En Sıcak Konular

Çağlayan'dan umut veren açıklamalar

28 Eylül 2012 13:19 tsi
Dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 30,5 geriledi. Dış Ticaret istatistiklerini değerlendiren Zafer Çağlayan, gelecekle ilgili umut veren açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı Ağustos ayı Dış Ticaret istatistikleri değerlendirdi.

İhracatın Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artarak 12 milyar 874 milyon olarak gerçekleştiğini söyleyen Çağlayan, 2012 yılı ilk sekiz ayda ihracatın yüzde 12,8 artışla 100 milyar doları geçtiğini belirtti.

TİM verileri dahil edildiğinde, 1 Ocak -26 Eylül arası ihracatın yaklaşık 110 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, son 12 aylık ihracatın ise 146 milyar 269 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Çağlayan, 2012 yılı 148,5 milyar dolar Orta Vadeli Program (OVP) ihracat hedefine çok rahatlıkla ulaşmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Bakan Çağlayan, Ağustos ayında ithalatın ise yüzde 4,8 gerileyerek 18 milyar 736 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, 2012 yılında sekiz aylık ithalatın yüzde 2,4 gerileme ile 156 milyar 648 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çağlayan, "Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene 57,1 iken bu sene 68,7'e çıktı. Geçen sene Ağustos ayında 8 milyar 434 milyon dolar olan dış ticaret açığı, bu sene 5 milyar 862 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2012 yılı İlk sekiz ayda AB'nin ihracatımızdaki payı yüzde 38,2 oldu" ifadelerini kullandı.

SON 3 YILDAKİ ÇALIŞMALARLA İHRACAT ARTTI

Ekonomi Bakanı Çağlayan AB'nin içerisinde bulunduğu krizin, dünyada etkileri devam eden küresel krizin olumsuz yansımalarını bertaraf etmek için; Güney ve Kuzey Amerika, Afrika ve Orta Doğu'ya ihracatı artırmaya yönelik son 3 yıldır yapmış oldukları çalışmalarla ihracatın arttığına dikkat çekerek, “2009, 2010 ve 2011 yılında Pazar çeşitlendirmesi sayesinde ihracatımız 28 milyar dolar arttı. 2012'de de bu trendin devam ettiğini görüyoruz” dedi.

BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ İHRACAT

Türkiye'de büyümenin lokomotifi ihracat olmaya devam etiğini işaret eden Çağlayan, ihracatın büyüme üzerindeki etkisine değinerek, “Türkiye'de büyümenin lokomotifi ihracat olmaya devam ediyor. Net ihracatın büyümeye katkısı ile yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,1 büyüdü. Görünen o ki; 3. ve 4. çeyrekte de net ihracatın büyümeye katkısı pozitif olacak. Yani 2012 yılında net ihracat sayesinde büyümüş olacağız” şeklinde konuştu.

YIL SONUNDA CARİ AÇIK NE OLACAK?

2011 yılı sonunda yüzde 10 olan cari açığın gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYİH) oranı 2012 yılının ilk yarısında yüzde 8'e indiğini söyleyen Çağlayan, "Yılsonunda bu oranın yüzde 7,5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Cari açıktaki bu iyileşmede aslan payı mal ve hizmet ihracatımızdaki artıştan kaynaklanıyor. İthalattaki gerilemenin bundaki payı çok düşük" diye konuştu.

BİZ YARINI DEĞİL 12 YIL SONRASNI HEDEFLİYORUZ

Bakan Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatımızın nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi için 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Ürettiğimiz mal ve hizmetlerin katma değerinin artırılması, yeni pazarlara, yeni müşterilere ulaşılması için uyguladığımız politikalar başarılı sonuçlar veriyor. Cari açığı kalıcı olarak aşağı çekmek için orta ve uzun vadede Türkiye'de üretim kapasitesini artırarak, ithal etmek zorunda kaldığımız bazı ürünleri kendi topraklarımızda üretmeye başlamamız gerekiyor. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak GİTES ve yeni teşvik sistemimizle bunu amaçlıyoruz. Bu uzun soluklu bir yarış. Biz kısa mesafe koşucusu değiliz. Maraton koşucusuyuz. Biz yarını değil 12 yıl sonrasını hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023'te 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz var. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme, 2 trilyon dolar GSYİH'ya ve 25 bin dolar kişi başı gelire ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün plan ve programımızı buna göre yapıyoruz."



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs