En Sıcak Konular

Sanıldığı kadar yararlı değilmiş!

28 Eylül 2012 13:50 tsi
Çocuklar için üretilen oyuncak bilgisayarların bir zararı ortaya çıktı.

Birçok anne ve baba çocuklarının okul öncesinde harfleri, sayıları ve bazı kelimeleri öğrenmesi için oyuncak bilgisayar alıyor. Bazı gazetelerde aşırı talepten dolayı bu tür oyuncakları kuponla dağıtıyor. Uzmanlar, çocukların eline geçen bu oyuncak dizüstü bilgisayarların özellikle harfleri öğrenmede çocuklara yarardan çok zarar sağladığına dikkat çekiyor. Bu oyuncakların okuma öğretim sistemi, ilkokuldaki okuma-yazma öğretim sistemine uygun olmadığı ileri sürülüyor.

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, okulların açılmasıyla birlikte eğitimcilerin yaşadığı en büyük sorunlardan birisine dikkat çekti. Ceylan, teknolojik gelişmeyle birlikte çocukların oyuncaklarının da şekil değiştirdiğini ifade etti. Ceylan, çocukların özellikle bilgisayarlara olan ilgisini bilen bazı gazetelerin kuponla oyuncak diz üstü bilgisayar, eğitici oyuncak, mobil eğitici, eğitici çocuk bilgisayarı gibi adlar altında oyuncak bilgisayarlar dağıttığına dikkat çekti. Ceylan bu oyuncakların 15-20 liraya da her yerde kolayca bulunabildiğini aktardı.

Doğan Ceylan, henüz okula başlamamış olan çocuklara yönelik bu oyuncaklarda, okuma-yazma öğretimi başta olmak üzere, masal dinleme, sayılar ve işlemler gibi değişik fonksiyonlar yer aldığını belirterek, bu oyuncakların çocuğa zararını şöyle anlattı:

"Bu oyuncakların okuma öğretim sistemi, ilkokuldaki okuma-yazma öğretim sistemine uygun değil. Ülkemizde 'ses temelli cümle' yöntemiyle okuma-yazma öğretimi yapılmaktadır. Bu sistemde harf değil ses öğretilmektedir.

Örneğin "r" öğretilirken "re" diye okunmayıp "rrrr" olarak seslendirilmektedir. Öğretilen sesler birleştirilerek heceler, kelimeler ve cümleler oluşturulmaktadır. Oyuncak bilgisayarlarda ise ses değil harf öğretilmektedir. Yani "r" harfine tıklandığında "re" diye seslendirilmektedir. Bu durumda sadece harfleri öğrenen çocuk bir kelimeyi okumada güçlük yaşamaktadır. Örneğin "araba" kelimesini gören çocuk bu kelimedeki harfleri "areabea" şeklinde okumaktadır."

Ceylan, bu çocuklar okula başladığında birinci sınıfta öğretmenlerinin uygulayacağı ses yönetimiyle, daha önceden oyuncak bilgisayarlardan öğrendikleri harf yöntemi çeliştiğinin altını çizdi. Bunun da okuma-yazma öğretiminde sorunlara neden olduğunu kaydeden Ceylan, çocuk akranlarına göre geri kalabileceğine dikkat çekti.

"Ülkemizdeki okuma yazma öğretim programı devlet tarafından belirlenmiştir." diyen Doğan Ceylan, alınması gereken önlemlerle ilgili şu uyarılarda bulundu: "Dağıtılacak oyuncakların veya diğer eğitim materyallerinin de buna uygun olmasını sağlamak devletin görevi olmalıdır. Dağıtılacak oyuncak bilgisayarların üretici firmaları eğitim sistemimize uygun yazılımlar geliştirmelidirler. Devlet, eğitime yönelik bu tür oyuncakları kontrol altına almalı resmi sistemle çelişen oyuncakların satışına izin vermemelidir. Bu oyuncakları kuponla dağıtan gazeteler ise yazılımı uygun olan oyuncakları tercih etmelidirler. Velilerimiz oyuncak tercihinde bilinçli davranmalı, bu tür oyuncakları alırken çocuğun eğitimine katkı sağlayacak doğru yazılımlı oyuncakları tercih etmelidirler."

cha

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs