En Sıcak Konular

Netanyahu’ya telefonda ayar verdi

30 Eylül 2012 10:34 tsi
Netanyahu’ya telefonda ayar verdi Obama, New York’ta görüşmediği İsrail lideri Netanyahu ile telefonda görüştü. Netanyahu’nun geri adım attığı ve Obama ile İran konusunda ‘fikir birliğinde’ olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde İran'ın nükleer silaha sahip olmasının önlenmesi konusunda tamamen aynı fikirde oldukları belirtildi. BM Genel Kurulu'nda ABD'nin İran için 'kırmızı çizgi' çekmesini isteyen Netanyahu'nun ABD ziyareti sırasında kendisi ile görüşmeyen Obama ile telefondaki görüşmesi sonrası Netanyahu'nun duruşunu yumuşattığı yönünde algılandı.

'İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE SARSILMAZ DESTEK'

Beyaz Saray, İran'a müdahale konusunda ayrılığa düştüğü İsrail yönetimi ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada 'Obama ve Netanyahu'nun İran konusunda tam bir mutabakat içinde olduğu' belirtilirken, Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ''İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik ortak amaç konusunda tam bir mutabakat içinde olduğu'' kaydedildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Netanyahu'nun düzenli istişarelerinin bir parçası olarak ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Netanyahu ile görüşmesinin devamı niteliğinde telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. İki liderin, bir dizi güvenlik konusunu konuştuğu ifade edilen açıklamada, Obama'nın, ''kendisi ve ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik sarsılmaz taahhüdünü tekrar teyit ettiği'' belirtildi.

NÜKLEER İRAN ORTAK TEHDİT ALGISI

Açıklamada, "Obama ve Netanyahu'nun, İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik ortak amaç konusunda tam bir mutabakat içinde olduklarının altını çizdiği'' kaydedildi. Netanyahu'nun da Obama'nın, BM Genel Kurulu öncesinde, bu amacın başarılması için yapılması gerekenlere yönelik taahhüdünü memnuniyetle karşıladığı belirtildi. Ayrıca, iki liderin, "İran'ın nükleer program, nükleer yayılma ve terörizmi destekleme olmak üzere ortaya çıkardığı tehdit bağlamında, ABD ve İsrail hükümetleri arasındaki yakın koordinasyon ve işbirliğine önem verdiği'' kaydedilen açıklamada, Obama ve Netanyahu'nun, bu konuda düzenli istişarelere devam etme kararı aldığı da bildirildi.

ROMNEY: İRAN'A KARŞI ASKERİ GÜCE GEREK YOK

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için askeri güce başvurmak zorunda kalınacağını düşünmediğini belirtti. ABD Başkanı Obama'nın ardından Romney de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Romney, ''Nihai analizde, İran'ı, nükleer silah edinmesinden alıkoymak için askeri eyleme girişmek zorunda kalacağımızı düşünmüyorum. Umarım böyle bir şeye gerek kalmamasını umuyorum'' dedi. Ancak, askeri seçeneği yine de tamamen masadan kaldıramayacağını belirten Romney, ''Çünkü, İranlıların, bunu, onların nükleer silah edinmesini engellemede kullanabileceğimiz olası araç olarak bilmeleri gerekir'' diye konuştu. Romney, önceki konuşmalarında İran konusunda daha sert bir tavır izliyordu, şu anki sözleri Obama'nın politikasıyla benzerlik gösteriyor.

sabah

Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs