iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Hassas 4'lü

1 Ekim 2012 11:26 tsi
Hassas 4'lü O konuşmanın öncesi var... iyibilgi özel

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti 4'üncü olağan kongresinde yaptığı konuşmayı, iyibilgi okuyucuları için geçmiş açıklamalar ışığında bir kez daha, hassas bir okumadan geçirdik. İşte Erdoğan'ın kongre konuşmasında dikkat çeken dört nokta.

İsrail: "Akdeniz’de uluslar arası sularda insani yardım götüren gemilerimize saldıran ve 9 Türkü şehit eden İsrail bizden özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe Filistin üzerindeki ablukayı kaldırmadıkça İsrail ile ilişkimizi asla gözden geçirmeyeceğiz. Kıbrıs ve Karabağ meselelerinde ilkeli tutumumuzu sürdüreceğiz." Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in hemen ardından "Kıbrıs ve Karabağ meselelerine" geçmesi, tesadüf değil. Hem Akdeniz hem de Kafkasya'da İsrail'in artan etkisini göz ardı etmeyen Erdoğan'ın İsrail ile olan ilişkilere daha geniş bir perspektif ve farkındalıkla ele aldığına işaret ediyor.

Suriye: İki hafta önce Saraybosna'dan İstanbul'a dönüşte uçakta gazetecilerle sohbet eden Başbakan, Rusya'nın Suriye tavrına dair diplomatik açıdan ağır bir eleştiride bulunmuştu: "Halkın istediği geldiği andan itibaren iş bitmiştir. Ama onlar kumanda edecekleri birini arıyorlar." Başbakan'ın kongrede aynı rahatsızlığı daha diplomatik bir dille ifade etmesi, Suriye konusunda Rusya ve Çin engelinin aşılamadığını gösteriyor: "Çin’e Rusya’ya sesleniyorum. Lütfen şu ana kadar olan tavrınızı gözden geçirin. Bu zalim iktidarın yanında olanları tarih affetmeyecektir diyorum."  

Terör: "Bakın altını çizerek ifade ediyorum. Gerek demokratikleşme mücadelesinde, gerek terörle mücadelede hep yalnız bırakıldık." Altı çizilen bu mesajın iç siyasete dönük olduğu kadar dışarıya da mesaj taşıyor olması mümkün. Saraybosna dönüşü uçakta yaptığı açıklamada ABD desteği konusunda "şu anda kendisinden bekleneni yapmıyor." demesinden, böyle bir rahatsızlığın var olduğu belliydi.  "Açıkça söylüyorum Türkiye’de maalesef terörün bir piyasası oluşmuştur. Terörün kan alınıp kan satılan bir piyasası oluşmuştur. Terörün silah ticaretiyle piyasası oluşmuştur. Terör maalesef dışarıdan değil, hiç kimse kusura bakmasın işte bu kanlı piyasadan rant sağlayan içeriden de destek alıyor." derken, Erdoğan terörden rant sağlayan iç mihrakları ön plana çıkartıyor. Peki o iç mihraklar neler? Oysa geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında soruları yanıtlarken, ilk kez açık açık dış mihrakların adını vermişti. 'Batı'nın, Türkiye'nin terör konusunu çözmesini istemediğini' iddia eden Erdoğan, 'Almanya istemiyor, Fransa istemiyor ve bize yardımcı olmuyorlar bu konuda.' derken, gerektiğinde açık açık isim verilebileceğini göstermişti. Şimdi iç mihraklara ön plana çıkartarak bir denge sağlıyor. Tek eksik, söz konusu iç mihrakların isimleri...

Kudüs: "Bu muhteşem salondan insanlığa bir anıt gibi yükselen Kudüs’ü hasretle selamlıyorum" Son bir aydır konuşmalarında Kudüs'ü sık sık işleyen Erdoğan'ın belki de konuyla ilgili en önemli referansı 23 Temmuz tarihli röportajda dile getirildi: "Falih Rıfkı Atay'ın ‘Zeytindağı’ adlı eseri ve Fahrettin Paşa'nın Medine Müdafaası'nı anlatan eserleri, bence her siyasetçinin, sadece siyasetçi değil, her çocuğumuzun, her gencimizin mutlaka okuması gereken eserler. " Erdoğan'ın Zeytindağı mesajı pek anlaşılamadı ki, Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak üç gün boyunca  Zeytindağı ve Kudüs'ün neden bu kadar önemli olduğunu açıklama ihtiyacı hissetti. Ancak asıl mesajı Erdoğan bizzat geçtiğimiz hafta Kudüs Üniversitesi'nin düzenlediği fahri doktora töreninde verdi:

“Hz. Ömer döneminden itibaren Kıyamet Kilisesi'nin kapıcılığını ailenizin büyüklerinin yaptığını biliyoruz. Ve az önce de bizzat rektörümüzden bunu dinledim. Çok manidar. Bakın bir Müslümanın Hz. Ömer tarafından bu kiliseye herhangi bir şey yapılmasın diye oraya bir kapıcı, bekçi tayin etmesi manidardır."

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs