En Sıcak Konular

TPAO'dan Türkyurdu-1 için umutlu haber

28 Eylül 2012 21:17 tsi
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun 'Türkyurdu-1 kuyusundaki araştırmalar beklentilerimizi karşılıyor'' dedi Türkyurdu-1 kuyusunda petrol için gerekli kaynakkaya tespit edildiğini açıkladı.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) KKTC'de Sınırüstü köyünde bulunan Türkyurdu-1 sondaj kuyusundaki çalışmaların sonuçlarının pozitif olduğunu ve bakanlık olarak beklentilerini karşıladığını belirterek, ''Türkyurdu-1 kuyusu bizim beklentilerimize pozitif cevap vermiştir ve kendi görevini tamamlamıştır'' dedi.

Atun, TPAO Doğu Akdeniz Şubesi Mukim Müdürü Ahmet Çaptuğ ile bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ''Türkyurdu-1 kuyusunda çalışmaların durduğu'' yönünde yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Türkyurdu-1'in araştırma kuyusu olduğunu, 4 bin 125 metrede, petrolün oluşmasını sağlayan kaynakkayanın varlığının tespit edildiğini ifade eden Atun, bunun da son derece önemli olduğunu belirtti.

Atun, elde edilen veriler sonrası karada ve denizde yapılacak yeni sismik araştırmalar ve Güzelyurt'ta yapılacak sondaj çalışmasının ardından asıl hedef olan denizlerdeki delme, sondajlama çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Bakanlığı ile TPAO arasında 2 Kasım 2011 tarihinde KKTC'nin kara ve deniz alanlarında sahip olduğu ruhsat alanlarını kapsayan ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' imzalandığını anımsatan Atun, bu sözleşmenin 23 Kasım 2011 tarihli KKTC Resmi Gazetesi'nde yer alan Bakanlar Kurulu kararı ile onaylandığını ve TPAO'nun Sınırüstü köyünde 26 Nisan 2012'de petrol araştırma kuyusu açtığını kaydetti.

Atun, son günlerde kuyuyla ilgili çeşitli spekülasyon yapıldığını, kamuoyuna doğru bilgi vermek istediklerini belirtti.

Türkyurdu-1 kuyusunda 24 Eylül'de 4 bin 125 metreye inildiğini ve burada petrolün oluşmasını sağlayan kaynakkayanın varlığının tespit edildiğini ifade eden Atun, ''Bu arazide ve bu kuyuda elde edilen bu veriler, Kıbrıs'ta bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konmayan yeni ve özellikle de bu bölgeye ait olarak, özellikle de denizlerin hidrokarbon potansiyelinin ortaya konması açısından son derece önemlidir'' dedi.

TAPO'nun Türkyurdu-1 kuyusundan elde edilen tüm verileri ve ''log'' adını verdikleri çalışmaların raporunu inceleyip daha detaylı değerlendirme yapacağını dile getiren Atun, TAPO'ya ikinci ruhsatın 4 Temmuz 2012 tarihinde KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla Güzelyurt bölgesi için verdiklerini aktardı.

-Güzleyurt'ta data toplanacak-

Atun, TAPO'nun ekim ayı içinde gravite-manyetik data toplama ekibini adaya göndererek, Güzelyurt ruhsat sahasında data toplayacağını, ayrıca bu yılın aralık ayı sonuna kadar sismik ekibin de geleceğini ve hem Gazimağusa hem de Güzelyurt ruhsatlarında karada 2 boyutlu sismik çalışmaları sürdüreceğini söyledi.

Atun, ''Bu çalışmalar sonucunda Güzelyurt ruhsatı bölgesinde 2. kuyunun açılması için en uygun nokta tespiti yapılarak 2013 yılı sonu itibariyle ikinci kara sondajı programı yapılacaktır'' diye konuştu.

TAPO'ya denizlerde de ruhsat verildiğini ifade eden Atun, Türkyurdu-1 kuyusu ve Gazimağusa kara alanındaki ruhsat içinde yapılan ve yapılacak çalışmaların, KKTC'de deniz ruhsatlarında TPAO'un yürütmeyi planladığı 2 ve 3 boyutlu sismik toplama çalışmalarını değerlendirmek açısından bir veri tabanı oluşturacağını kaydetti.

-Gazimağusa'da denizde sismik çalışma-

Atun, buna parelel olarak bu yıl içinde sismik gemi ile Gazimağusa Körfezi'nde iki boyutlu sismik çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Sunat Atun, KKTC tarafından TPAO'ya verilen diğer deniz ruhsatlarında iki boyutlu sismik araştırmalar yapılırken, Gazimağusa verilerinin değerlendirilerek üç boyutlu sismik araştırma yapılması gereken alanların tespit edilip, buralarda üç boyutlu sismik yapılacağını ve uygun sondaj noktasının belirleneceğini söyledi.

-Çaptuğ: ''İlk kez kaynakkaya tesit edildi''-

TPAO Doğu Akdeniz Şubesi KKTC Mukim Müdürü Ahmet Çaptuğ da Türkyurdu-1 kuyusundaki çalışmaları tamamladıklarını belirterek, ''Hem Türkyurdu-1 kuyusundan hem de arazide yaptığımız jeolojik çalışmalardan elde ettiğimiz en önemli veri bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konmamış olan, ilk defa bu bölgede bir kaynakkaya varlığının tespit edilmesidir. Bu, hidorkarbon aramacılığı açısından, özellikle denizlerdeki hidrokarbon aramacılığı açısından çok önemli bir veri'' ifadesini kullandı.

Türkyurdu-1 sondajını bitirdiklerini ancak faaliyetlerin devam edeceğini anlatan Çaptuğ, yakın zamanda garvite-manyetik data ekibinin daha sonra da kara alanlarında sismik ekibinin çalışmalarına başlayacağını, buna çalışmalar sonucunda 2013 sonunda Güzleyurt bölgesinde 2. kara sondajına geçileceğini söyledi.

Asıl hedefleri olan denizlerdeki faaliyetlere devam edeceklerini ifade eden Çaptuğ, TPAO'nun sismik gemi alma sürecinde olduğunu, bu yıl sonuna kadar sismik gemi alınırsa en kısa zamanda denizlerdeki 2 ve 3 boyutlu sismik faaliyetlerin başlayacağını, devamında da denizlerde sondaj aşamasında geçileceğini kaydetti.

Çaptuğ, uzun vadeli bir çalışma programları olduğunu da sözlerine ekledi.

aa

Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs