En Sıcak Konular

CHP'de büyük skandal

28 Eylül 2012 10:11 tsi
CHP'de büyük skandal CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu o belgeyle Erdoğan'a yüklendi ama...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün “Türkiye’de orduyu geriletmek, ABD’nin çıkarlarını korumak için medya yapılanmasına ihtiyaç var. Erdoğan’dan gereğinin yapılacağının teyidi alındı” içerikli 6 Haziran 2003 tarihli bir WikiLeaks belgesi göstererek, 'Bu belge doğru mudur?” diye sordu. Fakat Kılıçdaroğlu’nun referans verdiği ifadeler kriptonun orijinalinde yer almıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün basın toplantısında ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson tarafından kaleme alındığını söylediği bir kriptoyu gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu Wikileaks tarafından yayınlanan 6 Haziran 2003 tarihli kriptodan alıntılar da yaptı. Fakat Kılıçdaroğlu’nun referans verdiği ifadeler kriptonun orijinalinde yok.

Amerikalı diplomatların kriptolarını yayınlayan Wikileaks, bugüne kadar açığa çıkardığı tüm belgeleri http://wikileaks.org adresinde yayınlıyor. Ayrıca http://cablegatesearch.netadresinden bu belgeler arasında arama yapma imkanı sunuyor. Her iki adreste de 6 Haziran 2003 tarihli, Büyükelçi Robert Pearson imzalı bir kripto metni bulunuyor. Ancak bu metinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği ifadelerin hiçbiri yok. 6 Haziran 2003 tarihli “Ordu ve hükümet hem kendi içinde hem birbiriye zorluk yaşıyor” başlıkla belgenin orijinalindeki ifadelerin ana hatları şöyle:

BELGEDE 7 GENERAL İSMİ VAR

Yüksek rütbeli generallerin Özkök’ün daha sabırlı ve mantıklı tavrına itirazları bitmiyor. Savunma ve ulusal güvenlik alanındaki kaynaklarımız Özkök’e karşı olan 7 generali Orgeneral Aytaç Yalman, Jandarma Komutanı Şener Eruygur, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç olarak tanımladı.

Yaşar Büyükanıt ise (kaynaklarımıza göre) ikili oynuyor. Ancak Büyükanıt’ın 29 Mayıs’ta İstanbul’da verdiği bir konferansta kullandığı Amerikan karşıtı ifadeler bu grupta tasnif edilmesi ihtimaline ağırlık kazandırıyor. Bu grubun sürükleyici gücü tartışma konusu olmaya devam ediyor. Üç kaynağımızın bize ayrı ayrı anlattığına göre, bu gruptaki generaller Özkök’e bir muhtıra vererek ya istifa etmesini ya da onların görüşüne uygun davranıp, Ak Parti’ye karşı sertleşmesini talep edecekler.

Büyükelçi Pearson’ın Türkiye’den ayrılmasından bir hafta sonra 31 Temmuz 2003’te Başmüsteşar Robert Deutsch, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesi ile ilgili şöyle bir kripto geçti:“AK Parti hükümeti, Erdoğan’ın modus vivendi bulduğu Genelkurmay Başkanı Özkök’ün, ağustos ayında orduda liderlik pozisyonlarına benzer bakış açısına sahip generalleri atayıp atayamayacağını görmek istiyor.

Kısacası şu anda hamle sırası Türkiye’de... Fakat Türkiye ile askeri olmayan alanlarda ve PKK/KADEK meselesinde işbirliği havasını artırarak (Irak’a) askeri katkıyı artırmaya ikna edebiliriz.”

ÖZKÖK BAŞARISIZ OLDU

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök (gazetecilere yaptığı açıklamalarla), AK Parti’yi anti-laik uygulamalara karşı uyarırken bir yandan da yüksek rütbeli generaller arasındaki anlaşmazlığı dindirmeye çalıştı. Ancak her iki amacında da başarısız oldu. Ordu ve Ak Parti’nin hem birbirleriyle hem de kendi içlerindeki gerginlik artıyor. Fakat ordu içindeki mevcut grupların hükümeti değiştirmek için darbe girişiminde bulunma ihtimali olduğunu düşünmüyoruz.

ÇEVİRİ ORJİNALİNE UYMUYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında kullandığı ifadeler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun yazdığı “Sızıntı” isimli kitapta aynen yer alıyor. Yazarlar Milliyet Gazetesi'ne Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği ve kitabın 178. sayfasında yer alan Wikileaks belgesini 24 Mart 2011 tarihli Aydınlık gazetesinden alıntı yaparak yayınladıklarını söyledi. Fakat Aydınlık’taki çeviri de belgenin orijinaliyle uymuyor.

3 YILLIK KRİPTOLAR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği ifadeler, Büyükelçi Pearson’ın görevde olduğu 2000-2003 tarihleri arasındaki diğer kriptolarda da görünmüyor. Ancak 18 Nisan 2003 tarihli Pearson imzalı bir kriptoda Özkök’ün ABD’ye bakış açısı değerlendiriliyor. “Türk ordusu: bölünme ve kasvetli bir politik koalisyon” başlıklı kriptonun ilgili kısımları şöyle:

'Özkök’ün kendi döneminde ABD ile somut işbirliğini yeniden canlandırmak için TSK’daki karşıtlarının emekli olmasını beklemeyi düşündüğü yönünde bazı kanıtlarımız var. Ancak Türkiye’de beklemek genelde sonucun kendisi olur; zira dışarıdaki faktörler daha hızlı gelişir. Kaynaklarımız Türk devlet sisteminde askerin dominant durumunun değişmesi ve ABD-Türkiye ilişkilerinin dinamizmini geri kazanması için sert (hard-liners) generallerin emekli olması ve daha modern, ileriye bakan kadroların gelmesi gerektiğini söylüyor.'

star



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs