En Sıcak Konular

''Fiili ya da fikri darbe içindeler''

28 Eylül 2012 20:39 tsi
''Fiili ya da fikri darbe içindeler'' Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin sorulara cevap verdi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Kongresi öncesi ATV'de gündeme ilişkin iddialara cevap verdi.

Sabah gazetesinden Mahmut Övür, Süleyman Yaşar ve Erdal Şafak'ın sorularına cevap veren Erdoğan Oslo sürecine ilişkin iddialara bir kez daha değindi.

Başbakan Erdoğan, TBMM 'nin açılışında yeni bir öneriyi tartışmaya açacaklarını ancak bunun için BDP'yi muhatap almayacaklarını söyledi.

Erdoğan, terör olaylarını sonlandırmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan muhalefetin yeni bir çözüm ortaya koymadığını kendi çalışmalarına da sekte vurduğunu söyledi.

Başbakan, terör örgütünün tek bir noktadan hareket etmediğini, adadan farklı, dağdan farklı, yurt dışından farklı tavırlar olduğunu, Leyla Zana'nın silahların bırakılması teklifinin mümkün olmadığını bunun için öncelikle terör örgütünün silah bırakması gerektiğini dile getirdi.

Terör örgütü ile görüşmelerde belli süreçlerde çatışmaların daha azaldığını seçim dönemininin daha ılımlı bir süreçte geçtiğini, buna karşın terör hareketi üzerinde Kandil mi İmralı mı Avrupa mı etkili tam belli olmadığını Avrupa'dan terör örgütüne çok büyük kaynak gittiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, siyasi kanatla müzakereyi bırakma tavrının kendiliğinden olmadığını, kendisinin siyasetçi olduğunu terör örgütü ile sarmaş dolaş olanlarla aynı masaya oturmasının söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, siyasi uzantının ellerinde hiçbir yetki bulunmadığını çözüm açısından yapabilecekleri birşey olmadığını söyledi. Erdoğan buna rağman şartları sonuna kadar zorlamaktan yana olduklarını söyledi.

"EV HAPSİ GİBİ BİRŞEYE ASLA MÜSADE EDEMEYİZ"

Öcalan'a ev hapsi verilmesi talebine de karşı çıkan Erdoğan, 'Ismarlama karar çıkartmak mümkün değildir. Ismarlama bir kararla adaya gönderilmiştir. Biz ev hapsi gibi birşeye asla müsade edemeyiz" dedi.

Yerel yönetimlerle ilgili geçmişte gündeme gelen ancak dönemin Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen yasa teklifini değerlendiren Erdoğan, bölgede ekonomik ateşlemenin terörün durmasıyla harekete geçebileceğini belirterek bölgeye yönelik çok büyük teşvik başlattılarını ancak yatırımcıların üzerindeki korkuyu atamadığını söyledi.

"NİSAN'DA IMF'YE BORCUMUZ BİTİYOR"

Başbakan Erdoğan, IMF'e 1.3 milyar dolar borç kaldığını, onu da Nisan ayına kadar ödeyeceklerini, buna karşın Merkez Bankası'nda 27 milyar dolarlık bütçeyi bugün 110 milyar dolar seviyesine çıkardıklarını söyledi.

2003 yılıda darbeyi Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın darbeyi önlediklerine ilişkin açıklamalar olduğunu hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, " Birilerinin darbeyi önleme yetkisi olduysa biz bundan müteşekkir oluruz. 2007 yılında yapılmak isteneni kimin engellediği ortada." dedi. Başbakan Erdoğan ordunun asker sayısını azaltmayı düşündüklerini bu konuda çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.

"Hilmi Paşa okuyan, düşünen, gelişmeleri yakından takip eden bir komutan olarak 4 yılı birlikte geçirdik." diyen Erdoğan askerin içindeki durumu kendilerine olduğu gibi hissettirmediğini, buna karşın medyanın bir yerleri sürekli tahrik ettiğini, birşeylere çomak soktuğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı ile anlık bilgi paylaştığını gelişmeleri anında değerlendirdiklerini belirtirken terörist hareketlerin engellenemesi konusunu ise New York'taki ikiz kulelerin istihbaratın en güçlü olduğu noktada yok edildiğini hatırlatarak cevap verdi.

"VESAYETÇİ ZİHNİYETLE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat döneminde Erbakan'a haksızlık edildiği şeklindeki açıklaması ve bazı gazetecilerin 28 Şubat nedeniyle ifadeye çağrılacak olması konusunu değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Kılıçdaroğlu'na sormak gerekir, şimdiye kadar neredeydin. Senin genel başkanın bizim partinin kapatılması için "Ankara'da yargı var" demiştir. Bunların akşamı ile sabahı bir değil. Bunlar fiili veya fikri olarak darbelerin içinde olmuşlardır. 12 Eylül darbesinde zarar gördük demelerine bakmayın. Darbenin bir şekilde içindelerdi. Hocanın zarar gördüğü açıklamalarını da samimi görmüyorum. Çünkü vesayetçi zihniyetle ayakta durmaya çalışıyorlar.

Başbakan Erdoğan, elinde Wikileaks belgelerinin orjinali olduğunu CHP'nin ileri sürdüğü iddiaların o belgeler içinde yer almadığını ancak bir gazetenin iddialarını belge kabul ederek ortaya çıktıını söyledi. CHP ısmarlama kamuoyu araştırmaları ile ortalığı karıştırmak istiyor, bizim ise elimizde ciddi araştırmalar var. 28 şubat için medya sahipleri ve köşe yazarlarının da ifadeye çağrılmaları gerekiyor. Bazıları nerelerden emir aldılar, patronlar kimler için çalıştılar bunlar bir şekilde ortaya konacak. Bugün olmasa bile yarın yeniden gündeme gelecek.

Başbakan Erdoğan ihracatta duraklama sürecini atlattıklarını, buna karşın ihracat ile ithalat aracındaki makasın en az düzeye ulaştığını belirtirken faiz konusuna dikkat çekti. Dünyada sıfır faiz uygulayan hatta eksi faiz uygulayan ülkeler olduğunu bu ülkelerin de en ileri ülkeler olduğunu dile getirirken ilgili tarafların bunu görmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat sektöründe kriz olduğu bazı firmaların ise batma noktasında olduğu iddialarına değinen Erdoğan, finansman yönetiminin çok önemli olduğunu, bakkal hesabı yaparak bu işi yapmanın imkansız olduğunu, özellikle bankalarla çalışanların herşeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplamaları gerektiğini belirtirken inşaat şirketlerinin öz sermayeler yerine banka kredileri ile gidenlerin krizi yaşadığını söyledi. Erdoğan gayrimenkulun Türkiye için en önemli sektör olduğunu, yeni çıkarılan SUKUK'un Türkiye'ye küresel sermayeyi getireceğine inandıklarını söyledi.

"BİR MARKAMIZ OLURSA PİYASA HEMEN OLUŞUR"

Türkiye'de parayı en çok kazanan kesimin finans kesimi olduğunu, bu kesimin yatırım yapmadığını, bir kısmının da yatırımdan elini eteğini çektiğini, en kısa yoldan en seri para nasıl gelir peşinde olduklarını söyleyen Erdoğan, bir işadamına çağrıda bulunduğunu parayı mezara götürmeyeceği uyarısında bulunduğunu söyledi. Erdoğan, ünlü işadamlarına ek vergi konusuna ise "Durum ona doğru gidiyor" dedi. Başbakan Erdoğan yerli otomobilde büyük işadamlarından istediği desteği bulamadığını ancak bu konuda yapılan çalışmalardan mutluluk duyduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'de Türk markası ile üretilen beyaz eşya ürünlerinin Avrupa'da ilk üçe girdiğini otomotiv de bunun olmasının mümkün olduğunu söyledi ve ekledi "Bir markamız olursa piyasa hemen oluşur"

Başbakan Erdoğan elektrik zammı konusunda ise populizmden yana olmadığını, gerçeklere baktığını buna karşın vatandaşın alım gücünü ciddi izlemeye aldıklarını ona göre değerlendirmelerde bulunacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, dünyada doğalgaz maliyetlerinin ne noktalarda olduğunu hükümet olarak doğalgazın ne kadarını sübvanse edebileceğimizi ortaya koyarak vatandaşa bunu açıklayacaklarını söyledi.

"KONGREMİZE İÇERDEN VE DIŞARDAN İLGİ BÜYÜK"


AK Parti kongresine 50 ülkeden 100 dolayında temsilci geldiğini, bunların içinde Cumhurbaşkanları, Parlamento başkanları, başbakan eski başbakanlar, eski önemli idarecilerin katılacağını anlatan Erdoğan, 15 dolayında kişiye konuşma hakkı vereceklerini dile getirdi. Kongreye ilginin çok büyük olduğunu dile getiren Erdoğan, izleyicilerin yorulmadan izlemeye yönelik de çalışmalar yaptıklarını, insanları yormak istemediklerini, bazı kongrelerde alışılmayan şeylerin bu kongrede olacağını dile getirdi.

"RUSYA, ÇİN VE İRAN SORUMLULUĞUNU YAPMALI"

Yabancı ülkelerden katılacaklara yarın yemek vereceklerini, kongre için gelenlerle görüşmelere başladığını anlatan Erdoğan, özellikle dünya barışına İslam dünyasının katkısı ne olacak, Arap dünyasındaki sıkıntılar, Ortadoğu'daki gelişmeleri kendileri ile görüşeceğiz. Suriye'de bir zulüm var, Suriye'de devletin kendi halkını öldürdüğü bir düzenleme var. Rusya ve Çin'in ve İran'ın Suriye konusunda sorumluluğunu yerine getirmesi lazım. Sorumluluk yerine getirmezse tarih bu hesabı soracaktır. Toplumda iç huzur konusunda bir sıkıntı yok. Oslo süreci görüşmeleri teşkilatın asli görevidir. Bunun için nerede ne yapılması gerekiyorsa o görüşmeyi yapar. Görüşmelere geleceklerin görüşme kabiliyetini göreceğiz. Eğer görüme dışarıya sızması durumunda asıl niyet de ortaya çıkmış olur.

Başbakan Erdoğan, Numan Bey ile görüşmemiz tüm arkadaşlarımızla birlikte ortak bir görüşmemiz oldu. Onlar artık partimizin bir aktif elemanı olarak görüyoruz. Yetişen insanı yerinde değerlendirmek gerekiyor. Kadro yerinde değerlendiriliyorsa başarı gelir. Bizim Merkez kararda yüzde 15 dolayında değişiklik olacak. Biz omurgayı muhfaza ederek hücre gelişimini yapmış olarak yerel ve genel seçimlere gidecek ekip oluşacak.

Başbakan Erdoğan, istikrarın olmadığı bir dönemde ülkenin kalkınsanın söz konusu olmadığını, Türkiye'nin tek partili iktidar dönemlerinde önemli noktalara geldiğini dile getirerek "Gayrimenkullerle ilgili herşey bana geliyor, devletin hangi kurumundan hangi kurumuna gidilirken bana gelmenize gerek yok diyorum. Ancak geçmişte belli mahfiller madenlerden diğer alanlara kadar arazileri düşük paralarla elde etmişler bunları da büyük paralarla kiraya vermişler. Maden alanlarını kiralamışlar, nereden ne kazandıkları belli degil, çok cüzi araziler alınmış, istenilen yerlere verilmiş. Cüzi paralara yerler alınmış, ama amuduyla götürmeye başlamışlar. Devletin gayrimenkullerini öncelikle ele alacağız.

sabah

Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs