En Sıcak Konular

'AK Parti 63 madde açıkladı, 35'i HAS Parti'den'

1 Ekim 2012 16:30 tsi
Fesh edilen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve arkadaşları AK Parti saflarına geçerek büyük Türkiye’nin yeniden inşası sürecine yardımcı olacaklar. Numan Kurtulmuş ve arkadaşlarının AK Parti’ye katılımı ve 11 eski HAS Partilinin AK Par

AK Parti’nin 2023 vizyonunda yer alan 63 madde içerisindeki fikirlerden 35 tanesinin HAS Parti’nin seçim beyannamesindeki maddelerde aynı olduğu ortaya çıktı. Medeniyet eksenli bu yeni siyaset girişiminde AK Parti ve Has Parti kadro ve programlarının birleşmesi Türkiye’de siyasetin de yeniden yorumlandığı ve ana eksenin medeniyet siyaseti olacağı beklentilerini kuvvetlendirdi.


İşte AK Parti'nin açıkladığı 63 madde:

(Parentez içindeki 35 madde HAS Parti’nin seçim beyannamesinde benzerlik gösteren maddelerdir)

1- Partilerin kapatılmasının tamamen kaldırılması.

2- Parti kurulmasında kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümler kaldırılacaktır.

3- Partilerde tek tipleştirici hükümlerin kaldırılması.

4- Parti kapatmalarına son verilmesi.

5- Partiye değil gerçek kişilere ceza verilmesi.
(Anayasa yapım süreci ile paralel olarak TBMM İçtüzüğü, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sistemi; çoğulcu, demokratik ve katılımcı bir perspektifle yeniden düzenlenecektir. – Beyanname s. 9)

6- Siyasete katılmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması.
(İnsanların kamusal ve toplumsal süreçlere katılımını zorlaştıran bireysel, sosyokültürel, yasal ve ekonomik engelleri kaldırmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Beyanname s. 3)

7- Seçimlerle ilgili mevzuatın topyekûn gözden geçirilmesi.
(Anayasa yapım süreci ile paralel olarak TBMM İçtüzüğü, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sistemi; çoğulcu, demokratik ve katılımcı bir perspektifle yeniden düzenlenecektir. s. 9)

8- Temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması.
(Yüzde 10 seçim barajı nedeniyle millet iradesinin önemli bir kısmı parlamentoda temsil imkânı bulamamaktadır. Beyanname s.7, Devleti, herkesin kendisi olarak temsil edildiği bir yapıya dönüştüreceğiz. Beyanname s. 16)

9- YSK’nın yeniden yapılandırılması.

10- Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı meselelerinin tartışılması.

11- Şartlar ne olursa olsun mutlaka yeni bir anayasanın ülkeye kazandırılması. (Şimdi Türkiye’nin önünde duran en önemli sorun tüm karar ve uygulamaların halk tarafından belirleneceği yeni bir anayasadır. - Beyanname s. 8)

12- Dokunulmazlık meselesinin yeni anayasa çerçevesinde evrensel kriterlere göre yeniden düzenlenmesi.

13-Yargının hızlandırılması, il yargılanma ve demokratikleşme bağlamında 4. Yargı Paketinin kanunlaştırılması.
(Mevcut iş yüküne göre hâkim, savcı ve adli personel için yeni kadrolar ihdas edilecektir. Hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yollarının araştırılması suretiyle mahkemelerin iş yükü azaltılacaktır. – Beyanname s. 15)

14- Nefret suçu ile ilgili düzenleme yapılması.

15- Yurt dışı teşkilatlarımıza adli müşavir atanması.

16- İhtisas mahkemelerinin sayı ve çeşidinin artırılması.

17- Yargılamada etkinlik ve şeffaflığı sağlamak için sesli ve görüntülü bilişim sisteminin hayata geçirilmesi.

18- Hafif suçlarda mahpusluğun istisnai hale getirilmesi.

19- Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünü azaltarak bu kurumların içtihat mahkemelerine dönüştürülmesi

20- Mahkûm veya tutukluların eşleriyle bir araya gelmeleri.

