En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Suriye'yle ilgili flaş açıklama

28 Eylül 2012 15:15 tsi
Davutoğlu'ndan Suriye'yle ilgili flaş açıklama
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BBC'ye verdiği röportajda, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için savaş riskinin göze alınabileceğini ima etti...

Davutoğlu, Türkiye'nin New York'taki Başkonsolosluk binasında gerçekleştirilen röportajda, Suriye kaynaklı mülteci krizinin giderek büyümesinden ötürü bu ülkede bir an önce güvenli bölge kurulması için adım atılması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bunun için Suriye'ye asker gönderilmesinin Esad rejimi tarafından savaş nedeni olarak kabul edilebileceğinin hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

"Eğer doğru zamanda doğru önlemleri alıp, doğru adımları atmazsanız gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya kalırsınız. Ne yazık ki uluslararası toplum bu krizin başlangıç aşamasında net bir mesaj verip sert bir duruş sergileyemedi. Bu nedenle de Suriye'deki rejim daha fazla saldırı düzenleyecek güveni kendinde buldu."

Davutoğlu, "Ve eğer bugün bu saldırılardan kaçan kadınlar ve çocuklar için bazı kararlar vermezseniz, gelecekte çok daha büyük risklerle karşı karşıya kalacağız'' diye konuştu.

Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde süren görüş ayrılıklarına da değinen Davutoğlu, Güvenlik Konseyi'nin 1990'larda  Bosna konusunda aktif davranmadığını, bunun çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Bosna'ya giderek bundan dolayı özür dileğini hatırlattı.

Bakan Davutoğlu, "Aktif olmamasından dolayı, bundan birkaç yıl sonra, başka bir BM Genel Sekreteri'nin Suriye'ye gidip özür dilemek zorunda kalmasından korktuğunu" ifade etti.

Davutoğlu Suriye konusunda, BM Genel Kurulu'nda yeni bir ivmenin olmasını ve Güvenlik Konseyi'nde güçlü bir tutum görmeyi umduğunu söyledi.

"Her türlü adımı atarız"

BM Genel Kurulu toplantıları için ABD'de bulunan Davutoğlu, Amerikan PBS televizyonunda yayınlanan “NewsHour” programına da konuk oldu.

Sunucu Margaret Warner'ın “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın The Washington Post'a verdiği demeçte, Türkiye'nin askeri anlamda tek taraflı bir adım atmayacağı” yönündeki sözlerini hatırlatarak, “Neden?” sorusunu yöneltmesi üzerine Davutoğlu, "Tabii, Başbakan Erdoğan, Suriye'nin içerisindeki siyasi krizi kastetti. Ama eğer sınırımızda Türkiye'ye karşı herhangi bir güvenlik riski ortaya çıkarsa, sınırımızı korumak bizim hakkımızdır. Türkiye'ye karşı bir terör tehdidi ya da riski meydana gelirse, her türlü adımı atmak hakkımızdır”

hürriyet



Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs