En Sıcak Konular

Kriz tedbirleri Avrupa'yı sokaklara döktü

1 Ekim 2012 13:17 tsi
Avrupa'nın bir numaralı gündemi olan ekonomik kriz etkisini sokaklarda iyice hissettirmeye başladı.

Birçok ülkede krize karşı alınan tasarruf tedbirleri vatandaşları sokağa döktü. Portekiz ve İspanya gibi adları krizle birlikte anılan ülkelerin yanı sıra, birliğin güçlü ülkesi Fransa'nın başkenti Paris'te de binlerce kişi haftasonu yeni tasarruf paketini protesto etmek için bir araya geldi.
 
Cumartesi akşamı Portekiz'in başkenti Lizbon'da on binlerce kişi sendikalar birliğinin organizasyonu ile gösteri yaparken, İspanya'nın başkenti Madrid'de 4 bin 500 kişi izinsiz yürüyüşe katıldı.

İspanya'da son bir hafta içerisinde üçüncü kez protestocular sokaklara inerken, Portekiz'deki son iki hafta içerisinde üç geniş katılımlı gösteri düzenlendi. İspanya'da hükümet 2013 yılında 27,3 milyar euroluk bir tasarruf paketini yürürlüğe sokacağını açıklamıştı.

Portekiz'de hükümette 15 ayını henüz dolduran Sosyal Demokrat Parti lideri Pedro Passos Coelho sendikaların hedefinde yer alıyor. Tasarruf tedbirleriyle birlikte gelen ekonomik durgunluk ve yüzde 16'lara yükselen işsizlik hükümeti zor durumda bıraktı.

İspanya'da Cumartesi gece iki kişinin tutuklanmasıyla ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sona gören gösteri, ülkede özellikle zirve yapan genç işsizliğinin sokaklarda kendini göstermeye devam edeceğinin küçük bir işareti. Pazar günü öğleden sonra Paris sokaklarında boy gösteren 50 bin kişi, Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin uygulamaya geçirmek istediği 36,9 milyar euroluk vergi artırımı ve gider kalemlerinde tasarruf paketini protesto etti.

FRANSA BAŞBAKANI AYRAULT: SÖZ KONUSU OLAN EURO'NUN GELECEĞİ

Cumhurbaşkanlığı yarışında da yer alan solcu lider Jean-Luc Mélenchon'un da katıldığı yürüyüşte, ulusal mecliste görüşülecek, Avrupa Mali Birlik Anlaşması'nın onaylanmaması yönünde sloganlar atıldı. Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, "Ben ve Cumhurbaşkanı Euro'nun yok olması sorumluluğunu üzerimize alamayız, söz konusu olan Euro bölgesinin geleceğidir." açıklamalarıyla Fransa'nın Euro'nun arkasında olduğunu vurguladı.

cihan


Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,405 µs