En Sıcak Konular

'63 maddenin 60'ı AB ile ilgilidir'

1 Ekim 2012 14:56 tsi
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi'nde açıkladığı 63 hedefin 60'ının Avrupa Birliği yolunda atılacak adımlardan oluştuğunu söyledi.

AB'nin ismini vermemesine rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kongrede yaptığı konuşmanın ağırlıklı konusunun Avrupa Birliği ile ilgili olduğunu vurgulayan Bağış, "Başbakanımızın kongrede anlattığı reformların hepsi AB sürecinde atılan adımlardır. İleri ki döneme yönelik atılacağını ilan ettiği adımlarda yine Avrupa Birliği'ne yönelik AB müktesebatı ile uyumlu adımlardır. Partimizin basına dağıttığı bir manifesto var. Bu manifestoda yer alan 63 maddenin 60'ı AB ile ilgilidir. Ama Başbakanımızın AB kelimesini fazla kullanmamış olmasından ders çıkarması gerekenler, Avrupa'daki dar vizyonlu siyasilerdir." diye konuştu.

SIRBİSTAN HÜKÜMETİ'NDEKİ BOŞNAK BAKANLA GÖRÜŞTÜ

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sırbistan Devlet Bakanı Süleyman Ugljanin ile Bakanlık binasında görüştü. Burada gündemle ilgili açıklama yapan AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin üyelik beklentilerini bazı Avrupa ülkelerinin seçim kampanyalarında istismar ettiğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin bu konuda hevesini kırmaya çalışanların alması gereken bir mesaj varsa o da eğer Türkiye bu konuda böyle ikilemlerle, böyle çifte standartlarla baş başa bırakılırsa Türkiye'nin başka alternatiflerinin ne kadar çok olduğunu artık anlamalıdırlar. Başbakanımızın kongredeki ince diplomasisini ümit ediyorum, Avrupa'dakiler de anlar, Türkiye'nin içindeki reform karşıtları da anlar." dedi.

Sırbistan Parlamentosu'nun 250 üyesinin bulunduğunu ve 7'sinin Boşnak asıllı milletvekillerinden oluştuğunu belirten Bağış, "Onlardan bir tanesine olan Süleyman kardeşimiz önceki 4 yılda olduğu gibi bu dönemde Sırbistan Hükümeti'nde kalkınan bölgelerden sorumlu devlet bakanı olarak görev yapıyor. Kendisi Ak Parti'nin 4. Olağan kongresine katılan Sırbistan'dan gelen heyete başkanlık etti. Bugün kendisiyle burada, Türkiye ile Sırbistan'ın AB'ye üye olmaya çalışan iki ülke olarak işbirliği potansiyelini değerlendirdik." diye konuştu.

Sırbistan'ın yeni başlayan müzakere sürecinde Türkiye'nin uzun yıllardan beri devam eden birikiminden yararlanma konusunu tartıştıklarını belirten Bağış şöyle konuştu: "İlk etapta bize 15 tane uzmanlarını gönderecekler. Bizim arkadaşlarımız başta AB konuları olmak üzere müzakere konularında gelen heyete eğitim vereceğiz. Bizim 53 yıllık tecrübemizden Sırbistan'ın da yararlanmasını sağlayacağız. İkinci aşama da ise biz kendilerini Sırbistan'da ziyaret edeceğiz. Yerinde gözlemleyip bazı tavsiyelerde bulunacağız."

Özellikle Sırbistan'ın Sancak bölgesini Türkiye'nin çok önemsediğini vurgulayan Bağış şunları söyledi: "2 yıl önce Başbakanımız Sancak bölgesine gittiği zaman orada kendisine gösterilen ilgi ve sevgi, hiçbir zaman unutamayacağımız bir anıyı bize yaşatmıştır. Sancak bölgesi başta olmak üzere sayın bakanın yetki alanına giren az gelişmiş Sırbistan belediyelerinin AB fonlarından daha iyi yararlanabilmesi için işbirliğimizi aktarmaya çalışacağız."

TÜRKİYE'NİN AB KONUSUNDA ÖNEMLİ TECRÜBELERİ VAR

Sırbistan Devlet Bakanı Süleyman Ugljanin ise az gelişmiş bölgelerin bakanı olarak görev yaptığını söyledi. Sırbistan'da 46 az gelişmiş belediye bulunduğunu anlatan Ugljanin şu bilgileri verdi: "Bu belediyelerimizin toplam nüfusu 1 milyon. Aynı zamanda ben Türkiye ve Sırbistan arasında işbirliği arasında eşbakanlık yapıyorum. Üç ayda bir Ankara'ya gelerek işbirliğini daha çok geliştirmeye çalışıyoruz."

Avrupa Birliği konusunda Türkiye'nin çok büyük tecrübeleri olduğunu vurgulayan Ugljanin, "Bir Boşnak olarak Sırbistan Hükümeti'ndeyim. Hükümette 2 bakanımız var ve 7 Boşnak milletvekilimiz parlamentoda yer alıyor. Türkiye'de bulunan Boşnaklar ve Sırbistan'daki Boşnaklar iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinde önemli bir köprü görevi görüyorlar. Birbirimize lazımız. Tarih ve kültürel olarak çok ortak noktamız bulunuyor." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sırbistan Devlet Bakanı Süleyman Ugljanin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a Sırbistan'ın doğal güzelliklerinin anlatıldığı bir kitap hediye etti. Bağış'ta misafir bakana çini hediye etti.

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs