında dört alanda 'değer'lerin hemen hemen sabit kaldığına dikkati çeken Esmer, bunları 'dindarlık düzeyi, kadının toplumsal statüsü, siyasi katılım ve hoşgörü' olarak sıraladı.

Prof.Dr. Esmer, '10 puanlık bir skalaya göre toplumun dindarlık oranı 1990'da 6.98 iken bugün 7.01, kadının toplumsal statüsü 2.61 iken 2011'de 3.01, siyasi katılım 2.38 iken 2.04 ve hoşgörü 3.38 iken 4.01 düzeyinde tespit edildi. Bu dört değer alanında meydana gelen değişme yok mertebesinde' dedi.

Araştırmada yer alan verilerin Türkiye bölgelerinin ayrıntılı bir haritasını oluşturmaya yetmeyeceğini vurgulayan Esmer, 'Ama doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi, İstanbul'u, İzmir'i değerler açısından ana hatlarıyla tanımlayan haritalar, Atlas'ın önemli özelliği' diye konuştu. Türkiye'nin toplumsal değerlerinin Avrupa ülkeleri ile benzeşimi ve ayrışımına da Atlas'ta yer verildiğini belirten Prof.Dr. Esmer, 'Türk toplumunun zihin haritasının anlamlı bir şekilde yorumlanabilmesi için mutlaka diğer toplumlarla bir karşılaştırma yapmak gerekiyor. Atlas, çok çeşitli değerler açısından Türkiye ile Avrupa ülkelerinin bir karşılaştırmasını da sunuyor' dedi.

ORDUYA GÜVEN AZALDI

Araştırmaya göre, Türkiye'de orduya güven 1990'lardaki yüzde 90'lar seviyesinden bugün yüzde 76'ya düştü. Araştırmada, orduya güvenin özellikle 2008 yılından itibaren düşüşe geçtiğine işaret edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne duyulan güvenin yüzde 58 olduğu belirtilen araştırmada, bu oranın 1990'da tespit edilen değerle aynı olduğu bildirildi. Araştırmada, Türkiye'de hükümete duyulan güvenin 2001'de yüzde 29 olarak belirlendiği ifade edilerek, bugün ise oranın yüzde 62'ye ulaştığı kaydedildi.

DÜNYA EN DİNDAR TOPLUMU ARASINDA

Araştırmaya göre, Türk toplumu dünyanın en dindar toplumları arasında yer alıyor.

İbadet ve dünya görüşüne ilişkin sorulardan oluşan 10 soruluk bir ölçeğe göre insanların kendilerini dindar olarak tanımlama düzeyini belirleyen araştırmada, Türkiye'de bu oran yüzde 85 olarak tespit edildi. Araştırmada, 1990'da bu oranın yüzde 75 olduğu kaydedildi.

Araştırmada, Türkiye'de haftada bir kez veya daha sık camiye giden erkeklerin oranının yüzde 57, Türkiye toplumunda oruç tutanların oranının ise yüzde 86 olduğu bildirildi.

SİYASETTE SAĞDAN YANA

Türkiye toplumunun 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasında kendisini siyasi olarak 'en sağda' tanımlayan toplum olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye toplumunun 10 üzerinden 6.4 puanla Avrupa'nın 'en sağında' yer aldığı, onu 6.3 puanla Gürcistan'ın takip ettiği bildirildi. Araştırmaya göre, Türkiye'de ise Doğu Anadolu Bölgesi 7.6 puanla 'en sağda', İzmir 5.2 puanla 'en solda' yer aldı.

EVLİLİK KURUMU ÖNEM KAZANIYOR

Araştırmaya göre, 'Evlilik modası geçmiş bir kurumdur' görüşüne katılanların oranı Türkiye'de sadece yüzde 6 olarak tespit edildi. Bu oranın Fransa'da yüzde 35 olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye'de bu oranın 2008'de yüzde 8 olduğu bilgisine yer verildi.

MUHAFAZARLIKTA 2001'İN GERİSİNDE

Araştırmada, Türk toplumunun muhafazakarlık seviyesinin de din, kadın hakları, aile, siyaset gibi alanlarda hazırlanan 18 soruluk bir ölçekle ölçüldüğü belirtildi. Buna göre Türkiye'nin muhafazakarlık seviyesi yüzde 63 olarak tespit edildi. Araştırmada, bu oranın 1990'da yüzde 60.34, 2001'de de yüzde 64.80 olduğu vurgulandı.

Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,914 µs