21- Anadilde savunmanın sorun olmaktan çıkarılması.

22- Anadilde kamu hizmetlerine erişim.
(Anadil ana sütü kadar helaldir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kül-türlerini ve dillerini öğrenme, kullanma ve geliştirme hakları anayasal güvence altında olacaktır. Devlet yurttaşların bu haklarını kullanmaları için gerekli ortam ve imkânları oluşturacaktır… Resmi dil elbette Türkçedir. Ancak bir anadilin yoğun olarak konuşulduğu illerde merkezi ve yerel yönetimler, hizmetlerini sunarken resmi dilin yanı sıra kendi anadillerini de kullanabileceklerdir. – Beyanname s. 18)

23- Bağımsız kolluk denetim merkezinin kurulması.
(Savcıların polis ve jandarmaya bağımlılıkları büyük sorunlara neden olmaktadır. Cumhuriyet savcılıklarına bağlı “adli kolluk” oluşturularak bu sorun giderilecektir. Beyanname s. 15)

24- Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması.

25- Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonunun kurulması.
(Hak ve özgürlüklerin kullanılmasında sınırlarımız; Şiddete başvurulması, ırkçılık ve ayrımcılık yapılmasıdır. - Beyanname s.3)
(Devletin yıllarca uyguladığı ayrımcılık politikaları ve terör nedeniyle bölge, diğer bölgelere göre daha ağır ekonomik sorunlara sahiptir. – Beyanname s. 18,
(Başta ilköğretimde her sabah okunan “Andımız” olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında bir etnisiteyi önceleyen ve etnik ayrımcılık oluşturan tüm söylem ve ifadeler ve uygulamalar derhal kaldırılacaktır. – Beyanname s. 19,
Türkiye’deki engellilerin temel sorunları maruz kaldıkları ayrımcılık temelinde, ekonomik, sağlık, ulaşım, imar ve eğitim alanlarında yoğunlaşmaktadır… İstihdamda engellileri dışlayıcı ayrımcılık yapılması suç sayılacak ve bunun için caydırıcı cezai yaptırımlar getirilecektir. - Beyanname s. 56,
Bugün Türkiye’de kadınlara karşı yapılan ayrımcılıkların en başında tercih ettikleri yaşam tarzı ve kıyafetlerinden dolayı eğitim ve çalışma haklarından mahrum edilmeleri gelmektedir. Has Parti iktidarında hiç kimse başörtüsü ya da tercih ettiği başka bir kıyafet dolayısıyla eğitim ve çalışma hakkından mahrum edilmeyecektir.
- Beyanname s. 62)

26- Darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması.
(1961 darbesi ile başlayan müdahaleler sürecinde TBMM‟nin millet adına kullandığı egemenlik yetkisi sürekli olarak sınırlandırılmaya çalışılmıştır.
1961 Anayasası ile “Millet, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organlar eliyle kullanır” denilerek vesayet sistemi kurumsallaştırılmıştır.
Yine darbecilerin yaptığı 1982 Anayasasında da bu durum aynen korunmuştur. Halen yürürlükte olan bu sistemde, milletin tek temsilcisi olan TBMM, millet adına egemenliği kullanan organlardan sadece birisidir ve bu yetkisini de belirli kayıt ve şartlara tabi olarak kullanmak zorundadır.
Bu siyaseten tam bir beyin felci durumudur. Devleti insan vücuduna benzetirsek, beyin konumundaki TBMM‟nin, bu sistemde, vücudun çeşitli organlarını kontrol etme imkân ve kabiliyeti kalmamıştır. - Beyanname s. 9)

27- İsmi darbelerle anılan şahısların isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması.

28- Yargı birliğinin sağlanması.
(Yargı birliğine aykırı bir şekilde askerlerin suçlarına bakan bir askeri yargı sistemi ve bunun başında Askeri Yargıtay bulunmaktadır. - Beyanname s. 6)

29- Askeri okullardaki mürfedatın yenilenmesi.

