En Sıcak Konular

Balyoz'un 3 sanığı firarda

30 Eylül 2012 09:34 tsi
Balyoz'un 3 sanığı firarda 325 sanığın ceza aldığı Balyoz davasında, haklarında yakalama kararı bulunan 69 sanıktan 26’sı teslim olmadı.

Yarbay Delibaş, emekli albaylar Göksel ve Göktürk’ün karar açıklandığı gün, 3 sanığın ise karardan önce yurtdışına kaçtığı tespit edildi.
 
Balyoz davasının tutuksuz sanıklarından Deniz Hakim Yarbay Tülay Delibaş ile emekli albaylar Ramazan Kamuran Göksel ve Turgay Bülent Göktürk’ün haklarında mahkumiyet kararı verildiği gün yurtdışına çıkış yaptıkları tespit edildi.
 
Göksel’in Danimarka’ya, Göktürk’ün ise KKTC’ye gittiği öne sürüldü.
 
KARAR GÜNÜ KAÇTILAR
 
Balyoz davasında yargılanan 365 sanıktan 325’ine ceza verildi. Ceza alan ancak duruşma salonunda bulunmayan tutuksuz sanıklardan 69’u hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
 
Yakalama kararı çıkarılan sanıklardan büyük bölümü gelip teslim olurken 26 sanık ise henüz teslim olmadı. Bu isimler arasında yer alan 6 sanığın ise yurtdışında bulunduğu tespit edildi.
 
Delibaş, Göksel ve Göktürk’ün kararın açıklandığı gün yurtdışına çıkış yaptığı belirtilirken, üç sanığın ise daha önceden yurtdışına gittiği ifade edildi.
 
Karardan önce yurtdışına çıkış yapan askerlerin albaylar Enver Aksoy ve Cem Kızıl ile Yarbay Aykar Tekin olduğu öğrenildi.
 
16 yıl hapse çarptırılan Tülay Delibaş’ın avukatı, kısa bir süre önce müvekkilinin sevdikleriyle vedalaşmasının ardından teslim olacağını açıklamıştı. Ancak geçen süreye rağmen Delibaş teslim olmadı.
 
Balyoz Planı’nın yapıldığı tarihte Yüzbaşı rütbesinde Gölcük’te görevli olan Delibaş’ın adı Balyoz Darbe Planı’nda Özden Örnek adına imzaya açılan “DzKdan _istekler.doc” belgesinde yer aldı.
 
Belgede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeniden yapılandırılması faaliyetlerinde istenen seviyeye ulaşılamaması durumunda, adli ve idari konularda oluşabilecek güçlüklere karşı yapılacak çalışmalar ve bu çalışmaları yapacak askeri hakimlerin isimlerine yer verildi.
 
İddianameye göre Delibaş, askeri hakimler Cengiz Şirin, Cumhur Eryüksel, Tanju Ünal ve Doğan Uysal’la birlikte bu ekipte yer aldı.
 
ASKERİ SAVCI GÖREVİ
 
Delibaş, Gölcük’teki görevinin ardından, Ankara’da Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda görevlendirildi. Bu görevi sırasında “halkı askerlikten soğutmak” iddiasıyla askeri mahkemede yargılanan ve aralarında Şanar Yurdatapan, Ali Nesin, Lale Mansur ve Etyen Mahcupyan’ın da olduğu sanıkların davasında askeri savcı olarak görev aldığı da öğrenildi.
 
Hassas tesislerde görevliler
 
Balyoz’dan 16 yıl hapis cezası alan emekli Albay Ramazan Kamuran Göksel’in iddianamede SUGA Planı’nda görevlendirildiği bilgisine yer verildi.
 
SUGA Planı’na göre Ramazan Kamuran Göksel’in görevi hassas olarak nitelendirilen bürokrat, yerel yöneticiler vemedya mensuplarının jandarma tarafından yapılacak gözaltı ve tutuklama işlemlerinde ve şahısların Yassıada ve İmralı adasına sevki işlemlerinde görevlendirildi.
 
KİLİT PERSONEL

13 yıl 4 ay hapsemahkum olan Turgay Bülent Göktürk de suç tarihinde Kara Harp Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak göre yapıyordu. Göktürk’ün adı “Hassas tesislerde görevlendirilecek kilit personel” isimli Balyoz belgesinde yer aldı. Havalimanı, Atom Reaktörü, BOTAŞ, Radyo-TV verici istasyonu gibi 92 hassas tesiste görevlendirilecek personel arasında Göktürk’ün de adı yer aldı.
 
Kaçarken yakalandı
 
Balyoz davasında hakkında yakalama kararı verilen Kurmay Albay Mehmet Aygün de yurtdışınakaçarken gözaltına alınmıştı. 16yılhapse mahkum edilen Aygün, davaya ilişkin kararın açıklanmasından bir günsonra 22 Eylül’de yurtdışına kaçmak istemiş ancak pasaport kontrolü sırasında hakkında arama kararıolduğu anlaşılıncatutuklanmıştı
 
bugün


Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,163 µs