En Sıcak Konular

Altın fiyatları yükselişe devam edecek mi?

1 Ekim 2012 15:11 tsi


Ünsal Ban / İnternet haber
unsal.ban@ekofinans.com


Bir haftayı daha geride bırakırken, Avrupa kaynaklı endişelerin bankacılık birliği konusunda anlaşma sağlanamaması ile tekrar arttığını görüyor, bu doğrultuda da piyasalardaki risk alma iştahının azalarak satış işlemlerinin ağırlık kazanmasına neden oldu.

 

Aşağı yönlü eğilimlerin güç kazandığı bir haftayı geride bırakarak haftanın son işlem gününe başlarken, olumsuz görünümün yine Avrupa tarafından gelen haberler ile yön değiştirdiği karşımıza çıkıyordu. İspanya ve Fransa’da Perşembe günü açıklanan kemer sıkma tedbirleri ile bütçe açıklarının azaltılacağı yönündeki beklentiler güçleniyor, bu kapsamda alınacak önlemlerin bölgede görülen borç krizinin çözümünde etkili olacağı düşüncesiyle piyasalardaki iyimserlik artıyordu.

Avrupa kaynaklı endişelerin azalmasıyla güne yukarı yönlü başlanan Asya piyasalarında, gün içinde ülke bazında ayrışmalar yaşanırken, bir süredir satış baskısının hakim olduğu Çin’de alım yönündeki işlemlerin güçlendiği gözleniyordu. Özellikle bankacılık sistemi üzerindeki nakit sıkışıklığın gevşemesi ile rahatlamanın yaşandığı Şanghay endeksinde yüzde 0,40 oranında kazançlar elde edilirken, parasal genişlemeye yönelik herhangi bir hamlenin gelmemesi Çin piyasasındaki tedirginliğin sürmesine neden oluyordu.

İspanya ve Fransa’da açıklanan kemer sıkma programları ile bir miktar rahatlamanın yaşandığı Avrupa borsalarında, haftanın son işlem gününe hafif alıcılı bir havada başlangıç yapılırken, iyimserliğin gün boyunca korunamadığı karşımıza çıkıyordu.

Günün ilk yarısı güçlenen iyimserlik ile alım ağırlıklı bir havada geride bırakılırken, gün içinde açıklanan stres testi sonuçları ile İspanyol bankalarının yaklaşık 60 milyar avroya ihtiyaç duyabileceği ortaya çıkıyor, bu durum karşısında ise satışlar tekrar ağırlık kazanıyordu. Piyasaların kapanması ile yüzde 1,00 ile 2,45 arasında kayıpların yaşandığı Avrupa borsalarında, satışların daha çok Fransa ve İspanya borsalarında yoğunlaştığı gözleniyor, Almanya tarafında ise önemli desteklerin korunduğu karşımıza çıkıyordu.

Avrupa’daki görünümün bozulması ile aşağı yönlü açılışların yapıldığı ABD borsalarında, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ekonomik veriler beklenirken, temkinli görünümün korunduğu gözleniyordu. Beklentinin altında gelen veriler sonrasında geri çekilmelerin hızlandığı borsalarda, üçüncü çeyreğin son günü yüzde 0,35 – 0,65 seviyelerinde ekside tamamlanırken, çeyrek itibariyle yüzde 4,3 – 6,2 arasında kazançların elde edildiği karşımıza çıkıyordu.

Yeni hafta kapsamında dördüncü çeyreğe başlayacağımız piyasalarda, Fed tarafındaki gelişmeler yine yakından takip edileceği gibi, Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik uygulanacak politikalar da yön konusunda belirleyici olacak unsurlar arasında yer alacaktır.

Haftanın son işlem gününde, küresel piyasalarla aynı yönde hareket eden IMKB’de, güne İspanya kaynaklı iyimserliğin etkisiyle alıcılı başlanırken, ilk seans boyunca 67000 bölgesinde yatay bir şekilde hareket edildiği gözleniyordu. Öte yandan, günün ikinci yarısına geldiğimizde küresel piyasalardaki bozulmanın IMKB’de de etkili olduğunu izliyor, artan satış baskısı ile endeksin 66000 bölgesine çekildiğini ve haftanın son işlem gününün yüzde 0,56 kayıp ile 66396 puandan tamamlandığını görüyorduk.

Yeni haftaya başlarken, küresel piyasalardaki satışlara bağlı olarak gözlenen geri çekilmenin etkisini kaybedeceğini düşünüyor, bu kapsamda da tekrar 67000 – 68000 bölgesine doğru hareket edileceğini öngörüyoruz. Bu doğrultuda, yukarı tarafta 66600, 67000 ve 67400 dirençleri takip edileceği gibi, aşağıda ise 66300, 66000 ve 65800 destekleri izlenecektir.

Stres testi sonuçlarının açıklanması ile görünümün bozulduğu piyasalarda, Dolar/TL kurunda da yön yukarı çevriliyor ve haftanın kapanışı 1,7955’ten yapılıyordu. Görünüm itibariyle 1,78 – 1,81 kanalındaki dalgalanmaların bir süre daha devam etmesini beklediğimiz kurda, Avrupa borç krizine yönelik gelişmelerin yakından takip edileceğini ve Fed tarafında alınacak kararların yön konusunda belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Küresel ekonomilerdeki yavaşlamanın etkisiyle güvenli liman algılamasının güçlendiği altında, stres testi sonuçlarının açıklanması sonrasında yaşanan yükseliş ile en yüksek 1785 dolar görülse de, gelen kar satışları sonrasında haftanın kapanışı 1773 dolardan yapılıyordu. Yukarı gitme isteğinin arttığını gözlemlediğimiz altında, 1780 seviyesi üzerindeki kapanışların gelmemesi bir süre daha beklememizi gerektirse de, kar satışlarının tamamen karşılanması ile yeni bir yükseliş eğilimine girileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, ilk etapta 1800 dolar bölgesi hedefleneceği gibi ilerleyen süreçte de 1840 seviyesine doğru hareket edilecektir.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs