En Sıcak Konular

Meşal: Suriye'ye desteğimiz sürecek!

1 Ekim 2012 12:00 tsi
Meşal: Suriye'ye desteğimiz sürecek! Meşal: Suriye’de halkın özgür iradesi egemen oluncaya kadar desteğimiz sürecek

Filistin Hamas grubunun siyasi lideri Halid Meşal, AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi övdü. Uzun yıllar Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Meşal konuşmasında Filistin meselesi ve Arap Baharı’na da değinirken, Suriye’de devrime de destek verdiklerini söyledi.

Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi öven Halid Meşal, “AK Parti bir başarı örneğidir, onunla gurur duyabilirsiniz. Bu başarı Arap dünyasına da sıçramaya başladı, bulaşıcı anlaşılan. Ne güzel bir bulaşıcı başarı” ifadelerini kullandı. Meşal, Erdoğan’a hitaben de şöyle devam etti: “Ümmete aidiyeti ihmal etmeden, çağdaş değerlerle zekice bir uyumu sentezi oluşturmak sizlere nasip olmuştur. Türkiye sizin liderliğinizle bütün dünyaya çağdaş değerlere açık İslam’ın aydın yüzünü gösterdiniz. İnsanlık sizi Filistin, Myanmar Somali’deki duruşunuzdan dolayı unutmayacaktır. Ey kardeşim Erdoğan, Allah’a şükret sana çok şey verdi ve sen buna layıksın. Dua et ki şanını daha da yüceltsin. Sen sadece Türk lider değilsin, İslam aleminde de lidersin.”

Birilerinin Filistin konusunu bölünmeye indirgemeye çalıştığını söyleyen Halid Meşal, şu ifadeleri kullandı: “Filistin büyüktür, ondan önce de büyüktü ve büyük kalacaktır. Filistin kutsal bir topraktır, yeryüzünün gökyüzü ile buluştuğu noktadır. Filistin halkı kendi topraklarından edildi, İsrail oraya musallat oldu ve topraklarını elinden aldı. Filistin Kudüs’tür, Mescid-i Aksa’dır, Kıyamet Kilisesi’dir. Abdülhamit’in en büyük fedakarlığını yaptığı yerdir.”

İsrail işgalinden kurtulmanın, Kudüs’ü geri almanın, İsrail yerleşimlerini kaldırmanın, Filistinli mahkumların serbest kalmasının ve Filistinli mültecilerin yurtlarına dönmesinin iki yolu olduğunu belirten Meşal, birinci yolun uluslararası bir irade oluşturup İsrail’e baskı uygulayarak işgal ettiği topraklardan çekilmesini, toprak sahiplerinin kendi iradeleriyle devlet kurmasını sağlanması olduğunu kaydetti. “İşgalden kurtulmadan barış olamaz, Kudüs ve geri dönüş hakkı olmadan barış olmaz. Halkımız için özgür irade kullanımı olmadan barış olamaz” diyen Meşal, birinci yolun Filistinliler ve Araplar tarafından denendiğini ama uluslararası toplumun kendilerini yalnız bıraktığını ifade etti.

Geriye direniş olarak anlattığı sadece ikinci yolun kaldığını söyleyen Meşal, “Bu yol da Filistin direnişinin hem Arap dünyasından alacağı hem de İslam dünyasından alacağı destekle Siyonist işgalcileri topraklarımızdan gönderinceye kadar direnişe devam etme yoludur.” dedi. Meşal, ikinci yoldan başka seçeneklerinin de kalmadığını vurguladı.

Arap Baharı hakkındaki görüşlerini de paylaşan Hamas lideri, “Siz ey Türk halkı, kendi baharınızı yaşadınız. Ne mutlu sizlere. İşte Arap Baharı başladı. Bu Arap Baharı tamamen bir Arap malıdır. Batının veya başkalarının bize sadaka olarak verdiği bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

Halkların özgürlük, adalet, demokrasi ve gerçek bağımsızlık taleplerinin yanında olduklarını dile getiren Hamas lideri Meşal, Mısır, Tunus, Libya ve Yemen’de devrimleri desteklediklerini, Suriye’de de desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Meşal, “Suriye halkı özgür iradesini egemen kılıncaya kadar destekçi olacağız. Kanın durması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Meşal, şöyle devam etti: “Araplar ne istiyor? İnsanın onurunu koruyan demokratik rejimleri kurmak istiyor. İkinci olarak kalkınma istiyorlar, daha yüksek refah istiyorlar. Üçüncü olarak doğu ve batı ile herkesle yeni bir sayfa açarak ilişki geliştirmek istiyorlar. Karşılıklı saygı ve sevgi, ortak çıkarlar için ortak çalışma temeline dayalı bir ilişki istiyorlar. İnsan ve insani medeniyetin sorumluluğuna ortak olmak istiyorlar.”

Hz. Muhammed’e (s.a.s) hakaret içeren filme de değinen Meşal, “Dünyaya buradan sesleniyorum, bütün dini sembolleri koruyacak bir yasa çıkarın. Sadece Hz. Muhammed’i değil diğer kardeş peygamberleri de koruyalım. Batıya diyoruz ki ‘çifte standardı bırakın’ Bir yandan Holokost’u inkar edenleri suçlu sayacaksınız ama diğer yandan da Hz. Muhammed’e saldıranları hoş göreceksiniz. Olmaz böyle bir şey.” diye konuştu.

cihan



Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,447 µs