30- Kürtçe tercümanlık (kamu hizmetlerinde)
(Resmi dil elbette Türkçedir. Ancak bir anadilin yoğun olarak konuşulduğu illerde merkezi ve yerel yönetimler, hizmetlerini sunarken resmi dilin yanı sıra kendi anadillerini de kullanabileceklerdir. – Beyanname s. 18)

31- Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü d, etnik ayrımcılığa son verilmesi.

32- Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin ayıklanması
(Demokratik ülkelerin anayasalarında etnik tanımlamalar olmaz. Anayasada etnik tanımlama yer aldığı müddetçe bu etnik tanımın dışında kalanlar hukuken ve siyaseten dışlanmış olurlar. – Beyanname s. 6)

33- Hukuk içinde terörle etkin mücadeleye devam edilmeli… (s. 15)

34- Güvenlik için özgürlükten taviz verilmemesi
(İnsan hak ve özgürlüklerinin çoğunluk iradesi ile sınırlanması söz konusu olamaz, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak ya da zedeleyecek yasalar çıkarılamaz, uygulamalar yapılamaz. – Beyanname s. 3)

35- Jandarmanın kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüştürülmesi. (Jandarma Teşkilatı yerine, “Kırsal Polis” yapılanmasına gidilecektir. – Beyanname s.13)

36- Entegre sınır yönetimi sisteminin hayata geçirilmesi

37- İşsizliğin yüzde 5’e indirilmesi

38- Bölgelerarası gelişmişlik farkının kabul edilebilir düzeylere indirilmesi… (Ak parti döneminde bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi kamu politikaları yerine, piyasa dinamiklerine bırakılmış ve sonuçta gelişmişlik farkı daha da artmıştır. – Beyanname s. 28)

39- Yoksulluğun yok edilmesi ve gelir dağılımındaki dengesizliğin asgariye indirilmesi.
(Bu ülkede yaşayan tek bir insanın bile kendisini açlık ve yoksulluk tehdidi altında hissetmeyeceği, gelecek endişesi yaşamayacağı bir toplumsal ve ekonomik yapıyı hayata geçireceğiz. – Beyanname s. 50)

40- Kadınların işgücüne katılımının yüzde 38’e çıkarılması
(Ev kadınlarının ev-içi emeği, kırsal kesimlerde çalışan kadınlarımızın da aile-içi emeği “çalışma” olarak kabul edilerek bu kadınlar sosyal güvenlik kapsamına alınacak emeklilik haklarına kavuşturulacaktır... Kendi işini kuran kadınlara ek destekler verilecektir. – Beyanname s. 62)

41- Kamuya 15 bin engelli alınması.
(Has Parti iktidarında devlet, engellilerin mümkün olduğunca genel hayat içerisinde istihdam edilmesine öncelik verilecektir. Beyanname s. 57)

42- Kayıt dışı istihdamın yüzde 15’e düşürülmesi
(Toplumun tamamını kapsayan sosyal politikalar… Özellikle kayıt dışında istihdam edilen büyük bir kesim, her türlü sosyal güvenceden uzak şekilde yaşamını sürdürmektedir. S. 50)
(Yatırım ve istihdam üzerindeki vergi yükü azaltılacaktır… Herkes mali gücü ile doğru orantılı vergi ödeyecektir… Yüksek vergi oranları yerine vergi tabanının genişletilmesi sağlanacaktır… Kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilecektir. – Beyannamesi s.44)

43- İş ve Meslek Danışmanı sayısının kısa vadede 4 bine çıkarılması

44- Yeni bir kamu personel sistemi.
(Bürokrasi üzerinde milli iradeyi egemen kılmak, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önüne geçmek, kalıcı ekonomik istikrar ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve adil paylaşımı sağlamak için kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesi zorunludur. – Beyanname s. 12)

45- Sosyal Güvenlik açığının GSYİH’nin yüzde 1’e düşürülmesi
(Has Parti’nin siyaset yapma amaçlarından biri de tüm toplumu içine alacak köklü ve kalıcı bir sosyal güvenlik sistemini kurmaktır. Bu ülkede yaşayan tek bir insanın bile kendisini açlık ve yoksulluk tehdidi altında hissetmeyeceği, gelecek endişesi yaşamayacağı bir toplumsal ve ekonomik yapıyı hayata geçireceğiz. – Beyanname s. 50)

46- Koruma ve bakım altındaki çocukların yüzde 50’sinin özel okullara gönderilmesi

47- Kamu hastane birliklerinin konulması

48- 50 yaşın altındaki nüfusta yüzde 1000 okur-yazarlık oranına ulaşılması

49- Tüm genç nüfusun, asgari lise mezunu olması

50- İsteyen her lise mezununa üniversite

51- Ar-ge harcamalarında dünyada 1.ligde olunması

52- Bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke
(İleri Teknoloji ve AR-GE yatırımlarını artırıp Türkiye’yi teknoloji üreten bir ülke haline getirebilmek için… - Beyanname s. 40)

53- YÖK’ün koordinasyon kuruluna dönüşmesi…
(YÖK yerine Yüksek Öğretim konusunda devlete düşen görevleri ve üniversiteler arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere, üyeleri Denetim Meclisi tarafından seçilen bir üst kurul oluşturulacaktır. Beyanname s.6.)

54- Yuva yıkan değil yuva yapan bir kentsel dönüşüm…

55- Yaşlı, engelli ve çocuk dostu yerleşim birimleri
(Kadın, çocuk ve ailenin korunması çerçevesinde mahallenin korunmasını hayati önemde görüyoruz. Bu çerçevede kentsel dönüşüm adı altında şehirlerimizdeki geleneksel mahallelerin yok edilmesine izin verilmeyeceği gibi yeni yerleşim yerlerinin ruhsuz ve kişiliksiz bloklar yerine geleneksel mahalleye uygun bir şekilde planlanması sağlanacaktır. - Beyanname s. 62)
(Has Parti, fiziksel ve psikolojik durumu sağlıklı insan standardının altında olan tüm fertlerin gündelik hayatını idamesindeki engellerin kaldırılması ve hayata intibaktaki ekonomik, sosyal, eğitim, ulaşım ve sağlıkla ilgili ihtiyaçların, yoksulluk sınırı altında olmamak kaydıyla karşılamayı temel varoluş nedeni olarak görür, kurum, kuruluş veya hiçbir bireyin vicdanına terk etmez. – Beyanname s. 56)

56- Köylere imar

57-Nüfusunun 3’te ikisi büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan bir Türkiye

58- Yeni bir köy kanunu
(isteyenlerin bir an önce topraklarına geri dönmelerinin sağlanması için gerekli yasal, iktisadi ve güvenlik tedbirleri alınarak uygulamaya konulacaktır. – Beyanname s. 19)

59- Yurt dışında en fazla temsilciliği olan 5. Ülke

60-AB hedefinden şaşmamak

61- Etkin ve aktif dış politikaya devam

62-Savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir Türkiye

63-Kuvvetlinin haklı olduğu tezine dayalı uluslararası sistemi sorgulamaya devam eden bir ülke
(Biz yeryüzünde bütün insanların yaradılış itibariyle eşit olduğuna inanıyoruz. Hiç kimsenin bir diğerine üstünlüğü yoktur. Hiç kimse bu dünyada refah içinde yaşamayı bir diğerinden daha fazla hak etmemektedir. Hiç kimsenin doğuştan, ırkından, mezhebinden, sınıfından dolayı bir ayrıcalığa ya da ayrımcılığa tabi tutulması mümkün değildir. İnsanların eşitliğini esas almayan uluslararası ilişkilerin yeryüzünde barış ve adaleti sağlaması mümkün değildir. – Beyanname s. 67)

Bu arada dershanelerin kaldırılmasını da Has Parti daha önce dile getirmiş:
(Dershane sistemine son verilecek, mevcut dershanelerin okullara dönüştürülmesi teşvik edilecektir. – Beyanname s. 60)

Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,735 µs