En Sıcak Konular

Osmanlı eserleri yok olma tehdidi altında

30 Eylül 2012 13:37 tsi
Gazze'de bulunan Osmanlı dönemine ait eserler, bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

Gazze'nin doğusunda "Eski Gazze" olarak bilinen bölgede birçok Osmanlı eseri, restore edilemedikleri için tahrip oldu.

Turizm ve Eski Eserler Bakan Yardımcısı Muhammed İsmail Hale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki Osmanlı evlerinin kapatıldığını ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, "İslami eserleri koruma çerçevesinde Osmanlı mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

Hale, Osmanlı döneminde inşa edilen cami, bina, çeşme ve mahallelerin Gazze'nin kültürel dokusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, Haşim bin Abdimenaf Camisi ile es-Semra Hamamı'nda restorasyon çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

Hale, Türk hükümetine de çağrıda bulunarak, Osmanlı eserlerini korumak için Gazze'deki Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'na destek vermelerini istedi.

Restorasyon halk tarafından yapılıyor

Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı yetkililerinden Hasan Ebu Halebiyye de, Haşim bin Abdimenaf Camisi'nin, 1903'te bölge halkının vergiler yüzünden çıkardığı isyanda ve 1. Dünya Savaşı sırasında iki kez büyük hasara uğradığını söyledi.

Ebu Halebiyye, Vakıflar Kurumu ve El-Ilmi Derneği'nin Haşim bin Abdimenaf Camisii'ni 2010'da restore etmeye başladığını belirterek, "Ancak bu çalışmalar, halkın eliyle ve basit malzemeler kullanılarak, kısıtlı bütçelerle yapılıyor" dedi.

Sultan II. Abdülhamid zamanında inşa edilen Haşim bin Abdimenaf Camisi, Gazze'de günümüze kadar ayakta kalabilen Osmanlı eserleri arasında önemli bir yer tutuyor. Osmanlı süsleme sanatının öne çıkan kalem işi tarzıyla bezenmiş cami, 18 oda ve bir namazgahtan oluşuyor. Cami, ismini, karşısında bulunan ve Hz. Muhammed'in dedesinin babası Haşim bin Abdimenaf'a ait olduğu tahmin edilen türbeden alıyor.

Ambargo bakımı zorlaştırıyor

"Eski Gazze"de II. Mahmmud tarafından inşa edilen sokaklar arasındaki küçük koridorlar da ilgisizlik sebebiyle tahrip oldu. Osmanlı zamanında sayıları 200'e varan koridorlardan günümüzde varlığını koruyan iki tanesi, Gazze Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'nca restore edilmeye başlandı.

Bölgede bulunan diğer bir Osmanlı eseri Er-Rufaiyye Çeşmesi ise 1400 yılında Rıfat Bey tarafından inşa edildi. Sultan Abdülhamid zamanında restore edilen çeşmenin ismi, Sultan Abdülhamid Çeşmesi olarak değiştirildi. Günümüze kadar restore edilmeyen çeşme, Gazze'deki en eski tarihi eserler arasında yer alıyor. Haşim bin Abdimenaf Camisi'nin kuzeyindeki Osmanlı mezarlığı da bakımsızlıktan dolayı tahrip oldu.

Ayrıca Gazze'de Osmanlı ve Memlukluların ortak tarihini yansıtan eserler arasında Paşa Sarayı, El-Umri Camisi ve Es-Semra Hamamı da dikkati çekiyor.

Yetkililer, Gazze'deki tarihi eserlerin restore edilememesinin en önemli nedeni olarak İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'ye uyguladığı ambargoyu gösterirken, kuşatma altındaki Gazze'de ekonomik durumun, tarihi eserlerin onarım ve restorasyonu için gereken bütçenin tahsisini imkansız hale getirdiğini belirtiyor.

aa

Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs