iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Tuğrul Kuşu'nun ağırlığı mı olur?

2 Ekim 2012 13:14 tsi
'Tuğrul Kuşu'nun ağırlığı mı olur?
ANKA projesinden garip sesler geliyor. Hafifti, ağırdı, düştü, kalktı vs.. Bu araçlara ne için ihtiyacımız var biliyorsunuz değil mi?. Hadi beyler iş başına!.. iyibilgi Ankara

İnsansız Hava Aracı ANKA’ların yeniden gündeme gelişi-terörle mücadele ve İsrail meselesi yüzünden hep gündemdeydiler zaten ama-Eylül ayı sonunda bir tanesinin Eskişehir’de düşmesi ile oldu.

ANKA’nın düşüşü, test-kabul uçuşu sırasında oldu ve araç kullanılamaz hale geldi. Esasen bu tür kazalar tüm dünyada rastlanan, neredeyse sıradan vakalar. En modern ülkelerin geliştirmeye çalıştığı hemen tüm uçakların denemelerinde de sayısız kaza meydana geliyor.

İşin gerçeği şu, bu kazalar olmadan gelişme olmuyor! Kaldı ki bu da Türkiye’nin elindeki tek ANKA değil ve diğerleri ile çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan ANKA’ya özel bazı durumların tartışıldığı da ortaya çıkmış bulunuyor. Bunların bir kısmı İHA’nin teknik özellikleri ile ilgili ama bunların üzerinden yürüyen tartışma sanki ilgili kurumlar arasında da tartışma varmış havası üretiyor. Ve bu yüzden “gecikme” olacağına ilişkin bilgiler de duyuluyor ki, herhalde en son arzu edilecek hal bu olsa gerek.

İddialardan biri ANKA’nın üzerinde taşıdığı araç-gereç ağırlığının fazla olması. Bu yüzden İHA, askerin istediği 30 bin feet’e çıkamıyor, 20 bin de kalıyor. Bu araç-gereci üreten kurum ise ASELSAN. Kendisine bunları hafifletme görevi de verilmiş durumda.

İHA’nın ana üretecisi olan TAI’ye göre durum kendileri ile ilgili değil. Ağırlık azaltıldığında ANKA’nın istenen irtifaya çıkacağı söyleniyor. “Zaten ASELSAN’dan istenen buydu” deniyor.

ASELSAN’dan ise-ki burada bir gariplik şu; görev verilmiş olmasına rağmen-Batılı ülke İHA’larında da bu ağırlıktaki malzeme kullanılıyor, motor güçlendirildiğinde sorun kalmaz” cümleleri duyuluyor.

Tabii bir de büyük patron var: Genelkurmay bu duruma ne diyor? Henüz birşey demiş değil veya dediyse de duyulmadı ama şartname gereklerini isterse tabii ANKA 30 bine çıkmak zorunda kalacak. Fakat aynı zamanda bu İHA’ların artık orduyu verilmesi gerekiyor.

"Düzeltin, öyle getirin” denirse ister istemez süre uzayacak. Ama.. Asıl şu konuşulmalı; bu araçlara ihtiyacın nasıl çıktığı ortada. İsrail Heronları meselesi daha akıllarda. Bir yandan da terörle mücadele sürüyor.

Herhalde kimse çıkıp, “acil olarak bunlara ihtiyacımız var’ diyen yanılır” diyemez! Bu yüzden “eğer” ortada bir tartışma varsa hemen sonlanması ve herkesin işine bakması gerekiyor. Unutulmasın ki daha bu araçların silahlı yapılması lazım!

Bu yüzden ANKA düştüydü, kalktıydı, ağırdı, hafifti, "benim tüylerim daha kabarık" tartışmalarını bırakıp işe girişmek gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,376 µs