En Sıcak Konular

Rum polisler serbest bırakıldı

2 Ekim 2012 21:29 tsi
KKTC’de bölge ihlali yaptıkları için tutuklanan 3 rum polislerin her biri 10 bin TL ceza verildikten sonra serbest bırakıldı.

KKTC sınırları içinde bulunan Akıncılar köyünde önceki gün birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal eden 3 Rum polisi, Askeri Mahkeme (Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi) tarafından 10’ar bin TL para cezasına çarptırıldı.

Askeri Yargıç Fügen Ulutekin, sabahki duruşmanın ardından kararını saat 14.30’da yapılan oturumda açıkladı. Basının ve tutuklanan Rum polislerinin ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği mahkemede Yargıç Fügen Ulutekin, öncelikle iddia makamı ve savunmanın sabahki duruşmada ortaya koyduğu olguları özetledi.

KKTC’nin güvenliğini ve sınırlarını tehdit eden bu tür suçların 3 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü ifade eden Ulutekin, buna karşın meseleyi kendi olguları içerisinde titizlikle incelediğini söyledi.

Suçun işleniş şekli ve koşulları ile niyetin ceza takdirinde önem arz ettiğine dikkat çeken Ulutekin, bu davada sanıkların KKTC sınırlarının güvenliğine zarar getirmek maksadıyla değil, sanık 1’i yakalamak amacını taşıdıklarını, KKTC sınırları içerisine girdikten sonra yapılan uyarı ile eylemlerine son verdiklerini ve suçlarını kabul ederek adaletin erken tecellisine yardımcı olduklarını söyledi.

Tüm bunları dikkate alarak sanıklara ilk ve son kez fırsat vermek için özgürlüklerini kısıtlayıcı bir ceza vermemeyi uygun bulduğunu ifade eden Ulutekin, sanıkları, KKTC sınırlarını polis araçlarıyla sınır ihlal etmek ve 1. derecede Askeri Yasak Bölge’yi yetkili makamlardan izin almaksızın ihlal etmek suçlarından 10’ar bin TL para cezasına çarptırdıklarını açıkladı.

Para cezalarının derhal ödenmemesi durumunda 3 ay hapislik cezası uygulanacağını belirten Ulutekin, Rum polislerini, mahkemenin her zaman bu kadar iyimser davranmayacağı, bir kez daha bu tür suçları işlemeleri durumunda ağır cezalara çarptırılabilecekleri konusunda da uyardı.

Kesilen para cezalarını ödeyen 3 Rum polisi, “kanunsuz patlayıcı madde ile kanunsuz silah taşımak” suçlarından sivil mahkemede yargılandı. Rum polislere sivil mahkemede de 6 bin TL para cezası verildi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Askeri Mahkeme'de yargılanan 3 Rum Polisi'nin 10 bin TL teminata bağlanmasının ardından Sivil Mahkeme'de de polisler 6'şar bin TL teminata bağlandı. İki polis 6'şar bin TL teminata bağlanırken, bir polise ise kefalet senedi imzalatıldı.

Rum polisler bugün serbest bırakıldı.

RUNLARDAN EYLEM

KKTC ile Rum kesimi arasında bulunan Kermiya sınır kapısındaki eylem sebebiyle nedeniyle geçişler yapılamıyor. 3 Rum polisinin tutuklanması gerekçesiyle yapılan eylemde, eski milletvekili Matsakis’in koşarak ara bölgeye girmesi ile kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Matsakis’in Kuzey’e geçişi Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerince engellendi ve tekrar eylemcilerin yanına gitti.

Matsakis basına yaptığı açıklamada, “Burası AB toprağıdır ve biz de AB’nin dönem başkanıyız. Polislerimizi tutuklayamazlar” diyerek, polisler serbest bırakılmadıkça eylemlerini sürdüreceklerini ve ellerinden geldiğince diğer sınır kapılarını da kapatmaya çalışacaklarını söyledi.

Bu arada, karşılıklı geçiş yapmaya çalışanlar da araçlarıyla kuyruk oluşturdu. Bazı Rumların da eyleme tepki göstermeleri dikkat çekti.

Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,838 µs